Среща-разговор с писателя и преводач Милен Русков днес в Добрич

Той ще гостува днес (вторник) от 18.30 ч. във "Вила ди полета". Организатор на посещението е сдружение "Тротоар".

Среща-разговор с писателя и преводач Милен Русков днес в Добрич
В навечерието на Деня на славянската писменост и българската култура – 24 май, ще бъде представена последната книга на автора – "Възвишение". Романът ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Тяхната тайна дейност е описана с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

„Най-големият езиков експеримент в българската литература” бе едно от паметните определения за третия роман на Милен Русков. Книгата бе номинирана за националната литературна награда на фондация „13 века България".

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Живее в София. Завършил е българска филология през 1995 г. в СУ “Св. Климент Охридски”. Писател и преводач. Автор е на три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (награда за дебют "Южна пролет"), "Захвърлен в природата", в която действието се развива през 16 век в Испания (наградата ВИК за 2009 г.), и "Възвишение" (2011).