Шпионска техника под наем на матурите, 6 868 455 български граждани са с право на глас

АФИС дава 3% преднина на ГЕРБ пред БСП, скриха разпита на Мирослав Найденов

Шпионска техника под наем на матурите, 6 868 455 български граждани са с право на глас

24 часа


Пак натискат за 2 часа по-късно спиране на тирове в петък

Днес в пътната агенция превозвачите, автомобилната администрация и КАТ обсъждат писмото на прокурора Веселин Найденов за тировете. Това съобщи шефът на автомобилната администрация Валентин Божков. След публикация в "24 часа" Върховната административна прокуратура се самосезира и препоръча да не се променя режимът за движение по републиканските пътища и магистралите на тежкотоварните автомобили от 20 май до 30 септември в интервала от 16 до 22 ч за петък и предпразничните дни, а в неделя и празничните дни за времето от 14 до 20 часа.

 

24 часа

60% от физическите лица без данък за довнасяне

Очакванията на данъчните експерти са, че за поне 60% от подадените декларации няма да има суми за довнасяне, тъй като авансово платеният данък е 10%, колкото е и окончателният му размер при облагане на доходите. В близо 1/3 от декларациите има грешки, сметнаха експерти от Националната агенция за приходите. Законът е предвидил възможност за поправителен чрез подаване на т.нар. коригираща декларация.

 

Труд

Скриха разпита на Мирослав Найденов

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който е защитен свидетел по делото за подслушване, днес бе скрит от журналистите. Той трябваше да бъде разпитан за скандалния разговор между него, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и градския прокурор Николай Кокинов.

Призовката на Найденов е била за Съдебната палата в София. В последния момент обаче разпитът му се преместил в спецпрокуратурата на ул. "Черковна". Това се наложило заради сигнала за бомба в Съдебната палата от сутринта, съобщиха от пресцентъра на ВКП.

Найденов е давал обяснения час и половина пред прокурорите Атанас Гебрев и Аксиния Матосян, научи "Труд". Толкова продължи разпитът и на Бойко Борисов вчера, който той определи като разговор. От ВКП днес специално уточниха, че Борисов не е разговарял с прокурорите, а е давал обяснения.

 

Труд

Още 10 минути и Теди щеше да е жив

Десет минути. Толкова вероятно са били нужни на 11-годишния Теди, за да продължи да живее. "Десет минути - бърза помощ от лекарите. Но линейката закъснява 30 минути!" Това каза бащата на петокласника от столичното 81-во училище Златко Желев пред "Труд".

Той е получи резултатите от аутопсията и според тях малкият е починал от сърдечна недостатъчност. "Попитах лекарите дали е можел да бъде спасен и те ми казаха, че ако линейката е дошла 10 мин по-рано, е можело да живее", обясни Желев. След месец ще са готови и хистологичните резултати, за да се види дали Теди е с вродено заболяване.

 

Стандарт

Кредит в пощата

"Български пощи" влизат в бизнеса с бързите кредити. От днес на касите на 238 пощенски клона в 130 селища всеки може да получи заем до 3000 лева. Погасителните вноски ще се плащат на същото място. Новата услуга се нарича "Пощенски Изи Кредит". Одобрението за заема ще става за час по телефона. Служителите на пощенските станции няма да бъдат ангажирани, тъй като цялото обслужване се поема от кредитните агенти на "Изи Кредит". Хората трябва само да отидат с личната си карта до най-близкия клон, където ще си получат парите. "Чрез пощите ние ще достигнем до много повече клиенти, и то в най-отдалечените селища, някои от които са лишени от подобни финансови услуги", коментира Ина Илиева, директор "Корпоративни отношения" на "Изи Кредит". Новата услуга пък ще даде възможност на "Български пощи" да печелят от комисионите.

 

Стандарт

Нов голям шлем в енергетиката

България има нов голям шлем в енергетиката. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев по време на връчването на поредните 16 споразумения за саниране на 31 обществени сгради с пари от Международен фонд "Козлодуй". Това са енергийната ефективност, енергийната либерализация и енергийната диверсификация, обясни президентът. Така на мястото на "стария" голям шлем от 2008 г., който включваше АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток", сега страната ни има 3 нови основни приоритета. "Спестената енергия е най-евтината енергия", категоричен беше Плевнелиев. Чрез инвестиция от 1 млрд. евро за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат спестени 10 млрд. евро от разходи за енергия и 2000 мегавата мощности, необходими за осигуряването на тази енергия, обясни президентът. И допълни, че тези 10 млрд. евро са инвестицията в АЕЦ "Белене", която трябваше да бъде именно 2000 мегавата.

 

Монитор

Шпионска техника под наем на матурите

Голямото търсене смъкна двойно цените на шпионската техника, която преписвачите използват на матури и студентски изпити. Това показа проверка на „Монитор". В момента измамниците могат да се сдобият с невидима микрослушалка срещу 55 лв., а до миналата година тя струваше два пъти повече. Бизнесът с шпионската техника толкова разцъфтява, че в интернет вече има изобилие от обяви, които предлагат дори микрослушалки под наем. Тарифата е 30 лв. за два дни. Първоначално обаче преписвачът плаща цялата сума за шпионската техника - 65 лв. като депозит

След като мине изпитът, измамникът връща микрослушалката и си получава 35 лв. обратно. Някои от бизнесмените дори искат личната карта при предаване на устройството.

Невидимата микрослушалка е един най-модерния инструмент за преписване. Голяма е колкото една стотинка и се пъха директно в ушния канал. Тя е свързана с джиесем, по който услужлив приятел помага на измамника, като му диктува темата за изпита или решението на задачата.

 

Преса

6 868 455 български граждани са с право на глас

Избирателните списъци за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май т. г. съдържат имената на общо 6 868 455 български граждани, обяви на последната пресконференция преди изборите днес говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. В т. нар. забранителни списъци са включени общо 160 972 души. От тях лишени от свобода са 7389 души, поставени под запрещение - 7243 души, снабдени с удостоверения за гласуване на друго място - 378, подали заявление за гласуване в чужбина - 78 542 и подалите заявления за гласуване по настоящ адрес - 67 420 души.

Броят на изборните секции в страната по данни на ГРАО са около 11 700 в това число и подвижните. В чужбина секциите са 227 в 57 държави. Вотът ще бъде следен от общо 275 наблюдатели от пет регистрирани международни организации - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ - с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество - с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ - със 109 досега регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - със 105 наблюдатели и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - с 29 наблюдатели.

 

Сега

АФИС дава 3% преднина на ГЕРБ пред БСП

Пет партии със сигурност влизат в парламента, ако изборите бяха днес, това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на АФИС, съобщи "Фокус"

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 31,6 %, БСП - 28,3 %, ДПС - 8,7 %, "Атака" - 8,4 %, РЗС - 5,2 %, Движение "България за гражданите" - 4,9 %, НФСБ - 4,8 %, ДСБ - 3 % и други.

Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен. Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, сочат резултатите от проучването.

 

Дума

ГЕРБ раздават колосални пари за изборите

ГЕРБ раздават колосални суми с цел победа на всяка цена. За това алармира вчера водачът на листата на левицата в Монтана Младен Червеняков. Наблюдаваме в последно време изградени буквално машини за купуване на гласове от бившите управляващи, очевидно представителите на ГЕРБ губят равновесие в последните дни, тъй като имат добра информация за нагласите в страната и ще разчитат на служебна победа, допълни той.

Според социалистите, за да се постигне определен резултат, ще се използват различни механизми и схеми. За примери Червеняков даде така наречената "индианска нишка", снимането на бюлетините с мобилен телефон, създаването на организация между член на СИК и застъпник или наблюдател от ГЕРБ.

Водачът на листата на БСП в 23 МИР-София Жельо Бойчев допълни, че Коалиция за България е наясно с хората, над които МВР слага чадър, като ги прави сътрудници на някоя от службите на МВР и така им позволява да купуват гласове.