Виртуоз от Добрич - лауреат на престижен международен конкурс в Шотландия

Поредно признание на острова получи талантливият пианист от Добрич.

Април 23, 2013 - 12:28
Април 23, 2013 - 12:32
 0
Виртуоз от Добрич - лауреат на престижен международен конкурс в Шотландия

Светослав Тодоров спечели първа награда на Единбургския Фестивал-конкурс. След селекция и елиминации, до финала бяха допуснати 4 пианисти, като всеки свиреше концерт с оркестър. Добричлията се представи с Гершуин - концерт във фа, първа част, който е комбинация между джаз и Холивудска музика.


 

Той е първият студент на Единбургския университет, който печели конкурса в цялата му история, датираща от вече близо век - от 1920 година.

 

На приза за победителя ще бъде гравирано името му. 

 

Конкурсът е международен и е част от Британската и Междунардна асоциации на фестивали. В журито се канят утвърдени имена в музиката, представители на академиите в кралството. Тази година в журито бе Ванеса Латарш, която е началник на катедрата по пиано в Кралския музикален колеж в Лондон.

 

Категорията "Концерт с оркестър" е най-конкурентната и най-престижната на фестивала.

 

Финалът й се провежда след галаконцерта на лауреатите от останалите групи и с обявяването на победителя се закрива фестивалът-конкурс.

 

Като признание за успеха, Светослав след това получи и наградата Единбург от университета, за високи творчески постижения и опит в неговата сфера.

 

трио Артизантрио Артизан 

 

В периода от март до юли добричлията ще участва в 6 концерта и 6 премиери с трио Артизан. Дамите в групата са утвърдени професионалисти и са го поканили да се присъедини към тях.

 

трио Артизантрио Артизан 

 

След последния концерт с триото, Светослав се прибира в България. Със своя съученик Александър Костадинов, който учи в Америка, са поканени да свирят дуетен концерт на фестивала Варненско лято. Концертът им ще е на 19 юли в Градската художествена галерия във Варна. Те ще изпълнят съвременна българска, руска и американска филмова музика.

 

Припомняме и за другите постижения на младия добрички пианист и органист Светослав Тодоров в Единбург през последните месеци, за които Добрич Онлайн вече ви информира. Той спечели награда Товий 2012, на името на Доналд Товий - един от основателите на музикалния департамент, за най-добро музикално изпълнение и най-перспективен талант. Из между хиляди участници добричлията влезе в ТОП 20 на шоуто „Единбург търси талант”. Светослав Тодоров следва в един от най-престижните университети, в топ 20 в света, топ 6 в Европа и топ 5 на Великобритания – Университета на Единбург, със специалност „Музика”.

 

p1080876_600

 

  p1080888_600