Условни присъди за лихвари

Наказание 3 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок получиха 36-годишната Живка Б. Б. и 37-годишния Петър Р. М. от с. Карапелит. Наказанието е наложено с одобреното от Окръжен съд – Добрич споразумение за решаване на делото им в досъдебното производство.

Условни присъди за лихвари
По силата на споразумението всеки от тях е признат за виновен в това, че от април 2011 г. до 16.03.2012 г. в с. Карапелит без съответното разрешение е извършвал банкови сделки – отпускане на лихвоносни заеми. През въпросния период те са дали на жителка на с. Карапелит 300 лв. при уговорена месечна лихва 50% от получената сума. За същото време те са заели на друга жена от селото 200 лв., при уговорена месечна лихва 50% от получената сума и 50 лв. при 20% лихва. Трета заемополучателка е взела 50 лв. при уговорена месечна лихва в размер на 20 лв. за месец. 

Двамата заявиха пред съда, че се признават за виновни и доброволно са подписали споразумението. Те се отказаха от разглеждане на делата им по общия ред като приемат последиците на споразуменията на влязла в сила присъда.

Окръжен съд – Добрич одобри споразуменията като прецени, че те не противоречат на закона и морала. Наказателното производство срещу Живка и Петър е прекратено.

Определението на съда не подлежи на обжалване и протест.

Окръжен съд – Добрич постанови придобитите от тяхната престъпна дейност 3180 лв. да бъдат отнети в полза на държавата. Актът на съда може да бъде обжалван в 15-дневен срок.