Найденов хвърли бомба: Всички министри подслушвани!; Васил Божков напуска строителния бизнес

Скандалът с незаконното подслушване излезе извън контрол и заприлича на мафиотски сериал, пишат още петъчните вестници

Найденов хвърли бомба: Всички министри подслушвани!; Васил Божков напуска строителния бизнес

24 часа

Найденов хвърли бомба: Всички министри подслушвани. Цветанов, слез от политическата сцена!

Категорично смятам, че незаконно съм подслушван 3 години и половина от МВР, заяви пред бТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов. МВР по времето на кабинета „Борисов" масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството. Целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов, каза още Найденов.

Министрите знаели за това. Когато искали да си кажат нещо тайно, оставяли джиесемите си в съседната стая и пускали високо телевизора. Найденов си говорил за подслушването и с Росен Плевнелиев - и той бил сред контролираните. Трайчо Трайков бил строго контролиран след уволнението си да не би да постъпи като Найденов и да се разприказва.

Също като бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и Найденов изпратил семейството си в чужбина, защото се страхувал от тормоза на МВР. Да не казвам, че се страхувам за живота на децата си, каза Найденов. Оперативни работници от МВР се разхождали край дома му и показвали снимката му, все едно съседите не го познават. Това било с цел сплашване.

 

24 часа

Лара се е разхождала из стая, коридор и баня с тоалетна, охранявал я похитител с маска

10-годишната Лара Банева, която беше отвлечена и държана в плен 45 дни в покрайнините на София, се е разхождала свободно из стая, коридор и баня с тоалетна под непрекъсната охрана от маскиран мъж.

Без специално разрешение Лара е можела да влиза и излиза свободно от стаята си, но всички помещения са били без външни прозорци, пише "168 часа". За сравнение всички останали отвлечени са били държани в тесни клетки, вързани с белезници. Дори ученикът Джорджио Марков е бил вързан денонощно за леглото си.

Лара Банева е гледала постоянно телевизия. Тя не е забелязала камери по стените. Момичето усетило, че нещата не са така, както й ги обясняват похитителите - че са приятели на баща му и го пазят, но не коментирало с тях този въпрос.

 

Труд

Борисов: ГЕРБ е на Цветанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията е на Цветан Цветанов и се скара публично на заместника си. Поводът обаче не бе скандалното твърдение на Мирослав Найденов по Би Ти Ви, че бившият МВР шеф е подслушвал министрите и президента. Напротив, Борисов смъмри Цветанов, че е предлагал Найденов за водач на листа.

"Цветанов друг път да си гледа кадрите и да не ми предлага такива водачи на листи, които на другия ден казват, че са подслушвани. В Библията е казано: няма ненаказано добро, това си е кадрова грешка на Цветанов, защото петнайсетина дни преди изборите, даже беше пуснал и социологически проучвания като шеф на щаба, и ми доведе Миро Найденов за водач на листите в Благоевград и Пловдив-област. Аз казах - в Благоевград ще си ти, а в Пловдив-област - областният управител", каза Борисов пред журналисти в Златоград.

 

Труд

Васил Божков напуска строителния бизнес

Васил Божков е продал своето участие в пътностроителната фирма "ПСТ Холдинг". Това съобщиха вчера от компанията на бизнесмена "Нове Холдинг", без да споменат кой е придобил дяловете му. "Относно евентуални въпроси за собствеността на "ПСТ холдинг", "Мостстрой" и "Холдинг Пътища", запазваме правото си да не коментираме търговски взаимоотношения към момента", гласи прессъобщението.

Промяна в собствеността на "ПСТ Холдинг" все още не е отразена в Търговския регистър. Вчера се оказа, че във фирменото  дело има само една скорошна промяна - на 16 април е вписано напускане на целия директорски борд с изключение на изпълнителния директор Иван Иванов. Странното е, че молбите на останалите - Татяна Димитрова, Явор Хайтов, Зорница Тодорова и Славчо Марков, са били подадени още в периода 10 август -17 септември 2012 г.

 

Стандарт

Нож в гърба

Мирослав Найденов заби нож в гърба на съпартийците си от ГЕРБ. Бившият земеделски министър обвини Цветан Цветанов, че брутално е подслушвал всички колеги от кабинета "Борисов".

"Целта беше да се събира информация, за да бъдем контролирани", изстреля Найденов в ефира на Би Ти Ви и обяви, че е извел семейството си извън България от съображения за сигурност. След това Найденов разказа обвиненията си пред прокуратурата и поиска охрана.

Цялата опозиция веднага настоя Цветанов да напусне политиката. Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ обаче скочиха в защита на бившия вицепремиер. Той категорично отрече да е подслушвал колеги в кабинета. ГЕРБ изключи светкавично Найденов  от партията.

 

Стандарт

Турция с амнистия за богаташи зад граница

Турското правителство внесе в парламента законопроект за въвеждане на "амнистия за богатството", която цели да привлече обратно в страната средства, държани в чужбина от богати турци, без наказателни такси и глоби, съобщи Ройтерс. Според програмата турците ще платят само 2 процента върху фондовете, избягвайки данъци, които в противен случай може да достигнат 30-40%. Те също ще избегнат разследване за това дали богатството е било придобито в Турция и неправомерно е било държано в чужбина. Турски физически лица или компании ще бъдат задължени да обявят своето богатство преди края на юли, за да се възползват от амнистията. Законопроектът надали ще срещне голяма съпротива в парламента и може да бъде приет следващия месец. Турция за последен път използва подобна програма през 2009 г., за да помогне за смекчаване на ефекта на глобалната финансова криза, привличайки обратно в Турция около 50 милиарда лири (28 милиарда долара според сегашния обменен курс) от турски фирми и физически лица. Вестник "Хюриет" пише, цитирайки турския вицепремиер Али Бабаджан, че турците държат 130 милиарда долара в чуждестранни сметки.

В началото на тази година се появиха идеи за данъчна реформа, при която облагането на богатите да се увеличи, а на хората със скромни доходи да намалее.

 

Монитор

Цветанов държал кабинета на слушалка

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е държал на слушалка целия кабинет на ГЕРБ. Това сензационно разкритие направи вчера ексшефът на земеделското ведомство Мирослав Найденов. В интервю за bTV той обясни, че бившият му колега масово е подслушвал целия кабинет, президента и опозицията с цел да ги контролира и шантажира.

"От 2009 г. всички министри бяхме подслушвани и знаехме. Целта е да се събере информация, за да бъдем контролирани. Правеха са профили на неудобни хора - не само министри, но и опозиция. Смятам, че почти всичко, описано в сигнала на Сергей Станишев, е вярно", заяви Найденов. От думите му стана ясно, че незаконното подслушване не е свързано с експремиера Бойко Борисов и дори най-вероятно самият той е станал жертва на своя подопечен. Доказателство в подкрепа на тази теза били изтеклите в медийното пространство записи от телефонни разговори на Борисов.

 

Преса

Загубен стенопис на Йоан Левиев бе намерен!

Стенописът на Йоан Левиев в бившия Синдикален дом е открит и може да бъде възстановен с реставрация - съобщи сайтът Под тепето, позовавайки се на два независими един от друг източника. Единият от тях е служител на фирма „Актор", която е покрила с кнауф творбата на Левиев в бившия Синдикален дом. При поставянето на гипсокартона стенописът е разпробит на много места, но в голямата си част е запазен. Не се е случило най-страшното - стенната картина първо да е шпаклована, а след това боядисана.

 

Сега

Бивш министър даде на прокуратурата силен коз срещу Цветан Цветанов

Скандалът с незаконното подслушване излезе извън контрол и заприлича на мафиотски сериал. Вчера един от най-верните хора на Бойко Борисов - бившият земеделски министър Мирослав Найденов, атакува фронтално втория в ГЕРБ Цветан Цветанов и го обвини от телевизионния екран в незаконно подслушване, следене, контролиране, изготвяне на психологически профили и поставяне в зависимост. Прокуратурата светкавично го привика на разпит и след като Найденов й предостави нови доказателства, се сдоби със статут на защитен свидетел по делото. Цялата опозиция, без РЗС и СДС, призова към незабавно оттегляне на Цветанов от политиката.

 

Дума

В ГЕРБ се хванаха за гушите

Истинска война избухна в ГЕРБ вчера, а членовете на партията се хванаха гуша за гуша след скандалните разкрития на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че целият кабинет е бил подслушван незаконно. "Целта е да се събере информация, за да бъдем контролирани. Правеха са профили на неудобни хора - не само министри, но и опозиция. Смятам, че почти всичко, описано в сигнала на Сергей Станишев, е вярно", заяви Найденов. Той призова Цветан Цветанов да слезе от политическата сцена. Политическото мракобесие трябва да приключи, обобщи бившият министър.

Изявленията му предизвикаха буря от признания и мнения. Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков потвърди думите на Найденов. Министрите, които обаче са в листите на ГЕРБ, отрекоха твърденията или не пожелаха да ги коментират.

Бойко Борисов защити Цветанов. Попитан дали ще го отстрани, той възкликна само: "На кого? Че тя партията е негова!"