Миков и Цачева спорят за председателския пост в НС, лишиха Флоров от достъп до класифицирана информация

Започващата парламентарна сесия и управленските намерения на партиите са водещите теми за вестниците във вторник.

Миков и Цачева спорят за председателския пост в НС, лишиха Флоров от достъп до класифицирана информация

„Ситуацията в страната е толкова изострена и кризисна, че трябва да се заемем с реалните проблеми незабавно. Няма време за отлагане на нещата. Хората имат нужда от легитимен парламент и парламент, който работи по острите проблеми и техните решения. Ситуацията е извънредна икономически", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев пред пленума на партията.
Той допълни: "Трябва да сме наясно, че страната се намира в извънредна ситуация не само политически, но икономически и социално. Затова ще настояваме парламентът от първия ден на своята работа да се захване с реалните неща, в т.ч. чрез формиране на временни парламентарни комисии, които да се заемат със ситуацията"...
Председателят на партията Сергей Станишев ще предложи кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер, а за председател на парламента - Михаил Миков, за зам-председател Мая Манолова. Досега за председател на парламента в медиите бяха обсъждани имената на Манолова и на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов, който потвърди, че е склонен да ръководи бъдещото НС.
От ДПС вече обявиха, че ще подкрепят кандидата на БСП за председател на парламента. ПГ на ДПС ще предложи Христо Бисеров за зам.-председател..." - в. „Сега".


 

„Новият шеф 42-рото Народно събрание почти сигурно ще се казва Михаил Миков...
Отлично осведомени източници от "Позитано" 20 коментираха неофициално, че вариантът Миков да оглави парламента е най-компромистият в червените редици. Соцдепутатът Мая Манолова и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов бяха спрягани до последно за председателското място. При новата ситуация обаче един от двамата най-вероятно ще бъде зам.-шеф на парламента.
Миков да стане депутат номер едно се е приело одобрително и от групата на ДПС, и от тази на Атака..." - в. „Стандарт".

 

„Михаил Миков и Цецка Цачева ще бъдат номинирани за председател на Народното събрание при тържественото му откриване днес. Това ще е и първото гласуване, което ще очертае двата лагера в новия парламент. Очаква се още при него ГЕРБ да остане в пълна изолация.
Кандидатурата на Миков бе одобрена вчера от Изпълнителното бюро и пленума на БСП.
По време на заседанието обаче Ваня Добрева номинирала и Янаки Стоилов. "Да, чувствам се подготвен и квалифициран за поста, това ми е амплоато, но това би било възможно в друга ситуация, ако БСП бе първа сила. Сега трябва да се съобразим и с настроенията сред партньорите, с които ще водим разговори за подкрепа на правителството" - с тези думи Стоилов оттеглил номинацията си.
Георги Кадиев обаче втрещил колегите си с авангардното предложение да отстъпят председателския пост на ГЕРБ, защото той бил само представителен. Това предизвикало остра реакция от Татяна Дончева. Червената юристка с дълъг депутатски стаж деликатно обяснила на Кадиев, че още не е наясно с парламентарните процедури и председателят не е протоколна фигура, а от него зависи много. Дадем ли на ГЕРБ председател, може и да нямаме правителство, предупредила Дончева...
БСП номинара за зам.-шеф на НС от своята квота Мая Манолова. Ръководството ще бъде гласувано анблок днес.
ДПС ще подкрепи кандидатурата на Михаил Миков, заяви лидерът Лютви Местан след заседание на групата вчера. Тяхната кандидатура за заместник е Христо Бисеров.
Не е ясно какво ще е поведението на Волен Сидеров, който миналата седмица лансираше съпартиеца си Явор Нотев за шеф на парламента...." - в. „Труд".

 

„Да влезем 97, да излезем 97. Бъдете принципни! На следващите избори ще бъдете сто и..."
Така се обърна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към своите депутати, които събра на тайна среща без СРС, за да им даде напътствия за новата парламентарна сесия.
"Очаквам трима четирима от вас да бъдат пробити. Ако има такива неуверени хора сред вас, да не си губят времето, още сега да си напускат. Така ще си спестим занапред взаимните неприятности. Трябва да сме единни, защото само така ще покажем на хората, че имаме принципи и не отстъпваме от тях", призова своите избраници бившият премиер.
"Ясно е вече, че има нова тройна коалиция - БСП, ДПС и "Атака". Вотът на избирателя е подменен", констатира лаконично пред репортер на "Труд" бившият премиер на влизане на срещата. Той бе придружаван от солидна охрана...
"Можеше да направим коалиция, но това нямаше да е честно спрямо всички тези 1 100 000 души, които гласуваха за нас. Ние им дължим честност, дължим да изпълним всички обещания, които поехме по време на предизборната кампания, защото другото ще е предателство спрямо каузата и тези хора", обърнал се Борисов към ГЕРБ-ерите...
Въпреки че правителството на малцинството няма шансове да бъде избрано от новия 42-ри парламент, Бойко Борисов няма намерения да спре с кадровите си предложения, след като внесе проектосъстав на Министерския съвет.
Той възнамерявал да подложи БСП, ДПС и "Атака" на своеобразен тест за демокрация, като номинира свои хора с утвърдени качества за всеки свободен пост в парламента и изпълнителната власт. Става дума за шефове на комисии в Народното събрание и за титуляри на други важни позиции във властта, избираеми от парламента.
"В предишния парламент ние им дадохме да са шефове на комисии, да ги видим сега какво ще направят", коментира високопоставен източник от партията..." - в. „Труд".

 

„ГЕРБ настоява депутатите на бившата управляваща партия да заемат местата в десния и централния сектор на пленарната зала. В миналия парламент представителите на ГЕРБ заемаха банките в дясната част на залата, а в центъра - традиционно са представителите от ДПС.
Ако бъде възприето искането на ГЕРБ, на практика само те и представителите на левицата ще имат излаз на първия ред. ДПС ще трябва да заеме централните места зад ГЕРБ и така да се окажат до "Атака". Хората на Волен Сидеров пък искали да останат на местата си, които заемаха в последните два парламента - в задната централна част на пленарната зала, разказаха участници в консултациите между 4-те парламентарни сили за разпределяне на местата и стаите в парламента преди утрешното първо заседание на 42-рото Народно събрание.
Левицата традиционно ще заема депутатските банки в лявата част на пленарната зала, но стаите за депутатите ще бъдат в десния кулоар, където бяха преместени от ГЕРБ в миналия парламент. ГЕРБ пък ще остане в стаите на парламента в левия кулоар.
ДПС също ще запази стаята на парламентарната си група в десния кулоар, която заема от началото на демократичните промени. Единствено "Атака", която в миналия парламент беше съсед на ГЕРБ по стая, сега желае да се премести в помещенията, заемани от "Синята коалиция" - в десния кулоар на Народното събрание. Ако парламентарните формации се разпределят по този начин, то ГЕРБ ще остане изолирана в десния кулоар." - в. „Дневник".

 

„Предложеният от левицата за кандидат-премиер Пламен Орешарски представи пред Националния съвет на БСП програмните си намерения, ако оглави кабинет с мандат на социалистите.
Орешарски, който не е член на БСП, макар да беше министър в кабинета "Станишев" и да оглавява вътрешнопартийния съвет за бюджет и финанси, говори за първи път от президиума на "Позитано 20".
В словото си уточни, че излага не програма, а "програмни намерения, които представляват мерки за стабилизиране на финансово-икономическото състояние на държавата". Той очерта три пакета от предложения - неотложните мерки, които трябва да се вземат до края на годината, краткосрочни - за които трябва да се предвиди финансиране в бюджета за 2014г., и средносрочни - до края на мандата през 2017 г.
Според кандидат-премиера, който предстои да бъде одобрен от пленума на социалистите на заседанието им този следобед, сред най-спешните цели са въвеждането на двутарифна система за плащане на сметките за ток и увеличаване на дохода, под който хората да получават енергийни помощи, както и промяна в политиката за образуване на цените на лекарствата, което да доведе до тяхното поевтиняване.
Сред неотложните мерки на Орешарски е и увеличаване на 310 лв. на еднократната помощ за първокласниците, които ще тръгнат на училище наесен.
За бизнеса той обеща "светкавичен отказ от практиката приходните агенции да се използват за силов натиск върху данъкоплатците", както и намаляване на таксите особено за новооткритите фирми.  Той се обяви още за установяване на практика данъкоплатците сами да определят кои задължения да покриват първо при попълване на единното платежно нареждане, влязло с сила от началото на годината.
Орешарски се зарече да не се допуска повишаване на цената на тока и да се създадат условия за износ на електроенергия, за да се осигури работа на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете..." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците съобщават също, че е отнет достъпът до класифициран информация на Станимир Флоров.

 

„Отнет е достъпът до класифицирана информация на бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров.
Това е станало с решение на Държавната комисия по сигурността на информацията след образуваното наказателно производство срещу бившия шеф на антимафиотите.
Преди месец Софийската градска прокуратурата образува досъдебно производство срещу Флоров за подкуп в особено големи размери. Като директор на ГДБОП Флоров имаше достъп до най-високото ниво на държавна тайна с гриф "Строго секретно" - в. „24  часа".

„На 19 април прокуратурата образува досъдебно производство за подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров.
Обвинението получи по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно".
След анализ и събиране на допълнителни доказателства, прокуратурата прецени, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП." - в. „Труд".

 

„Със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров бе временно отстранен от длъжност. И. д. директор на ГДБОП стана Валентин Трифонов, който бе заместник-директор на главната дирекция." - напомня в. „Сега".

 

Изборните нарушения продължават да сред актуалните теми на всекидневниците.

 

„Освен огромния брой отпечатани в костинбродската печатница "Мултипринт" незаконни бюлетини, и печатите за вота се оказаха с надтираж. Това установи съвместно проучване на сайта "Отворен парламент" и Медиапул. Печатите за секционните избирателни комисии (СИК) са с около 1500 повече от самите комисии, а тези за подвижните урни - с 900 над необходимото. Централната избирателна комисия обаче не е притеснена от този факт, тъй като в Изборния кодекс нямало изричен текст, който да казва какъв да е процентът в повече.
По договор между Министерския съвет и варненската фирма "Принтмарк" ООД трябвало да бъдат доставени 13 550 печата за СИК, при условие че комисиите са малко под 12 000 за цялата страна. Отделно фирмата трябвало да изработи 1030 печата за подвижните урни, които на последните избори бяха само 84, и 31 восъчни печата за районните избирателни комисии (РИК). Любопитен факт е, че за РИК не са предвидени никакви резерви. Поръчката е на стойност 39 474 лв. с ДДС и е изпълнена в срок.
Според обясненията на ЦИК ролята на резервните печати е да се гарантира работата на комисиите, ако се счупи някой от оригиналните. В Изборния кодекс не е изрично указано количеството на резервите, както е при бюлетините, които трябва да са с 10% повече от хората в избирателния списък. Количеството на "подвижните" печати пък вероятно е съобразено с това от последните президентски и местни избори, когато бе поръчана почти същата бройка.
Едно от най-масовите оплаквания в деня на вота е свързано тъкмо с печатите - на много места те не бяха наранени, както изисква законът. От ЦИК обаче все още не са обобщили постъпилите жалби..." - в. „Сега".

 

„Служебният премиер Марин Райков няма да бъде разпитван във връзка с откритите в костинбродската печатница 350 000 бюлетини. Това съобщи БНР.
Преди дни се чуха слухове, че Райков ще бъде извикан на разпит в прокуратурата. В понеделник по обяд дори тръгна слух в Съдебната палата, че това ще стане до часове. Той обаче се оказа фалшив. Анонимният източник съобщи, че служебният премиер не е управител на печатницата, за да го викат на разпит. По-рано също стана ясно, че се водят разпити с главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков.
Скандалът с бюлетините от Костинброд доведе до масови искания за касиране на изборите..." - в. „Стандарт".

 

„Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова, коментира днес следобед пред "Дневник", че не може да потвърди или отрече информацията на "Преса" от неделя за разпит на служебния премиер, нито да каже кой още ще бъде разпитван в хода на досъдебното производство по откритото голямо количество бюлетини в печатницата в Костинброд. Тя обясни, че "предстоящи действия не можем да коментираме, за да не попречим на разследването."
Също днес следобед БТА обаче съобщи, че "не се предвижда разпит на Марин Райков". Агенцията се позовава на източници на прокуратурата без да посочва имена. БТА съобщава, че "интензивно разпити обаче се водят с главния секретар на  Министерския съвет Росен Желязков". За негови разпити беше съобщено още миналата седмица.
Желязков отказа днес да коментира пред "Дневник" колко пъти е давал показания по случая, като се позова, че е подписал декларация, че не може да разгласява данни от разследването. Досега няма официална информация дали в последните дни е имало нови разпити и на кого.
Във вчерашния си брой, вестник "Преса" писа, че според информация на изданието, служебният премиер също ще бъде разпитан за скандала, като окончателно решение за това ще вземат обвинителите от СГП..." - в. „Дневник".