Кабинетът на Орешарски тръгва във вторник

БСП и ДПС си стиснаха ръцете и обявиха, че застават зад плана за управление на кандидата за премиер Пламен Орешарски.

Кабинетът на Орешарски тръгва във вторник
Номинираният за министър-председател изрази готовност да представи състава на кабинета си още във вторник. Той ще бъде гласуван на извънредно заседание на Народното събрание в 13.30 часа. През почивните дни БСП и ДПС ще уточняват конкретните детайли в програмата на бъдещото правителство по сектори.

Кабинетът "Орешарски" ще е програмен, министрите ще бъдат експерти, но сред тях най-вероятно има и партийно проявени лица и депутати. Това стана ясно по време на преговорите между БСП и ДПС в парламента по програмата на бъдещото правителство.
 
"Най-добрият вариант е към експертизата на всеки кандидат за член на бъдещия кабинет да има и административен и парламентарен опит, за да могат новите министри максимално бързо да навлязат в работата", каза номинираният за премиер Пламен Орешарски. "Ние от ДПС не искаме кабинет с политически стерилни лица.
 
"Няма как да намерим хора без политически пристрастия" каза и председателят на движението Лютви Местан. Той допълни, че в това би имало нещо неестествено. Местан поиска профилът на кабинета да е като този на Орешарски - с експертно-политическо начало.

Разликата между експертно-политическото и чисто партийното той онагледи, сравнявайки Орешарски с Цветанов.
 
ДПС подкрепи планът "Орешарски", който е съставен от три големи раздела - възстановяване на държавността, развитие и насърчаване на предприемачеството и повече социална справедливост. Сред най-неотложните мерки, предложени от бъдещия премиер, и подкрепени от ДПС са социалните.
 
"Те са свързани с предстоящата зима, която се очаква да е тежка", каза Орешарски. Той обяви, че ще се търси начин в рамките на фиска да се увеличи помощта за подготовката на първокласниците, да се разшири обхавата на енергийните помощи, както и да се увеличи помощта за отглеждане на деца. "Не в степента, в която ни се иска, но поне да направим стъпката", каза кандидатът за премиер.
 
По отношение на бизнеса се планира насърчаване на предприемачеството и освобождаването му от административния силов натиск. В по-широкия кръг от мерки влизат тези за възстановяване на бизнес цикъла, достъп до кредитиране, насърчаване на инвестициите, опит за ребалансиране на енергетиката, мерки за селското стопанство, справяне с тревожно високото ниво на безработица.

Сред приоритетите на кабинета ще е и административната реформа и електронното правителство. Орешарски обяви, че след сформиране на правителството ще се напише и екшън план за развитието на всички сектори, а не само на на приоритетните.
 
Лидерът на ДПС Лютви Местан постави акцент на данъчната политика и да се постави акцент на споразумението ни с Европейския съюз.
 
Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че партията ще търси подкрепата на "Атака" в парламента и на извънпарламентарни сили като България на гражданите на Меглена Кунева.