Международна конференция по повод 120 години предучилищно възпитание в Добрич

По повод 120 години предучилищно възпитание в град Добрич, на 18 и 19 април 2013 г. ще се проведе поредица от мероприятия, свързани с годишнината. В първия ден ще бъде открита Национална научно-практическа конференция с международно участие ”Децата - надежда за утре”.

Международна конференция по повод 120 години предучилищно възпитание в Добрич

Гости на конференцията ще бъдат представители от Румъния, Молдова, Естония, Италия и България, които ще представят научни доклади, разпределени в 4 секции с научни ръководители от ШУ ”Епископ Константин Преславски” и Югозападен университет - Благоевград. Сборникът с доклади от конференцията, издаден с любезното съдействие на издателство ”Булвест 2000” включва 105 доклада и ще бъде предоставен на всички участници. Юбилейно издание „Алманах” на целодневните детски градини в града е отпечатано от Издателство ”Матадор 74” - Добрич, с финансовата подкрепа на издателство ”Изкуства” ЕООД – София.


 

На 19-ти април от 9,45 часа, за гостите на конференцията и гражданите на Добрич ще бъде открита фотоизложба, представяща развитието на ЦДГ в годините. Изложбата ще бъде разположена в централната част на града до 21-ви април. Децата от 17 – те целодневни детски градини ще дефилират с Фанфарен оркестър при СОУ ”П. Р. Славейков” в центъра на града в карнавални костюми. От 10,30 часа, на три обособени за целта сцени, децата ще представят танцови и музикални спектакли, театрално-сценични постановки и приложни изкуства.

На територията на град Добрич работят 17 целодневни детски градини, в които се възпитават и обучават над 2500 деца. Педагогическите колегии правят всичко възможно чрез работата си да отговорят на изискванията на възпитателно-образователния процес в новите обществени условия и осигуряват възможности за непрекъснато интелектуално, социално и личностно развитие на всяко дете.

 

Участието на екипите на детските градини в европейски проекти по секторна програма ”Коменски” дава на децата и педагозите самочувствието за равностойна принадлежност към голямото семейство на Европейския съюз. Съвместната работа на училищни настоятелства, родители, деца и учители води до подобряване на материалната база, развитие на творческите заложби на децата и допринася за осъществяване на общата цел – грижа за децата и образованието в града.