Започна осмата Национална библиотечна седмица

За осма поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица 13 - 17 май 2013 г., която включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страна. В рамките на НБС се поставя началото на национално движение "Посланици на библиотеките".

Започна осмата Национална библиотечна седмица
Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Националната библиотечна седмица като организира поредица от прояви.

Началото библиотеката постави с откриване на гостуваща изложба „Библиотеките – Паметта на нацията”, организирана от ББИА, представяща ценни образци от богатото книжовно наследство на библиотеките от цяла България – ръкописи от X в. до XIX в., старопечатни издания и периодичен печат от епохата на Възраждането, периодика от Освобождението до 1944 г., архивни документи, фотографии и пощенски картички. Място в изложбата намира и дейността по реставрацията и дигитализацията на книжните паметници. Изложбата илюстрира основната идея залегнала в Националната стратегия и програма на Българската библиотечно-информационна асоциация за опазване на книжовното културно наследство в българските библиотеки и осигуряването на достъп до него.

На 14 май 2013 г. библиотечната седмица бе открита с обръщение към библиотечните специалисти от ръководството на териториална секция към ББИА в Регионална библиотека „Дора Габе”, които представиха презентация „Библиотеките днес са по-нужни от всякога”. Тя поставя акценти върху съществената роля и функция на библиотеките, които съхраняват, запазват и предават знанието във времето и през поколенията; приобщават към четенето и знанието; възпитават личности с ценностна система, основана на общочовешките ценности и морал; библиотеките са центрове за насърчаване на четенето; информационни центрове; места за учене през целия живот.

На проявата присъства  Камелия Койчева – зам.-кмет по култура при община Добрич.

В рамките на Националната библиотечна седмица в библиотеката ще се проведат и следните прояви:

15 май
Конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска. Организатори Ротари клуб и Отдел „Образование и култура” Община град Добрич
16 май
Информационен урок на тема „Европейски столици на културата 2013 – Марсилия и Кошице”
17 май
С Катето и Джори – литературно утро, посветено на 125 години от рождението на Дора Габе с ученици от ІІІ клас на ОУ „Ст. Караджа”
 
Основните цели на кампанията са да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и техните възможности да играят ключова роля в развитието на информационното общество, в т.ч. за подобряване на информационната грамотност на гражданите, в изграждането на съвременни икономически модели, основани на знанието и ученето през целия живот, в опазването и достъпа до културното наследство, в реализацията на услугите на електронното правителство и др.; да представят облика на съвременната библиотека и приноса ? към решаването на проблемите на обществото; да разчупят остарелите схващания за библиотеката като архив на книги и да изградят съвременно разбиране за библиотеката като динамичен център за информация, образование и култура, който предоставя широк диапазон от услуги за гражданите.