Клавирен рецитал в Деня на Европа

Утре, от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“, ще се състои Клавирен рецитал на Ваня Пешева, организиран от Община Добрич. Концертът се посвещава на 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.

Клавирен рецитал в Деня на Европа

В програмата ще прозвучат произведения от  Фредерик Шопен и Сергей Рахманинов.



Ваня Пешева е пианистка, надарена с ярко изявени способности, включващи активна изпълнителска и педагогическа дейност. Завършва музикално училище в класа на изтъкнатата педагожка Елеонора Карамишева и Национална музикална академия в класовете по пиано на проф. Марина Капацинская и камерна музика при проф. Д. Козев и проф. Димо Димов. Носителка е на престижни награди от национални и международни конкурси.

В периода 1998-1999 година преподава пиано в музикална академия в град Куангджу, Южна Корея, като паралелно с това осъществява активна концертна дейност в Сеул, Куангджу, Анян и др.


В продължение на много години  преподава пиано в Клавирна катедра, а в настоящия момент и в катедра Камерна музика  на НМА „ П. Владигеров " - София.

 

Ваня Пешева концертира с успех като солист на много симфонични оркестри. Нейната активна изпълнителска дейност включва солови и камерни рецитали в България, Италия, Испания, Южна Корея, Македония, Швейцария, Франция; записи в   БНР, както и участия в престижни музикални фестивали, сред които "Мартенски музикални дни","Европейски музикален фестивал", „Салон на изкуствата”,"Софийско лято","Златна лира", Международен фестивал на камерната музика-Пловдив, Фестивал на  камерната  музика с международно участие - Добрич, Лауреатски дни „Катя Попова” - Плевен и други.

Община град Добрич кани гражданите на Добрич на поредния празник на класическата музика. Входът е свободен.