Търговията със зърно е в застой

Търговията със зърно е в застой, каза председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Търговията със зърно е в застой

Тенденцията е от последната седмица, като по-рядко се сключват сделки не само за пшеница, но и за царевица и слънчоглед. Ситуацията е временна. Продавачите търсят купувачи от чужбина за по-големи партиди зърно. Единствената сериозна търговия е за износ.


 

Зърнопроизводителят от Добричко уточни, че продължава практиката на мелничарите да не се запасяват с големи количества зърно, а да купуват само за няколко дни, максимум за осигуряване на производството за една седмица. Така спестявали разходите за съхранение.

 

Според Стелиян Стоянов твърденията за зърнена криза в страната са неоснователни. Пшеница винаги може да се внесе и в това няма нищо притеснително.

 

430 - 440 лв. на тон е цената на фуражната пшеница, а на цени от 450-500 лв. се търгува пшеницата с хлебопекарни качества. Цените у нас се запазват, независимо от увеличението на борсите във Франция и Унгария, където зърното мина 540 лв. за тон.