Окръжен съд – Добрич разглежда дело за смърт при трудова злополука

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 43-годишния Йордан Ап. Ап. от гр. Добрич. Той е подсъдим по обвинение в това, че на 30.06.2011 г. в качеството на управител на събирателно дружество, при извършване на строително-монтажни работи на строителен обект в гр. Добрич, е причинил смъртта на 70-годишен мъж, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Окръжен съд – Добрич разглежда дело за смърт при трудова злополука
Държавното обвинение посочва, че той е извършил нарушения по 11 члена от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, Наредба №2/2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително-монтажни работи и Наредба №7/99 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване.

Съдът разпита днес 14 свидетели и изслуша 4 вещи лица, изготвили 4 експертизи по делото. То бе отложено за събиране на допълнителни доказателства, поискани от адвокатите на подсъдимия.

Според обвинителния акт през 2010 г. Йордан апочнал строителството на жилищна сграда с офиси и помещения за обществено обслужване в централната част на гр. Добрич. Към датата на инцидента обектът бил изграден в груб строеж на три етажа.

Пострадалият бил пенсионер, но понякога работел като общ работник по строежи. През януари 2011 г. фирмата на подсъдимия прекратила трудовия му договор. Въпреки това той продължил да извършва трудова дейност на обекта. На 30.06.2011 г. сутринта 70 годишният отишъл на строежа.

Около 16 – 16,30 ч. същия ден освен него там били двама работници, които се приготвяли за тръгване. По същото време пристигнали подсъдимият с двама от собствениците на сградата.

В този момент пострадалият бил в помещение на партера, което се ползвало за преобличане на работниците и си търсел ключовете. Той бил във видимо нетрезво състояние. Йордан го попитал какво прави там и му казал, като си намери ключовете, да си отива, и тръгнал с придружаващите го към покрива на сградата.

В помещението останали пострадалият и един работник. Той чул как 70-годишният шумоли зад гърба му, докато търси ключовете си, а след това тръгва нанякъде. 30-40 секунди по-късно работникът чул силно издумтяване зад гърба си. Тъй като не видял никого, излязъл във фоайето да провери какво е станало. Тогава видял пострадалия да лежи по гръб на земята до стълбищната площадка на първия етаж. Главата на мъжа била обърната към асансьорната шахта, а краката му лежали на първото стъпало и сочели към стълбището за втория етаж. Работникът повикал веднага собственика, а след това било съобщено за инцидента на телефон 112.

Възрастният мъж бил приет в МБАЛ – Добрич с диагноза кома, черепно-мозъчна травма, фрактура на черепната основа и след направените му изследвания бил откаран в МБАЛ „Св. Анна” във Варна за операция. Там починал преди оперативната интервенция.

Делото ще продължи на 21.06.2013 г., когато трябва да бъде изслушана комплексна съдебно-техническа и съдебно-медицинска експертиза за механизма на причиняване на травматичните увреждания и на вредоносния резултат.