Програмата за 24 май в Добрич

Тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започнат на 24 май от 08.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града. Благодарственият молебен е от 09.00 ч. в храм “Свети Георги”. В 09.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника ва Светите братя Кирил и Методий.

Програмата за 24 май в Добрич
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит от 10 часа на площад “Свобода”. Ще бъде възпроизведен ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2012/2013 на випуск 2013/2014 година. Традиционното празнично шествие, което ще премине през централната улица на Добрич, ще бъде водено от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, педагози, културни дейци и висши учебни заведения. 3865 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 762 деца. Празникът продължава с художествена програма от 11.00 часа на естрадата на площад “Свобода” с участието на Професионален фолклорен ансамбъл  „Добруджа“  с гл. худ. ръководител Стоян Господинов,  хореограф  Христо  Христов  и музикален ръководител Живко Желев, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и пом.- ръководител Ирина Господинова и Ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа“ с ръководители Стоян Господинов и Мaя Тончева.

От 11.00 часа на младежката площадка в Градския парк добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от възпитаници на Сдружение „Ръка за таланта” с вокален педагог Стефка Димитрова, Представителен фолклорен танцов състав „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Общински младежки център с гл. худ. ръководител Александър  Александров и пом.- хореограф Юрий Митев.

Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с фолклорен концерт на ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“. От 17 часа отново в Градски парк „Свети Георги“ е празничната програма на Духов оркестър с диригент Стоян Монов. В 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще бъде официално закрит VII-я Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“.

Празникът ще завърши с концерт от 18.30 часа на естрадата на площад “Свобода“. В концерта ще вземат участие възпитаници на Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова, ученици на СОУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководители  Милена Пеева  и Стефка  Василева,  Студио за поп-рок  певци „Сарандев“ при Общински младежки център с вокален педагог Елена Карабельова, Арт център „Палитра“ с артистичен директор Иван Иванов, Танцов комплекс „Алексия-Изида“ с хореограф-треньор Севдалина Мавродиева – Нейкова, Хип-хоп формация „NNS CREW“ при Общински младежки център с ръководител Миглена Георгиева  и други индивидуални изпълнители и състави.
 
В дните, посветени на 24 май от 10 до 20 часа Община Добрич организира 2 празнични базара. Пред храм “Свети Георги” ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци. В Градския парк от 22 до 24 май ще бъдат разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговския базар.

Община град Добрич призовава да издигнем българското знаме пред домовете си, за да пребъде българското слово, да помним своя род и език и да се наричаме с гордост българи!