Преглед на печата - 4 февруари

"Искат уволнение на Кушлев, че внесъл овца от Хиос"

Депутатите от комисията по конфликт на интереси приканиха премиера Бойко Борисов да уволни проф. Стоян Кушлев, шеф на комисията, преследваща престъпното забогатяване.

Мотивът: Кушлев бил в конфликт на интереси, понеже при назначаването му бил в управата на Царския ловен клуб и Националната асоциация по овцевъдство.

"Ловният клуб не съществува от 10 години. А асоциацията само внесе у нас от гръцкия о-в Хиос нова порода овце", обясни Кушлев пред "Труд". Той увери, че от вноса на овцата не е взел и стотинка.

Преглед на печата - 4 февруари

в."24 ЧАСА": "Няма да вземат точки за превишена скорост" За превишение на скоростта вече няма да се отнемат контролни точки, предвижда промяна в наредба на МВР. Поправките са от 25 януари и днес ще бъдат обнародвани. Досега за превишение с над 21 км/ч се отне маха 3 точки, а за над 51 км-12. Отнемането на контролните точки бе един от спорните моменти при приемането на обнародваните във вторник поправки в Закона за движение по пътищата. С тях глобите за джигитите скачат двойно и се въвежда санкция с електронен фиш при заснемане с камера. В този случай отнемането на точки не бе предвидено и то трябваше да остане само ако нарушението е засечено на пътя от катаджия.


в."СТАНДАРТ": "Преброяване за чудеса" Ново преброяване запали народа. То е за топ 10 на чудесата в България. Първото по рода си гласуване у нас, организирано от "Стандарт", предизвика истинска война в нета. Кметове и губернатори призоваха земляците си да кликат на адрес www.standartnews.com за местните забележителности. Националният вот трябва да определи топ 10 на най-значимите културно-исторически и археологически обекти.

в."НОВИНАР": "Бум на раково болни у нас" Има драстичен бум на заболелите от рак у нас, алармират от гражданското обединение „Заедно срещу рака" по повод световния ден за борба с рака. Рекорден брой - 33 хиляди новодиагностицирани болни от рак, са регистрирани през 2009 г. По последни данни, които са отпреди две години, в България има регистрирани 262 хиляди болни от някое от над 130-те ракови заболявания.

в."ДНЕВНИК": "Пазарът на лекарства надхвърли 2 млрд. лева" Повече лекарства за повече пари са били закупени в България през 2010 г. Така накратко може да бъдат обобщени данните от годишното проучване на международната компания за изследвания на фармацевтичния пазар IMS. Според анализа пазарът надхвърля 2 милиарда лева, което е 9% ръст спрямо 2009 г. Продадените опаковки са с около 2% по-малко, но мениджърът на „IMS България" Кунчо Трифонов обясни пред „Дневник", че този спад „не означава, че българите са се лекували с по-малко медикаменти, а се дължи на това, че производителите започнаха да слагат повече лекарства в една опаковка и да произвеждат все повече комбинирани продукти, което изисква приемането на по-малко таблетки".

в."КЛАСА": "Очакват скок на икономиката до 5,2% през 2013 г. и €2,4 млрд. инвестиции" Драстичен скок на икономиката от 5,2% през 2013 г. и 2,396 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции - с тези параметри управляващите се надяват да приключат мандата си през 2013 г. Прогнозата е заложена в проекта на Програмата за реформи в следващите три години, качена на сайта на Министерството на финансите. Предложените мерки са насочени към изпълнение на стратегията "Европа 2020". "Брюксел предлага енергийни връзки между Централна Европа, Адриатика и Черно море"

в."СЕГА": "И общините ще влизат в частни имоти без решение на съда" Общините вече ще могат да стават собственици на частни имоти, без да чакат заповедите за отчуждаване да влязат в сила. Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, гласувани в парламента на второ четене вчера. Съкратената процедура ще се прилага за обекти от "първостепенно значение". Според гласуваните текстове такива са "общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици, сметища, заводи за третиране на отпадъци, гробищни паркове и др. обекти - публична общинска собственост".