Гражданска инициатива «За Добрич» настоява за извънредно заседание на ОбС за такса смет

От началото на март 2013 година, като представители на гражданска инициативна група за обществен контрол, поставихме редица въпроси към кмета на града, се казва в писмо на Десислава Първанова, Наталия Димитрова, Михаил Михов и Свилен Стоев до ОбС - Добрич.

Гражданска инициатива «За Добрич» настоява за извънредно заседание на ОбС за такса смет
Въпросите са свързани с определяне на такса битови отпадъци, възлагане на обществени поръчки, стимулиране на малкият и среден бизнес чрез данъчни облекчения, мерки за намаляване на безработицата и откриване на нови работни места и др.

Към отговорите се подходи много формално и повърхностно, заявяват вносителите. Отговорът не е подписан от кмета. Това наложи отново да поставим въпроси, като се ограничихме  предимно с проблемите, които възникват с определянето, събирането и разходване на такса ”Битови отпадъци”. Според нас се налага дебатиране на този обществено значим въпрос по няколко причини:
1. Таксата беше завишена в необичайно време през миналата година.
2. Установихме редица противоречия по отделни документи - докладни записки, отчетите за изпълнение на бюджета  и одобрената план-сметка, както и разминавания на депонираните количества отпадъци на депото при с. Богдан.

За голямо съжаление и наше огорчение отново ни беше предоставена писмена информация, в която не се дават конкретни отговори на поставените въпроси, с изключение на един, че в бюджета на общината не се заделят средства за разделното събиране и транспортиране  на отпадъците.

Не се дават отговори на най-важните въпроси, а именно:

-Точен разчет на базата данни, послужили като основа за повишаване на такса ”Битови отпадъци” и определяне на промил 3,5 върху данъчната оценка за жилищните и вилни имоти на граждани и предприятия.
-Не става ясно отново размерът на сумата, която е включена в план-сметката като собствен принос за изграждането на регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич /одобрената от общински съвет по докладна записка на кмета - 1 100 575 лв. или по окончателният договор  900 779 лв./
-В предоставената информация липсват и обосновани разчети за размера на отчисленията за дейностите  по закриване на депото при с. Богдан.
-Остава открит и въпросът как точно се отчитат  постъпленията от  общините, които ползват депото при с. Богдан.

В тази връзка групата настоява за заседание на Общински съвет, на което да се дискутират  поставени от гражданите въпроси.