50 поети от 18 държави в „Славянска прегръдка” в Добрич

Осмият международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” ще бъде официално открит тази вечер, от 18 часа в концертна зала „Добрич”. Вечерта на словото ще бъде съпътствана от рецитал на хърватския певец Мирко Швенда – Жига. Над 60 са участниците в тазгодишното издание – поети, писатели, музиканти.

50 поети от 18 държави в „Славянска прегръдка” в Добрич

Фестивалът ще продължи до 25-ти май, като основните мероприятия ще се проведат в Добрич, като община – домакин на събитията. Тази година фестът се провежда в отворен формат, като през септември ще се състои втората му тематична част, свързана със 100-годишнината на Съюза на българските писатели, съобщи поетесата Елка Няголова - председател на Славянска литературна и артистична академия.

 

img_5087_600 


Кръгла маса на тема: „Език мой – мое Отечество” ще се проведе утре от 11 часа в х-л „Изида”. С нея се поставя началото на нов проект на академията, чиято цел е нов прочит на императивите на живота, като разслояването на славяните и в този аспект духовното общуване в новите реалности, съобщи Елка Няголова. Вече тече селекция на автори, в чието творчество съществува темата за езика и Отечеството, като идеята е думата - синоним на Родина, да бъде изчистена от забвение и да се върне в живото слово с присъщия й блясък и главна буква. Всеки от авторите ще бъде представен в оригинал на своя роден език и чрез художествен превод на български в едно общо издание.


Фестивалът тази година се провежда освен в Добрич, в Балчик, Варна, Мадара, Плиска, Преслав, Разград, Шабла и Шумен.

 

img_5086_600