Еколози предлагат да се създаде агенция към МС за опазване на националното природно и културно наследство

Конкретният повод за това искане към новите управляващи е скандалното изливане на бетон в защитената местност Яйлата

Еколози предлагат да се създаде агенция към МС за опазване на националното природно и културно наследство
Създаването на нова агенция към Министерския съвет, която да опазва едновременно националното природно и културно наследство, предлагат от коалиция "За да остане природа в България". Конкретният повод за това искане към новите управляващи е скандалното изливане на бетон в защитената местност Яйлата непосредствено в навечерието на изборите, което впоследствие ДНСК обяви за незаконно и спря.

Мотивът на природозащитниците е, че тези защитени места са публична държавна собственост, но различни институции отговарят за тях и заради това много често стават обект на посегателства, вследствие на политически и икономически натиск от страна на държавни и частни фирми.

Природозащитниците отправиха серия предложения, които според тях окончателно могат да разрешат проблемите с опазването на българската защитена природа, планините и Черноморието. Те ще ги изпратят до комисиите в новия парламент и до новото правителство, когато те заработят, обясниха еколозите на пресконференция в сряда.

Коалицията предлага още да се прекрати предварителното изпълнение по Административно-процесуалния кодекс, когато става дума за административни актове, свързани с околната среда, културно-историческото наследство и човешкото здраве, заяви председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев. Именно такова предварително изпълнение направи възможно построяване на нов лифт в Национален парк "Пирин" без всички необходими документи. Миналата седмица, две години след построяването му, Върховният административен съд реши окончателно, че въпросното съоръжение е извън закона.

От коалицията настояват за отмяна на заменките

Държавата да приеме с административен акт, че замените на гори са държавна помощ, и да поиска от придобилите ги да доплатят до пазарната стойност към момента на сделката или да ги върнат на държавата, е механизмът, който предлагат от коалицията.

Природозащитниците за сетен път поставиха нуждата от публичност на документацията на местната и централната власт, която създава права и задължения, свързани с държавната и общинската собственост или оказва въздействие върху обекти от националната екологична мрежа.

Те искат и изменение в Закона за устройство на територията според изискванията на ратифицираната от България Орхуска конвенция, която дава право на граждани до достъп до информация и обжалване на актове на местната и централната власт, свързани с опазването на природата. Според тях това ще даде възможност да не се налага да се реагира чак на момента, в който багерите започнат да разкопават.