Енерго-про ще обжалва решението на КЗК

Решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се налага санкция на Енерго-про в размер на 1 687 484 лева, във връзка с прекъсването на електрозахранването на обекти на ВиК – Добрич през септември 2012 г., не е съобразено с реалните факти, заявяват от електроразпределителното дружество. До тази крайна мярка се стигна в резултат на натрупаните от водното дружество стари задължения за консумирана електроенергия в размер на над 3,7 милиона лева, които заедно с текущите им сметки надхвърляха 5 милиона лева, припомнят от Енерго-про.

Енерго-про ще обжалва решението на КЗК
"За да избегне прекъсването на електрозахранването на ВиК - Добрич, компанията инициира и проведе многобройни срещи с водното дружество, както и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), алармира за проблема Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и местната власт на град Добрич. В продължение на няколко години компанията предлагаше различни варианти за погасяване на дълга, включително и прихващане на дълга на ВиК – Добрич от плащанията на ЕНЕРГО-ПРО към НЕК, тъй като компанията е по средата между двете държавни дружества. За съжаление всички наши усилия за намиране на решение останаха без резултат – институциите реално не съдействаха за решаването на проблема, а с течение на годините дългът постоянно нарастваше. Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012, МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена.
Дълго време ЕНЕРГО-ПРО кредитира държавното водно дружество с ясното съзнание, че прекъсването ще причини неудобства на жителите на града, но не срещна никакво съдействие от ръководството на ВиК – Добрич. След като в продължение на години бяха изчерпани всички възможности за решаване на проблема, компанията бе принудена да предприеме тази мярка. При възникналата ситуация в резултат на неефективното управление на водното дружество, МРРБ предприе промени в ръководството му.
Огромни задължения, като тези на ВиК – Добрич, натрупани в продължение на години, нарушават финансовите потоци в компанията и затрудняват разплащанията с доставчиците на електроенергия, между които и държавната НЕК. Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО не би могло да рискува финансовото състояние на компанията и сигурността на електрозахранването на своите клиенти в цяла Североизточна България. ЕНЕРГО-ПРО ще продължи да спазва Закона и нормативната уредба и няма да толерира отделни длъжници за сметка на всички останали свои клиенти, които плащат коректно задълженията си.
Решението на КЗК е още един акт, който влошава бизнес средата в страната, отблъсква инвестициите както на вътрешни, така и на външни инвеститори, които желаят да развиват честен бизнес в България.
Въпреки представените от ЕНЕРГО-ПРО аргументи за допуснати грешки в производството на КЗК, Комисията е наложила санкция на компанията. ЕНЕРГО-ПРО ще обжалва Решението на КЗК пред Върховния административен съд в законово регламентирания срок.
", гласи официалната позиция на Енерго-про.