ВКС разпитва Борисов, Кокинов и Найденов за подслушания разговор; 4 партии са сигурни за парламента, 6 имат шанс

Развитието по скандала с подслушванията продължава да е водеща тема за всекидневниците.

ВКС разпитва Борисов, Кокинов и Найденов за подслушания разговор; 4 партии са сигурни за парламента, 6 имат шанс

„Участниците в аудиозаписа от петък ще бъдат извикани на разпит в прокуратурата. Бившият премиер Бойко Борисов, министърът на земеделието от кабинета му Мирослав Найденов и прокурорът от Софийската градска прокуратура в оставка Николай Кокинов ще бъдат питани дали наистина са водили такъв разговор, съобщи бТВ, като се позовава на Върховната касационна прокуратура.
В момента тече проверка на скандалните записи, които бяха разпространени преди три дни до медиите.
Всички участници в циничния доклад ще трябва да отговорят водили ли са този разговор. От един от записите става ясно, че бившият градски прокурор на София Николай Кокинов предава на Бойко Борисов резултатите от прокурорската проверка за незаконните СРС-та преди те да бъдат обявени.
Междувременно в. Преса съобщи, че Висшият съдебен съвет ще разгледа не само оставката на Кокинов от софийската прокуратура, но и дисциплинарно уволнение изобщо от системата. Предложението ще бъде внесено още в понеделник, съобщи членът на ВСС Калин Калпакчиев..." - в. „Стандарт".


 

„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, градският прокурор Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов ще бъдат разпитани за скандалните записи, изтекли в интернет.
Обвинители от Върховната касационна прокуратура най-вероятно ще ги викат за обяснения до вторник.
Тримата трябва да отговорят на въпроси около автентичността на изнесените в записа факти. Прокурорите ще се интересуват и дали участниците в разговора са знаели, че ги подслушват. От адиозаписа ясно личи, че човекът, върху когото е монтиран "бръмбарът", е Найденов. Ще се изяснява дали той е знаел, че има микрофон.
Една от най-важните задачи на прокурорите ще е да кажат дали Кокинов е изнесъл данни от разследване, а другите двама - дали са търсили съдействие от него.
От скандалните записи, разпратени до няколко редакции, стана ясно, че Кокинов и Найденов са отишли на крака в дома на Борисов в Банкя на 15 април.
Двамата се надпреварват да се оплакват на бившия премиер кой е в по-тежко положение от другия. Найденов - заради повдигнатите му обвинения за корупция, принуда и служебна злоупотреба, а Кокинов, - защото бил "репресиран отвсякъде".
Докато тримата нищят сексуалната ориентация на прокурори и журналисти, Кокинов осведомява събеседниците си, че се очаква обвинението да пробие през жената, с която Найденов живеел.
Заради скандала в петък Кокинов подаде оставка като шеф на градската прокуратура..." - в. „Труд".

 

„Низ от престъпления лъсват в скандалните разговори, изтекли в медиите в петък, между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, подалия оставка градски прокурор на София Николай Кокинов и обвиняемия за подкуп бивш земеделски министър Мирослав Найденов, твърдят специалисти по наказателно право, до които "Сега" се допита...
В разговорите се набиват на очи поне два състава на Наказателния кодекс - възпрепятстване на правосъдието и търговия с влияние, но би могло да се разследва и за много други. Според юристи съучастието във възпрепятстване на правосъдието, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г., прозира в разкриването на прокурорски тайни пред политически лица и даването на съвети на обвиняеми. За изтичане на информация потвърди и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който научил предварително за действия срещу себе си и извел от страната семейството си. Според прависти трябва да се разследва търговията с влияние на политическите лица, както и поведението на всички, споменати в разговора, за които събеседниците разказват, че са нарушавали законите. Не трябва да се пропуска и описаната гигантска корупция с обществените поръчки в министерството на земеделието.
Записите, чиято автентичност и незаконност беше потвърдена от всички, разкриха скандалната обвързаност на прокуратурата с лидера на ГЕРБ Борисов. В тях прокурор съветва обвиняем по делото му, което се води именно от градската прокуратура. Освен това съобщава, че главният прокурор е личен избор на бившия премиер. Чува се и как партийният лидер получава нерегламентирана информация от прокуратурата за проверката на незаконното подслушване на МВР и как я съобщава на бившия вътрешен министър, когото тя засяга.
Освен това тримата събеседници разсъждават как бившият министър да укрие харчене на европейски пари, а той се възмущава, че е имало уговорка, след като бъде разпитан, делото му да бъде прекратено. Признава и как пиарка, с която живее, е участвала във формулирането на критериите за обществените поръчки, които не са печелени от случайни хора. В отговор бившият премиер го предупреждава, че въпросната жена може да го издаде пред прокуратурата. От записите се разбира, че към управляващите е изтичала важна информация, която по закон е следствена тайна. Според експерти, цитирани в медиите, подслушването е осъществено през телефона на Найденов или чрез микрофон, закрепен на него..." - в. „Сега".

 

„Няма как хора от МВР да подслушват за своя сметка, без това да се разчуе, защото има екипаж от хора, които са повече от един. Това каза Калин Георгиев, главен секретар на МВР, в интервю за предаването на Нова телевизия „Всяка неделя".
„Не виждам механизъм, по който би могло да стане. Пък и кой е този човек, който и по разпореждане на най-големия началник ще си постави главата на дръвника, като знае, че той носи отговорността. Много са тежки наказанията", допълни комисар Георгиев.
Той определи аферата с подслушванията като ходене по тънък лед и заяви, че МВР има изключително широка подкрепа от хората от чуждите служби.
„Това не е здравословно заради това, че сме на път да извадим МВР от състоянието му на готовност за противодействие на престъпността. Аз не виждам проблем с подслушванията. Пак ще го кажа, трябва да приключи тази проверка. Колкото по-бързо приключи, толкова по-добре", каза той.
Попитан дали наистина си залага честта, че няма афера, той категорично отговори, че няма такава. "Дори вече не ми е интересно да работя там. Този скандал ми показа, че не мога да променя нищо повече, а щом един човек не може да промени нищо - какво му остава", заяви главният секретар на МВР.
Той заяви, че му е било трудно да обясни на колегите си от чуждите служби, че не е арестуван, а само разпитван в прокуратурата. „Със случая със Станимир Флоров ще ми е още по-трудно", заяви Калин Георгиев..." - в. „24 часа".

 

„Заместник главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов смята, че "не е хубаво да записваш хората, с които говориш, не е хубаво това, което са си говорили". Така той коментира пред БНР изнесените в петък записи на разговори между градския прокурор Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.
Найденов, който е присъствал на съвещанието при главния прокурор Сотир Цацаров в петък, след което Кокинов подаде оставка, заяви, че "това, което трябваше да бъде огласено, беше". По думите му "нека да видим как е получен записът и тогава ще разберем кой го е направил".
Според Найденов в случая няма добри. "Като гражданин от това, което чух, не мога да дам висока оценка на това, което е ставало, нито за последващото изнасяне на записите."...
Според бившия шеф на Националната разузнавателна служба в България се случва "политическо-криминална буря, а пожарната си стои на мястото. Още не я е анализирала, идва ред на гражданска защита". По думите му обществото ще отговори на случващото се на 12 май. Според него разговорът се потвърждава от оставката на Кокинов.
"Това не е оставка, оттегляне, но и признание, че разговорът е автентичен", смята още Аспарухов..." - в. „Дневник"

 

Изборите са другата тема с продължение, която доминира на страниците на вестниците в понеделник.

 

„Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април 2013 г., сигурни участници в следващия състав на парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Според изследването ГЕРБ получава 23.6%, БСП - 17.7%, ДПС - 6.0%, "Атака" - 4.9%. С 3.0% Движение "България на гражданите" остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, който наблюдаваме през последните месеци...
На този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона (между 2 и 4%), нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент. Както и при предишното априлско изследване на НЦИОМ, такива партии са коалицията ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център-Свобода и достойнство".
Още повече че при кампания като настоящата, изпълнена с обрати, е трудно да се прецени коя от по-малките партии може да се окаже в печеливша електорална ситуация, уточняват от центъра..." - в. „Дневник".

 

„За пореден път бившите управляващи от ГЕРБ бяха уличени, че в нарушение на закона използват деца за предизборна агитация - този път в Бургас, а Районната избирателна комисия (РИК) в града не откри нарушение, съобщи пресцентърът на левицата.
От щаба на БСП в града твърдят, че на 26 април деца са обикаляли със знамена и балони, на които са били изписани името, логото и номера в бюлетината на ГЕРБ, както и на СДС. Малчуганите носели народни носии по случай Лазаровден и били водени от учители. Червените изпратили сигнали до РИК, Държавната агенция за закрила на детето и зам.-кмета със снимки на децата по улица "Фердинандова".
От РИК обаче преценили, че това не представлява агитация. В края на решението ехидно се съобщава, че "с оглед предстоящия Великден се надяваме, че РИК Бургас няма да бъде сезирана с искане за жребий какъв цвят яйце следва да се боядисва първо"...
Подобни акции не са прецедент за партията на Бойко Борисов. През септември 2011 г. в детска градина в Пловдив мистериозно се появиха постери, на които от името на ГЕРБ децата бяха канени на парти. Сериозен скандал се разгоря през април същата година в Пещера, където на ученическо състезание под патронажа на бившия депутат от ГЕРБ Красимира Симеонова деца бяха приканвани да изписват лозунга "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". - в. „Сега".

 

„Предизборната кампания разколебава избирателите, показва последното проучване на Националния център за изследване на общественото мнение. Най-лоялни остават привържениците на ГЕРБ и БСП. Анкетата показва, че разликата между първите две партии остава около 6%, както и че сигурни за парламента засега са само четири формации. Прогнозираната избирателна активност е между 52 и 56%.
Досега кампанията се развива по начин, който по-скоро отблъсква колебаещия се и политически неизкушен избирател. Регистрирани са симптоми на разколебаване дори сред твърдите ядра на големите партии, съобщават от НЦИОМ с уточнението, че проучването е правено преди последния скандал с аудиозаписа между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.
Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи. Ако се сравни настоящата ситуация със ситуацията преди парламентарните избори през 2009 година, е видно, че днес колебаещите се са значително по-висок дял (през 2009 г. те са били 15%, днес са 22%)..." - в. „Стандарт".

 

„В софтуера на "Информационно обслужване" за преброяване резултатите от изборите е заложен бъг, който позволява тяхното фалшифициране. Това твърди сайтът "Биволъ", като се позовава на хакери, които са копирали строго секретния код на "Информационно обслужване", за който държавата плати 1 687 896 лева. Кодът беше засекретен, въпреки протестите на неправителствените организации, интересуващи се от прозрачността на изборите, които още тогава предупредиха, че пресмятането на резултатите се прави по непрозрачен начин.
Според Биволъ грешката е заложена в разпределението на мандатите в отделните райони. Ако законът се спази точно, компютърната програма ще изпадне в безкраен цикъл. Така ще се окаже, че ЦИК трябва да вземе решение за всички спорни мандати, без да е предвидена процедура как да стане това, твърдят математици, към които "Биволъ" се е обърнал за коментар. Така ЦИК, в която 40% от членовете й са излъчени от ГЕРБ, ще разпредели по свое усмотрение коя партия в кой район да вземе мандат, а не по предварително утвърдени правила."  - в  „Сега".

 

Всекидневниците публикуват и реакцията на вицепрезидента Маргарита Попова по твърденията, че е в близки отношения с уволнената от фонд "Земеделие" Калина Илиева.

 

„Бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че е "омерзена" от изтеклите записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов, предишният земеделски министър Мирослав Найденов и градският прокурор на София Николай Кокинов, предаде БНТ. 
По думите й тя няма как да ги коментира, защото не е ясно дали това е подслушване или предизборен скандал. 
"Подслушването? Какво да ви кажа, цялата тази история, която се случва, няма как да се коментира, защото не се знае всъщност това какво е. Какво е това всъщност в момента, което искате да се коментира? Подслушване ли е, не е ли, какво е това? Или са поредните пердизборни скандали? Омерзена съм. Просто бих призовала да престанат да обезобразяват държавата. От всички позиции, от всички посоки. Просто е отвратително", смята още Попова. 
В разговорите Найденов, докато говори за разследването срещу него намесва името на Попова и заявява, че тя е близка с бившия шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева. (М.Н. Аз нещо? Да не предприемам някакви... Маргарита няма как да я...в смисъл не мога да направя контакт с нея, а и не знам как ще реагира тя.    Б.Б. Винаги си й казвал, че си говорил с Бойко.
М.Н. Маргарита? Е, тя слуша Калина, те са много близки... Но пък да го е координирала това тя? Въпросът е можем ли това ония да го спрат да не ни издънят тия, щот там са много хора Ани Русчева, Диана... )" - в. „Дневник".

 

„Вицепрезидентът Маргарита Попова отрече да е покровителствала Калина Илиева. Такива констатации се чуха в изнесените преди дни аудиозаписи на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.
Попова каза пред БНТ, че действително е работила с Илиева, когато e била в звеното за разследване на престъпления срещу европейските фондове, но след като е станала министър не се е срещала с нея.
Калина Илиева работи с мен, когато бях в звеното за разследване на престъпления срещу европейските фондове. Тя беше определена от Министерството на земеделието като човек, който да работи с това звено, след това продължи да работи със звеното, когато аз станах министър на правосъдието. Чух, че някой приказвал, че съм се срещала с нея. Първо никой не може да ми каже с кой, кога да се срещам, хората дори когато бъдат осъдени, не са прокажени, но наистина аз с това дете не съм се виждала, не съм се срещала, нито по време на делото, нито след като е била осъдена и не знам какво значение всъщност има това. Аз съм много разочарована от това, че съм работила с човек, който всъщност ни е заблудил и е работил с нас, след като не е казал, че е извършил такова нещо, но съм още по-разочарована от това, че хора на много високи позиции в държавата в момента са го знаели това нещо много отдавна и не са предупредили, когато тя беше назначена за управител на фонда, каза вицепрезидентът..." - в. „24 часа".

 

„Калина Илиева няма никаква нужда от моето покровителство, тя има достатъчно добро семейство, хора известни, близки на властта, така че от моето покровителство няма нужда. Не покровителствам никого, не протежирам никого и много внимавам с връзките и с контактите, защото съм си градила авторитета много дълго време, за да го пропилявам на вятъра така, както много хора правят впрочем, посочи още Попова..." - в. „Труд".