„Формула на доброто и красотата” представят в библиотеката

На 27 май 2013 г. /понеделник/ от 16.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” ще се състои представяне на книгата на Анатолий Щелкунов „Формула на доброто и красотата”, издадена в Москва тази година. Организатори на проявата са Община Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе”.

„Формула на доброто и красотата” представят в библиотеката
Книгата разказва за руския мислител, философ и проповедник от края на XIX и началото на XX в. Григорий Спиридонович Петров, чието име е било изключително популярно в Русия до революцията, но съвсем неизвестно за съвременния читател. През първата третина на миналия век неговите произведения са издавани в масови тиражи в България, но попадат под забрана след 1944 г. Цялото му многостранно творчество е проникнато от страстното желание да донесе на хората идеята за доброто и красотата, които, по негово убеждение, са способни да променят света към по-добро.Книгата се издава в авторска редакция.
 
Доскорошният Генерален консул на Русия във Варна Анатолий Викторович Щелкунов е  извънреден и пълномощен посланик I ранг. От 1997 до 2002 г. – Генерален консул на Русия във Варна, България. Член на Съюза на писателите в Русия. Научни и публицистични статии на Щелкунов са издавани в руския и чуждестранния периодичен печат.
 
През 2009 г. във Варна е издадена неговата книга „Духовно единение”, за която българският кинорежисьор, действащ член на Академията за радио и телевизия в Евразия Вълчан Вълчанов написа, че нейният автор „утвърждава традицията на своята професия: да бъде мисионер в търсене и  утвърждаване на Доброто, Разумното, Вечното ”. През 2010 г. в София е публикувана книгата „Александър Рачински”, разказваща за живота и дейността на първия руски дипломат във Варна, един от създателите на Московския славянски благотворителен комитет, който е изиграл значителна роля в освобождението на балканските народи от чуждоземно владичество.