Окръжен съд – Добрич задържа под стража още двама, издирвани в Германия за крупна кражба

Окръжен съд – Добрич задържа под стража 43-годишния Тошко Н. Т. от град Добрич и 40-годишния Галин Г. Ат. от село Плачи дол, община Добричка.

Окръжен съд – Добрич задържа под стража още двама, издирвани в Германия за крупна кражба
Двамата са издирвани от прокуратурата на гр. Хоф – Германия по наказателно производство за кражба на 50 390 EUR от фирма в гр. Шьонвалд. Срещу тях на 17.04.2013 г. е издадена Европейска заповед за арест, въз основа на която Окръжна прокуратура – Добрич поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

На 15.05.2013 г. те са били задържани в Първо РУП на МВР – Добрич с прокурорско постановление за 72 часа.

В Европейската заповед за арест е посочено, че между 18,45 ч. на 02.09.2011 г. и около 08,05 ч. на 03.09.2011 г., обвиняемите Тошко Т. и 40-годишния Даниел П. от гр. Добрич, навлезли във фирма в гр. Шьонвалд през един прозорец и разбили трезор. Двамата взели от него 50 390 EUR. Галин Ат. е обвиняем за подбудителство на престъплението. Според Европейската заповед за арест той бил уведомил двамата, че в трезора на фирмата се намират пари, които биха могли да бъдат взети и им описал точно помещенията, за да ги подтикне към вземане на решение за изпълнение на престъплението.

Налице е двойна наказуемост за деянието, за което са обвиняеми тримата като за него българският Наказателен кодекс предвижда наказание от 1 до 10 години лишаване от свобода. Наказателният кодекс на Германия регламентира за това деяние наказание от 3 месеца до 10 години затвор.

Окръжен съд – Добрич намери, че издадените от Районен съд - гр. Хоф Европейски заповеди за арест срещу Тошко Т. и Галин Ат. отговарят на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Те показват, че двамата са търсени за наказателно преследване във връзка с разследването на кражбата. Съдът намери, че към настоящия момент не са налице основания за отказ на изпълнението на Европейската заповед за арест. Предвид престъплението, за което те са издирвани, кратките срокове, за приключване на делото по искане за предаването им на чуждите съдебни власти, данните за личността на Тошко Т. и независимо от чистото съдебно минало на Галин Ат., както и с оглед на искането на Окръжна прокуратура – Добрич за ареста им, Окръжен съд – Добрич прецени, че задържането под стража е адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент. При по-лека такава, е налице реална опасност те да се укрият. Съдът съобрази също близкия срок, в който са насрочени делата им за разглеждане на искането за предаването им на германските съдебни - 21.05.2013 г.

С тези мотиви Окръжен съд – Добрич наложи на Тошко и на Галин мярка за неотклонение задържане под стража.

На 16.05.2013 г. същата мярка за неотклонение бе взета и спрямо третия търсен от прокуратурата на Хоф – Даниел П.

Двете определения на Окръжен съд - за задържане под стража на Тошко и Галин подлежат на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.