Окръжен съд – Добрич задържа под стража швейцарец, издирван за сексуални престъпления

Окръжен съд – Добрич взе временна мярка за неотклонение на 46-годишния Мартин Д. от гр. Люцерн, Швейцария и го задържа под стража за срок от 40 дни.

Окръжен съд – Добрич задържа под стража швейцарец, издирван за сексуални престъпления
Той е издирван чрез Интерпол, въз основа на заповед за арест, издадена на 12.04.2013 г. от Федералната служба Правосъдие в Берн. В нея е декларирано намерението на швейцарските власти да искат екстрадицията му. Посочено е, че Мартин се търси за изтърпяване на присъда 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Тя му е наложена за блудство и други сексуални действия с малолетно дете. Те са били извършени в периода октомври 1992 г. – ноември 2010 г. с близки на бившата му приятелка. Присъдата е потвърдена от Върховен съд на кантона Люцерн на 20.12.2012 г.

На 18.04.2013 г. швейцарският гражданин е бил установен и задържан от полицейски служители при Районно управление „Полиция” в Балчик.

Пред Окръжен съд – Добрич той заяви днес, че пребивава в България от месец и половина. Живял е в с. Безводица, във фамилната къща на приятелката му - българска гражданка. Мартин твърди, че не се укрива от швейцарските власти, а е дошъл с намерение да сключи граждански брак с жената и да осигури нейното и на бъдещото им дете пребиваване в Швейцария.

Той и адвокатът му помолиха да остане в дома на приятелката си в с. Безводица до делото за разглеждане на искането за екстрадиция.

Окръжен съд – Добрич, като се запозна с представените по делото доказателства и с изразените от страните становища, взе временна мярка за неотклонение на Мартин до получаване на документите и приключване на производството по екстрадицията му. Съдът прие, че съществува опасност той да се укрие и да не се яви на делото за разглеждане на искането за предаването му на швейцарските власти. Аргумент за това е обстоятелството, че малко след влизане в сила на присъдата на швейцарския съд, 46-годишният е напуснал страната. Той се е установил в България, но не е направил адресна регистрация. Съдът обърна внимание, че има възможност Мартин да сключи граждански брак и по време на престоя му в ареста.

Окръжен съд – Добрич постанови той да бъде приведен в затвора във Варна до призоваването му за производството по екстрадиция. Определението за задържането му подлежи на незабавно изпълнение.

При обжалване на този съдебен акт, делото в Апелативен съд – Варна е насрочено за 30 април.