Откриха гробницата на пророк Захария

Останки от древна византийска църква, която археолозите са датирали на около 1500 години са били открити в Юдейската планина, югозападно от Ерусалим.

Откриха гробницата на пророк Захария

Според израелските археолози, църквата е била построена на мястото, където се е намирала гробницата на библейския пророк Захария, който е живял на територията на днешните Израел и Палестина.Храмът е бил разрушен от земетресение преди около 1300 години.


 

В църквата са открити добре запазен мозаечен под с изображения на животни- лъвове, лисици, риби и пауни. В основната зала са намерени съборени колони и олтара. Под олтара е открита погребална камера, където, според изследователите на библейската история, е погребан пророка. Християните почитат паметта на пророк Захария на 8 февруари.

 

Именно в неговите книги се предсказва идването на новия Месия. Пророкът, говорейки пред хората е казвал: „Ето нещата, които трябва да направите: говорете истината един на друг,по истината и миролюбиво съдете дошлите пред вашия дом. никой от вас не трябва да има в сърцето си зло срещу ближния си".

  
Пророк Захария е един от дванадесетте т.нар. малки пророци. Живял е през VІ в. до Христа. В книгата на пророк Захария, написана около 520 г пр. Хр., се говори за четири конника, които впоследствие се появяват в Апокалипсиса на св. Йоан Богослов.

 

Районът около църквата е изпълнен с множество тайни подземия. В тях се намират складове, отделни стаи, както и множество капани. Вероятно в тях да са се укривали юдейски бунтовници, които са воювали с римляните.