Експерт: Мона Лиза не е жена, а приятел на да Винчи

Учените отдавна се мъчат да разкрият тайната на гениалното произведения на Леонардо да Винчи „Мона Лиза". Въпреки че голяма част от тях са убедени, че портретът е на Лиза Джерардини, съпруга на флорентински търговец, един историк изказа мнение, което е в пълен разрез с мнението на останалите изкуствоведи.

Експерт: Мона Лиза не е жена, а приятел на да Винчи

Президентът на Националния комитет по културното наследство на Италия Силвано Винченти е заявил, че „Джокондата" на да Винчи е била вдъхновена от приятеля, а може би и любовник на гениалния майстор Джан Джакомо Капроти, известен като „Салай" /Малкият дявол/. Той е започнал да работи с майстора, когато е бил на 10 години и неведнъж е бил модел на Леонардо. Според историците техните отношения са доста нееднозначни.

 

Според Винченти, художникът е овековечил своя приятел в две картини, посветени на Йоан Кръстител и в една, която е по - малко известна „Въплътеният ангел". Според изследователи младежът наистина прилича на Йоан Кръстител и има някои черти на Мона Лиза. Откритието на италианският учен предизвика истинска бура в света на изкуството. Но експертите решиха да не се съгласят с мнението на учения. „Всички образи, които Леонардо е рисувал сами по себе си са абстрактен модел за красота.

 

Те имат двойната характеристика на мъжкото и женското", смята професорът от Милано Пиетро Марани. Трябва да се отбележи, че Винченти не за първи път прави сензационни изказвания за „Джокондата". В края на миналата година, както Информационна агенция КРОСС писа, той съобщи, че на известния портрет има истински код на да Винчи като малки цифри и букви, които той открил, благодарение на най- съвременни методи за изследване.