Задържаха под стража добричлия, издирван в Германия за кражба на 50 000 евро

Окръжен съд – Добрич задържа под стража 40-годишния Даниел Л. П. от Добрич, който се издирва от прокуратурата на гр. Хоф – Федерална република Германия с Европейска заповед за арест.

Задържаха под стража добричлия, издирван в Германия за кражба на 50 000 евро
Той е търсен за разследване по обвинение за кражба, извършена в съучастие с други лица. През месец октомври 2011 г. те са проникнали нощно време чрез взлом на прозорец в частен дом и взели от сейф 50 390 EUR. По германския Наказателен кодекс за престъплението е предвидено максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

Даниел е задържан на 15.05.2013 г. в Първо РУП на МВР - Добрич с прокурорско постановление за 72 часа.

Окръжен съд – Добрич намери, че издадената от прокуратура на гр. Хоф Европейска заповед за арест отговаря на изискванията на Закона за европейската заповед за арест и екстрадицията. От нея е видно, че 40-годишният е търсен за наказателно преследване във връзка с разследването на кражбата. Съдът намери, че към настоящия момент не са налице основания за отказ на изпълнението на Европейската заповед за арест. Като взе предвид данните за личността на Даниел П., за престъплението, за което е издирван, и кратките срокове, в които трябва да бъде разгледано по същество искането за неговото предаване, Окръжен съд – Добрич прецени, че задържането му под стража е адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент. При по-лека такава, е налице реална опасност той да се укрие. С тези мотиви Окръжен съд – Добрич задържа под стража Даниел и насрочи за 21.05.2013 г. разглеждането на искането за предаването му на германските съдебни власти.

Определението на Окръжен съд –Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Окръжен съд – Добрич отложи за 17.04.2013 г. разглеждането на внесените от Окръжна прокуратура – Добрич искания за задържане на 43-годишния Тошко Н. Т. от гр. Добрич, и 40-годишния Галин Г. Ат. от с. Плачи дол, община Добричка. Те са издирвани от прокуратура на гр. Хоф, Федерална република Германия за същото престъпление. В съдебното заседание днес обаче не се яви ангажираният от Тошко адвокат и той поиска делото да бъде отложено. Съдът намери, че не може да разгледа делото за вземане на мярка за неотклонение на Галин, защото германските власти не са изпратили превод на български език на Европейската заповед за арест.