На два строителни обекта хванаха 16 работници без трудов договор

Проверките по добруджанското Черноморие са извършени изненадващо в събота.

На два строителни обекта хванаха 16 работници без трудов договор

19 работещи без трудов договор са хванати през месец април, съобщи Младен Мартинов - директор на Инспекция по труда - Добрич. 16 от тях са били ангажирани в строителството. 13 са работили в апартаментен комплекс в Кранево, а трима - в хотел на Дамбата в Балчик. Останалите са двама продавачи и едно напълнолетно лице, ангажирано без трудов договор в заведение за хранене. От началото на годината Инспекция по труда - Добрич е установила общо 50 лица, работещи без трудов договор. Санкцията за всеки отделен случай е между 1 500 и 15 000 лева.

 

В Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич през този месец са постъпили 24 жалби и сигнали. Те отново са основно за неизплатени заплати. Новото обаче е, че работещите се жалват за неоформени трудови документи при прекратяване на трудовите правоотношение. Става дума за дискотека и хранителен магазин, и двете в центъра на Добрич, чиито собствениците са напуснали страната без да се разплтят и да оформят документите на персонала.

 

От началото на годината след намесата на инспекцията са изплатени забавени заплати в рамер на 188 483 лева в 17 предприятия. 

 

Неизплатените възнагреждения за април са само от 1 фирма - за производство на консервирани храни, в рамер на 4383 лева.