Глобиха тервелчанин, неправомерно поискал земеделски субсидии

Окръжен съд – Добрич призна 62-годишния Георги Ж. Ад. от гр. Тервел за виновен в това, че е представил пред Областната дирекция на ДФ „Земеделие” неверни данни в заявления за подпомагане, таблица за използвани парцели за 2010 г. и карти на блокове за земеделско стопанство.

Глобиха тервелчанин, неправомерно поискал земеделски субсидии
В тях е заявил земеделски земи за подпомагане в размер на 46,56 хектара, за да получи средства, предоставени от фондове на Европейския съюз на българската държава и създадени с Регламент на Съвета /ЕО/ №1290/2005 г. от 21.06.2005 г. за финансиране на общата селскостопанска политика - от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, както и от националния бюджет на България за кампания 2010 г. Съдът уважи направеното от Окръжна прокуратура- Добрич, предложение да му бъде наложено административно наказание и осъди Георги Ад. да заплати глоба в размер на 1000 лв., тъй като с престъплението не са нанесени вреди нито за фондовете на Европейския съюз, нито за държавата.

Решаващият съд намери за безспорно установено, че за стопанската 2009-2010 г. подсъдимият нито е владял, нито е държал на правно основание въпросните блокове за земеделско стопанство в с. Каблешково, община Тервел. Изготвената по делото графологична експертиза показва, че всички заявления и документите към тях – таблици, декларации, карти за земеделско стопанство, са подписани лично от Георги. Технико-икономическата експертиза доказва, че той е кандидатствал за подпомагане по СЕПП и СНД през 2010 г. с 239,86 хектара, като е заявил необработвани от него площи в размер на 46,56 хектара. Тази фактическа обстановка и правната регламентация мотивират съда да приеме, че подсъдимият е извършил престъплението и трябва да носи наказателна отговорност. Съдебният състав намира, че то е извършено при форма на вината пряк умисъл. Това се доказва от неговия опит като земеделски стопанин, действията му по подаване лично на заявленията, оформяне на всички придружаващи документи. Съдът отчита смекчаващите вината му обстоятелства като чисто съдебно минало, личното отношение към стореното, добри характеристични данни, както и факта, че от престъплението не са настъпили имуществени вреди. Превесът на смекчаващите вината му обстоятелства и изпълнението на всички изисквания на Наказателния кодекс мотивира Окръжен съд – Добрич да уважи предложението на окръжния прокурор като освободи Георги Ад. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание.

Решението на Окръжен съд –Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.