Кинозалата в Дом – паметник „Йордан Йовков” ще носи името на Григор Василев

Общинските съветници на Добрич подкрепиха днес идеята за именуването, внесена от Георги Чунчуков, Рада Въртунинска, Кремена Митева и специалистите от Регионалния исторически музей. Става въпрос за залата, в която се помещава кино „Икар”.

Кинозалата в Дом – паметник „Йордан Йовков” ще носи името на Григор Василев
Григор Василев Гьорев и български адвокат, журналист и политик от Демократическата партия. Той е дългогодишен редактор на партийния вестник „Пряпорец“ и министър на земеделието и държавните имоти през 1930-1931 година. През 30-те години Василев е редактор на списанията „Българска земя“ (1931-1932) и „Нация и земя“ (1933-1934).

Изтъкнати бяха заслугите му като журналист и политик за обединението на България, както и безрезервната му подкрепа за възвръщането на Южна Добруджа и последващите му усилия за нейното икономическо и културно развитие.

Георги Чунчуков цитира Димитър Илков – учител на Йордан Йовков и Григор Василев в картичка до своя възпитаник: „ Вие сте били най-ярката опора на милия и незабравимия Йордан Йовков през трудния му живот на земята. Не се съмнявам, че Бог ще Ви възнагради за това един ден!” Този ден е днешният ден, възкликна Чунчуков, който благодари на общинските съветници на Добрич за „родолюбивото им решение”.