Борисов става депутат, ако не го изберат за премиер, строят вила на Камен бряг...

Потокът от политически събития след парламентарните избори доминира на страниците на вестниците в сряда.

Борисов става депутат, ако не го изберат за премиер, строят вила на Камен бряг...

„2,4 % са невалидните бюлетини, или точно 81 623. От тях 14 662 или 0,4 % не съответстват на бюлетината образец, а 0,6 % или 21 105 имат допълнителни символи или знаци. В 40 секции над 10 % от бюлетините са невалидни.
"Все още не сме приключили анализите на невалидните бюлетини, нуждаем се от повече време, за да направим анализ, но за някои секции може да се наложи повторно преброяване", коментира Гюнтер Огрис от SORA. Тази информация SORA е добила при обработка на протоколите, в които се описва и видът на невалидните бюлетини.


От SORA са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола или точно 27 % не са преминали контрола по качеството. Около половината от тези 2440 съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Сред тях има протоколи, в които общия брой на намерени бюлетини не съвпада с общия сбор на гласовете за всички партии, дадени от гражданите точно в тази секция. Това важи за около 250 протокола.
От сайта на ЦИК те са изтеглили 11 421 протокола, от тях в паралелното преброяване ще участват със сигурност 10 878 протокола. От SORA се оплакаха, че няма достатъчно яснота и прозрачност по отношение на корекциите в протоколите, няма как да се види колко протоколи са били коригирани, кога и как.

Според последните предварителни данни на SORA, австрийската компания, която отговаря за паралелното преброяване на изборите, ГЕРБ получават 30,68 % от гласовете, Коалиция за България - 27,25 %, ДПС - 9,96 %, АТАКА- 7,55 %, Движение "България на гражданите"- 3,2 %, НФСП - 3,8 %...
ГЕРБ може да получи 96 места, Коалиция за България- 84, ДПС - 36, Атака - 24. От австрийския институт са разработили и два сценария за промени в местата в Народното събрание, след като стане ясно за кого са гласували сънародниците ни зад граница. При първия сценарий едно място може да отиде от ДПС към ГЕРБ, а при втория - едно място ще отиде от АТАКА към ДПС. За да се случи вторият сценарии и да се постигне мнозинство от Коалиция за България и ДПС са нужни около 3000 гласа, обясни Кристоф Хофингер от SORA." - в. „Сега".

 

„Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител на тези избори. Не може да се каже каква част от техния вот е по убедежение и каква е купена. На много от районите, в които нямахме представителство като Кърджали и Разград, направихме пробив, това е показател за нашия успех." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес.
"Беше осуетен един мащабен акт на насилие срещу демокрация със залавянето на тези фалшиви бюлетини", поясни Станишев. По думите му над 1000 сгрешени протокола е имало от СИК и хората са станали свидетели на "масиран, контролиран, купен вот".
Според лидера на БСП служебното правителство трябва да понесе своята политическа отговорност за провала в основния им ангажимент - провеждане на честни, прозрачни и демократични избори.
Предстои да се разбере дали целият хаос е бил съзнателен или е бил предизвикан от тотална некомпетентност...
"Ще водим разговори и с ДПС, и с Атака, както и с непарламентарно представени партии, браншови организации и други", каза още Станишев. Но след това отсече, че няма да позволи "да бъдат извивани ръце" в името на съставянето на правителство на всяка цена. Той заподозря ГЕРБ в задкулисни преговори, защото основната им цел е "да останат във властта, за да заметат следите от управлението си." - в. „Стандарт".

 

"Ако не бъда избран за премиер, влизам в парламента", заяви пред "Труд" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Загубихме 5-6% от гласовете заради скандала с бюлетините в Костинброд. Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортер на "Труд" в първия си коментар след предсрочните парламентарни избори.
"Защо Роман Василев от градската прокуратура пое този случай? Той е от компетенцията на районната прокуратура", попита риторично Борисов. От обвинението вече обявиха, че разследването е за длъжностно престъпление. По тези деяния работи градската прокуратура, особено ако проверката включва и служители на Министерския съвет.
Иначе "обикновените" изборни престъпления са в ресора на районните прокурори.

Лидерът на ГЕРБ щял да даде пресконференция едва след като ЦИК обяви официално резултатите от вота. "Важно е дали имаме един мандат повече или по-малко"
"С никого не преговарям още, все едно какви глупости пишат. Не гледам телевизия и не чета, дори се карам, като е включен канал с новини...", заяви Борисов..." - в. „Труд".

 

"В България може да се състави правителство от добри експерти и с подкрепа за ясно формулирана програма." Това заяви в Брюксел еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея, задачата е трудна, но не е невъзможна. Напрегнатата изборна атмосфера и обединяването на различни предизборни позиции в работеща програма били основните трудности, каза тя. "Едва ли ще видим безотговорно, безхаберно поведение на новия кабинет", каза Георгиева. Тя пожела успех на новите кабинет, дори и да не изкарат пълен мандат.
"Ако условията на ДПС и "Атака" за подкрепа са неприемливи, по-разумно е БСП да не се ангажира с правителство което е нестабилно и няма достатъчна подкрепа или желание за дълбоки реформи. Този вариант би вкарал България в продължителна криза и нестабилност." Това предупреждава червеният евродепутат Ивайло Калфин в анализ на изборните резултати в блога си...." - в. „24 часа".

 

„Правителство с преобладаващо участие на експерти с различен цвят, водено от Пламен Орешарски и подкрепено от максимално широк кръг партии, предлага БСП.
Червените ще поискат своеобразен имунитет на този кабинет през първата от четирите години мандат. Това означава да се даде възможност на екипа на Орешарски през тези 12 месеца да изпълни конкретен план спокойно - без натиск за сваляне. Затова и ще се преговаря с извънпарламентарната опозиция. Работни групи са определили темите, които ще бъдат публично обсъдени. Целта е планът "Орешарски" да има видими резултати в първите 12 месеца за решаване на проблемите с доходите на българите, спиране на рекета срещу бизнеса, битка с енергийните монополи и въвеждане на граждански контрол.
Тази идея е коренно различна от лансираната от социолога Андрей Райчев кабинетът "Орешарски" да има едногодишен мандат и да се ходи след това на нови избори." - в. „24 часа".

 

Намерението на прокуратурата да поиска снемане на имунитета на Цветан Цветанов също е широко отразено във всекидневниците.

 

„Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от Народното събрание, за да може да предостави на всички депутати доказателствата, които са събрани срещу него. Той обясни това в отговор на въпрос след лекцията си в УНСС днес.
"Не искайте от прокуратурата да се възползва от празнини от ден, два или три, за да повдигне обвинения на един или друг". Така Цацаров коментира евентуалната възможност да се привлече Цветанов като обвиняем в промеждутъка от време до полагането на депутатската клетва, през който се смята, че той е загубил кандидатдепутатския си имунитет и още не е придобил имунитет като депутат.
"Противното е нечестна игра", коментира  още Сотир Цацаров.
Противоречиви са мненията на юристи дали в момента Цветан Цветанов има или няма имунитет срещу наказателно преследване." - в. „Дневник".

 

„Прокуратурата чака депутатската клетва, за да обвини Цветанов...
Прокуратурата няма да се възползва от дните на законов вакуум между обявяването на резултатите от изборите и заклеването на новите депутати, за да повдигне обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В този кратък период Цветанов няма да има имунитет и на теория няма пречка да се превърне в обвиняем. Въпреки това главният прокурор Сотир Цацаров заяви във вторник, че ще изчака да се закълне новият парламент, за да поиска свалянето на имунитета на бившия министър...
На 30 април от обвинението обявиха, че са събрани достатъчно доказателства, че Цветанов е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал подчинените му от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да злоупотребяват със служебното си положение, като подслушват незаконно.
Бившият МВР шеф обаче не получи незабавно обвинение, защото бе пазен от кандидатдепутатски имунитет. По силата на Изборния кодекс кандидат-депутатите са неприкосновени за наказателно преследване, докато ЦИК не обяви резултатите от вота. Законът не предвижда процедура за снемане или отказ от този имунитет.
Конституцията пък дава защита на народните представители от момента, в който положат клетва. Тя може да бъде свалена от парламента по искане на главния прокурор, а депутатът може и сам да се откаже от имунитета си..." - в. „Труд".

 

"Прокуратурата е казала ясно и просто, че тя ще поиска имунитета на лицето от Народното събрание и ще го направи", каза Цацаров... 
"Прокуратурата изпълнява своите задължения по конституция. Ако на някого му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, оценките и човека. За мен и колегите си мога да приема всичко друго, само не и обвинение за участие в сценарий" Така Цацаров коментира думите на Цветан Цветанов, че държавното обвинение е въвлечено в политически сценарий. 
"Бяхме обвинени и по повод конкретно разследване в национално предателство. Ние не сме национални предатели", подчерта той. Главният прокурор бе категоричен че новината за акцията в Костинброд не е произведена от прокуратурата, а от медиите."Прессъобщението на прокуратурата е в резултат на това, че акцията придоби обществена популярност благодарение на медиите. Ние бяхме поставени под огромния медиен натиск да дадем повече информация, която се постарахме да е максимално обективна", посочи обвинител номер едно..." - в. „Стандарт".   


„Прокуратурата затяга примката около Цветанов
Не е ясно дали Сотир Цацаров ще поиска само имунитета, или и ареста на бившия вътрешен министър по делото за незаконно подслушване в МВР.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не желае да бъде обвиняван, че играе нечестно, като се възползва от едноседмичната "дупка" в имунитета на Цветан Цветанов и му повдигне обвинение. Затова предпочита да го поиска, след като новият парламент се конституира. Снимката е от март тази година, когато Цветанов бе вътрешен министър в оставка.
Човекът, който всекидневно раздаваше присъди от парламентарната трибуна и телевизионния екран, е на път официално да стане клиент на прокуратурата. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е само на един имунитет разстояние от наказателно дело. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров декларира пред студенти в УНСС решимостта си да поиска от новия парламент свалянето на имунитета на Цветанов. Повод е скандалът с незаконното подслушване в МВР..." - в. „Сега".

 

Застрояването на Черноморието също е сред темите  на всекидневниците.

 

„Строят вила на пъпа на българската Наска."

Първата плоча на баровска вила на второто място в света, за което се предполага, че е било летище на космически кораби, вече съхне. Бързият градеж на брега на археологичния резерват Яйлата се състоя точно по време на изборите в неделя.
Докарваха материалите през гората отсреща, за да не дразнят хората, казаха разтревожени жители на Камен бряг.
Яйлата бе обявена за писта на космически кораби по време на последния конгрес на българските уфолози в Добрич преди 10 г. Нещо като пистата Наска в Перу.
Учителка по история от Враца тогава свидетелства в лекция как тя и още двама нейни спътници били осветени, докато спят в скална ниша на високия 50 м бряг от мощен прожектор на извънземни..
Яйлата, която е на площ 300 дка, е известна с двукамерните си сарматски гробове от V в. преди новата ера и със 101 пещерни жилища.
"Оградите от камъни стояха до 1955 г. непокътнати, даже по едно време гледаха свине в тях. Това бяха дворовете на праисторическите жилища.
Когато обаче откриха нефта в Шабла, дойдоха с каруци по стръмния черен път и изнесоха всички камъни, за да направят пътя до находището на нефт", спомня си Димитър Димов.
Някога заливът на Яйлата е бил средище на пирати, а през V в. византийците изграждат малка крепост, от която частично са запазени 4 кули и една кула порта.
От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни, 4 вкопани гробници.
През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат прабългарски руни, кръстове и каменни икони.
Местността е обявена за археологически резерват с решение на МС през 1989 г. Това става след една скандална история, свързана с Иван Славков - Батето и племенника на ген. Атанас Семерджиев - Бойновски." - в. „24 часа".

 

Кметът на Каварна спря временно строежа при "Яйлата"
Първият сигнал за интензивна работа по бетониране непосредствено преди изборите беше подаден от художника Владимир Руменов, който е бил очевидец на работата. Впоследствие той създава и група "Свободен Камен бряг" във фейсбук. Природозащитникът Тома Белев също привлича общественото внимание към случая, а по-късно и коалиция "За да остане природа в България" настояха за незабавно спиране на строежа...
В понеделник вечерта от екоминистерството официално съобщиха, че има разминаване между тяхното становище, издадено за обекта, и действителния строеж. Във вторник специалисти на строителната дирекция от София, Бургас и Варна правят оглед на мястото.
Собственикът Иван Павлов твърди, че имотът не попада в границите на защитената местност и има всички необходими документи, в това число съдебни решения, които потвърждават правото му да строи на брега." - в. „Дневник".