Връщат пари от данък лихва; Лимит за влоговете на държавни фирми

Хората може да си получат обратно пари от данъка върху лихвите, твърдят адвокати. Става въпрос за налог върху авансово изплащан доход от депозити, сключени преди 1 януари 2013 г.

Връщат пари от данък лихва; Лимит за влоговете на държавни фирми

24 часа


Николай Кокинов губи 60 000 лв., ако Висшият съдебен съвет го уволни

Николай Кокинов вече не е градски прокурор на София. Ако Висшият съдебен съвет го изгони и като магистрат, той ще загуби близо 60 000 лв. - еднократното обезщетение, което му се полага по закон при напускане на Темида.

На извънредно заседание вчера следобед ВСС прие единодушно оставката на Кокинов като шеф на ключовата прокуратура в София. Присъстваха 16 от 25-те висши магистрати.

Кокинов пожела да напусне началническия пост в петък часове след изтичането на записи на разговори с договорки между него, бившия премиер Бойко Борисов и предишния земеделски министър Мирослав Найденов, който е обвиняем. В момента Кокинов не е на работа, а е в отпуск.

 

24 часа

ЕС: Германия да вдигне заплатите

Европейската комисия настоява Германия да въведе минимална работна заплата и да увеличи заплащането на труда, за да спре по този начин дъмпинга. Страната също така трябва да се откаже от експортния модел на икономиката си, за да не съсипе еврозоната.

Съседните на Германия страни от години роптаят срещу липсата на долна граница в заплащането, което унищожава бизнеса при тях. Франция, Полша, Белгия, Холандия не издържат на натиска на германското производство. То се прави на по-ниски цени, отколкото тяхното, а има добро качество. По тази причина белгийските, френските, полските и холандските фирми масово затварят производствата в родината си и се местят в Германия.

 

Труд

Лимит за влоговете на държавни фирми

Шеф на държавна фирма, който не депозира парите на компаниите в различни банки, ще бъде глобяван с до 50% от заплатата за срок от три месеца. Това следва от новите правила, подготвени от служебното правителство за избор на трезори от държавните фирми.

Изготвянето на правилата, които ще бъдат задължителни, бе един от първите ангажименти, поети от служебния премиер Марин Райков. Запитан от журналисти дали целта е да бъде ударена Корпоративна търговска банка на бизнесмена Цветан Василев, премиерът отрече. В момента в трезора са съсредоточени голяма част от парите на държавните енергийни дружества.

Въвежда се таван, според който "нетната експозиция" на една компания в дадена банка може да бъде максимум 25% от паричните  средства. Под "нетна експозиция" се разбира разликата между парите по сметки и кредитите в съответната банка. Например ако фирмата има общо 100 млн. лв. парични средства, тя и занапред ще може да държи в една банка 70 млн. лв. от тях на едно място, ако от същия трезор е теглила кредити в размер на 50 млн. лв. Причината е, че разликата от 20 млн. лв. е под тавана от 25% (25 млн. лв.).

 

Труд

Такса смет скача

Рязко увеличение на такса смет ще ни връхлети в следващите години, ако общините не започнат да рециклират повече боклук. Причината е, че от 2020 г. се предвижда за всеки тон отпадъци, изхвърлен на сметище, да се плащат по 95 лв. такса на държавата. В момента тя е 15 лв., но още догодина ще скочи на 35 лв./т.

Ако общината не ползва ново регионално депо, а старо бунище, сумата е два пъти по-голяма.

Този разход се калкулира от кметствата в размера на данък смет, който плащат гражданите и фирмите. Няма официални данни какъв процент от таксата се използва за плащането на отчисленията. В София около 3% от разходите за боклука отиват за плащанията, наложени от държавата. Догодина това перо ще скочи двойно.

 

Стандарт

Връщат пари от данък лихва

Хората може да си получат обратно пари от данъка върху лихвите, твърдят адвокати. Става въпрос за налог върху авансово изплащан доход от депозити, сключени преди 1 януари 2013 г. Според юристите на кабинета авансово платените лихви през 2012 г. биха подлежали на облагане само ако в заключителните разпоредби на закона изрично е записано, че новият налог се прилага с обратна сила за тях. Такъв текст обаче не съществува, обясниха от Министерски съвет. Така излиза, че банките у нас са удържали данък, без да имат законово основание за това, обясни пред "Стандарт" адвокат Валери Борисов. Кашата обаче забърка Националната агенция по приходите, според която авансово изплащаната лихва трябва да бъде облагана с десятък дори и влогът да е договорен преди влизането на закона в сила на 1 януари 2013 г..

 

Стандарт

Агнето скача от щанда до касата

Неприятна изненада в края на пазаруването за празника вероятно ще ни спретнат някои търговци. Понякога цената на щанда се оказва различна от това, което плащаме на касата. Този търговски трик често се прилага за стоки в промоция. Бъдете внимателни, защото сметката може да се окаже доста по-висока от очакваното. Това предупреждават от Комисията за защита на потребителите във връзка с голямото пазаруване по празниците. "От предишен опит знаем, че в такива периоди валят оплаквания за фалшиви промоции", казаха от комисията пред "Стандарт". Затова оттам съветват хората внимателно да сравняват каква цена е била обявена на рафтовете в хипермаркетите и какво маркира после касиерката. Това е нелоялна търговска практика, защото много хора взимат решение да купят една или друга стока именно заради по-ниската цена.

 

Монитор

 

ВСС прие оставката на Кокинов

Висшият съдебен съвет единодушно прие оставката на Николай Кокинов като градски прокурор на София, но не и като магистрат. Това стана на извънредно заседание на кадровиците, на което се явиха 16 от 24-те членове. Всичките присъствали вчера гласуваха единодушно "за" Николай Кокинов да бъде освободен от длъжността. Представителите на ВСС обаче не приеха оставката му като магистрат, тъй като срещу него се води дисциплинарно производство. Правният казус породи около 20-минутен спор. Той обаче беше прекратен от главния прокурор Сотир Цацаров.

„Призовавам ви да бъдем прагматични. Ясно ли е, че Николай Кокинов не може да бъде освободен като магистрат, ясно е", заяви Цацаров. Така кадровиците на Темида гласуваха предложение за отлагане на произнасянето по освобождаването на Кокинов като прокурор след приключването на дисциплинарното производство срещу него.

 

Преса

За медии - вход затворен!

Няколко водещи германски медии не получиха достъп до  започващия идната седмица съдебен процес срещу заподозряната неонацистка терористка Беате Цшепе, след като не спечелиха  разиграните на лотария места, предаде ДПА. Съдът определи четири места за турски и едно за гръцки  журналисти. Останалите места се паднаха предимно на малки и  местни германски медии.

В лотарията участваха 924 медии. От тях само 50 получиха право на достъп до съдебната зала. Водещите германски  всекидневници "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и "Зюддойче  цайтунг" не спечелиха места на най-големия съдебен процес в  Германия след делото срещу крайнолевите терористи от  организацията "Фракция Червена армия" през 70-те години. Списанието на "Зюддойче цайтунг" спечели достъп до процеса  наред със седмичните издания "Шпигел" и "Фокус". ДПА също ще  може да отразява делото, което се очаква да продължи около  година. За сметка на водещи герамански медии достъп до процеса получиха турски медии като "Хюриет", "Сабах" и "Евренсел".

 

Сега

Опасността от фалшификации на изборите роди общ фронт срещу ГЕРБ

Съмненията, че ГЕРБ може да фалшифицират изборите на 12 май, родиха уникална коалиция от опозиционни партии. БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и Движение "България на гражданите" потвърдиха пред "Сега" информацията, разпространена от "Медиапул", че ще наемат австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от вота.
Австрийците ще броят успоредно с "Информационно обслужване" в нощта след изборите, защото опозицията има сериозни опасения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини. Опозиционните партии ще наемат вероятно зала в София, в която ще пристигат протоколите от всяка секционна комисия.
Засега не е ясна цената на офертата, нито други детайли. Очаква се формациите, които потвърдят участие, да подпишат споразумение за съвместни действия след великденските празници. В него ще се уточнят и параметрите на финансирането от тяхна страна на инициативата.