Зам.-шеф в ДАНС подаде оставка заради „достойните прокурори”, разследват Цветанов заради горнооряховските лекари...

Връченият на БСП мандат за съставяне на правителство е водещата тема за петъчните вестници.

Зам.-шеф в ДАНС подаде оставка заради „достойните прокурори”, разследват Цветанов заради горнооряховските лекари...

„Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Пламен Орешарски.
Преди това председателят на БСП Сергей Станишев каза:
„Получихме писмо във връзка с възможността за връчване на мандат. Предоставяме решение за кандидат за министър-председател и декларация. Решението на ПГ на Коалиция за България е посочване на Пламен Василев Орешарски за кандидат за министър-председател".
При приемането Орешарски заяви: „Ще направя всичко възможно в най-кратък с888рок да представя пред Народното събрание пълен състав на кабинета"...
Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение, да се обединят около общите проблеми на страната... Надявам се българското общество да види, че една от кризите, а именно - парламентарната криза вече е преодоляна, каза Плевнелиев...
ПГ на ГЕРБ върна мандата, възложих проучвателен мандат на кандидата за министър-председател на втората по големина политическа сила с кандидат за премиер Пламен Орешарски, каза Плевнелиев...." - в. „Труд".


 

„Надявам се всички да покажат ясни ангажименти към проблемите на България. "Пожелавам много работа в парламента, а не криза". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при даването на мандата за съставяне на правителство на БСП.
Плевнелиев настоя спешността да не попречи на реализирането на дългосрочни проекти...
Необходими са спешни мерки и искам да дам пример за това с връчването на 2 мандата в един ден, категоричен бе президентът.
Той повтори, че няма да участва в договарянето на ново правителство, защото "президентът трябва да бъде коректив"...
"Днес чух от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан много ясна заявка за носена отговорност, която ще бъде облечена в конкретика - краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни." Очевидно се е работило много детайлно, планът е напреднал много. Аз виждам сериозна подготовка и заявка за носене на отговорност, допълни той." - в. „Стандарт".

 

„От преговорите на БСП и ДПС пред медиите се разбра, че няма да се правят никакви промени в досегашната данъчна система. Запазва се плоският данък от 10% за всички. Двете партии постигнаха съгласие и за увеличаване на помощите за тазгодишните първолаци, както и покачване на майчинските надбавки от 240 на 310 лв. от 1 октомври. От ГЕРБ се опитаха да изпреварят социалистите, като внесоха вчера идентичен законопроект, въпреки че цял мандат отказваха да осигурят нужните 30 млн. лв. за майките с аргумента, че било по-добре тези пари да отидат за строеж на детски градини.
"На този етап програмата ми не предвижда изменение на данъчната система", каза проектопремиерът Пламен Орешарски. Според него сегашният модел на облагане, приет през 2008 г., е много добър. Със запазването на плоския данък БСП прави сериозно отстъпление от предизборната си програма, която предвиждаше по-висок данък върху доходите над 4500 лв., както и нулева ставка за хората на минимална работна заплата...
Енергетиката и здравеопазването ще са най-спешните за реформиране области, се разбра от думите на бъдещия премиер. Според него и двата сектора са пред колапс. Орешарски отби въпроса дали ще подкрепи налагането на мораториум върху цените на тока. Според него е нужна пълна диагностика на цялата енергийна система. И съобщи, че анализът на Световната банка за състоянието на сектора е почти готов, а изводите в него били отчайващи, без да поясни какво има предвид.
БСП и ДПС готвят сериозни промени сред областните управители на ГЕРБ, политическите кабинети и в МВР, се разбра от вчерашните преговори на двете политически сили..." - в. „Сега".

 

„ Днес е по-лесно да се каже кой няма да е министър, сподели един от най-добре информираните хора в БСП.
Червени депутати, които очакват покана за правителството на Пламен Орешарски, били видимо разочаровани вчера, когато Сергей Станишев не дал никому знак в парламента, че има място в бъдещия екип.
Вчера две групи социалисти твърдяха две коренно различни тези - че Янаки Стоилов става вицепремиер по социалните въпроси и че Стоилов няма никакви шансове да влезе в правителството.
Имаше идея за Янаки, но тя отпадна - той се разминава като визия с Орешарски и ДПС за данъчната политика. Освен това си сложи черна точка, когато призна, че е гласувал „въздържал се" за кандидатурата на Цецка Цачева за председател на парламента, разказва червена депутатка.
Около 25 човека, чиито имена обикалят медиите, ще си държат телефоните включени през уикенда в очакване на оферти.
Двама от тях били Явор Куюмджиев и Димчо Михалевски. Първият силно се надявал да е министър на енергетиката, а вторият - да се върне в министерството на строителството...
Един от бившите силни на „Позитано" усърдно пускал името на Меглена Плугчиева като вицепремиер по еврофондовете. Посланичката в Швейцария обаче не е най-обичаното име сред соцелита, тъй като бе пратена на дипломатически пост от правителството на Бойко Борисов...  
Тече наддаване и за вътрешния министър. Според едни това трябва да е добър юрист, но не свързан с БСП. Заговори се , че ще е адвокат Васил Василев... Двама генерали също са споменавани - бившите главни секретари на МВР - Валентир Петров и Красимир Петров..
.За финансов министър все още най-спряганото име е Кирил Ананиев, но стои и вариантът Петър Чобанов. Заместници могат да им бъдат Асен Асенов и Людмила Елкова.
Ивайло Калфин или Кристиян Вигенин пък можело да поемат външното министерство.
Ангел Найденов е коментиран като министър на отбраната. Колегите му в НС казват обаче, че той не е много навит за поста.Според слуховете Иван Нейков бил сред вариантите за социален министър. Той обаче отрече..." - в. „24 часа".

 

„Кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски, който получи днес от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на правителство, ще води разговори утре с "Атака", а в понеделник с "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. Той се надява да е готов с кабинета в понеделник или най-късно до вторник.
Предстоят му разговори и с потенциални министри, за да обсъди с всеки от тях какво точно ще прави на новото си работно място и да прецени кой е най-подходящ.
Ще работя така, че всички членове в правителството да бъдат експерти без изключение, а това, че някои от тези експерти може и да са политици, го намирам за напълно естествено, каза Орешарски на излизане от президентството. Добави, че ще обяви състава на кабинета, след като има няколко дни, за да обсъди с всеки от тях какво точно ще прави на новото си работно място и да прецени кой е най-подходящ.
Орешарски обеща да направи всички възможно да скъси максимално 7-дневният срок, който Конституцията му дава да изпълни мандата за съставяне на кабинет. Допусна, че гласуването ще бъде в парламента най-вероятно в началото на следващата пленарна седмица - сряда.
В отговор на въпрос той каза, че не възнамерява да реформира съдебната система. Тя е самостоятелна и вярвам, че тя ще се реформира по начин, който да отговори на очакванията на българските граждани и на нашите европейски партньори, заяви Орешарски.
Попитан какви непопулярни мерки може да се предприемат в здравеопазването и енергетиката, той отново каза, че първо ще диагностицира двата сектора..." - в. „Дневник".

 

Българите, посечени с списъка "Офшорлийкс", също са сред актуалните теми.

 

В. „24 часа" излиза със своя разработка:
„Имената на над 30 българи "излизат" до момента от така наречения списък "Офшорлийкс" - база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.
Сред българите са:
- финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества
- държавен служител, експерт от фонд "Земеделие", работил преди това в министерството на образованието
- създателят на частен университет в България
- множество бизнесмени от различен калибър.
Според информиран източник, за офшорната активност на повечето българи в "Офшорлийкс" данъчните власти не са имали никаква информация до момента.
Помолени за коментар по темата, от НАП отказаха, като уточниха, че се правят проверки.
Проучване на някои от хората, излезли от данните на "Офшорлийкс", се провежда и от ДАНС, твърди източникът ни.
От "Офшорлийкс" изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас.
Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в
света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна .
Това показва до момента разследването на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на "Медийна група България", който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от "Офшорлийкс"...."

„Държавен служител, финансист, свързан с бившата групировка СИК и създател на частен университет са сред 30-те българи и свързани с България лица, чиито имена фигурират в "Офшорлийкс" - база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони...
Милко Минковски (36 г.) експерт към фонд "Земеделие" към земеделското министерство фигурира като директор на две фирми на Британските Вирджински острови (БВО). През август 2006 г. той е записан като директор на Ferpac Marketing, регистрирана с капитал 50 000 евро. Собственик на фирмата е молдовският гражданин Аркадие Сърбу.
Минковски е записан през май 2000 г. като директор на Amelcort Universal Inc. като е сменил сръбският гражданин Стефан Ковачевич. Чиновникът няма абсолютни никакво движимо и недвижимо имущество в България на свое име, твърди разследването в "24 часа". И посочва, че инспекторатът на фонд "Земеделие" е започнал проверка на случая.


Доцентът д-р Росен Тодоров, който преподава във Висшето училище по застраховане и финанси, "поръчал" в началото на 2007 г. създаването на 5 офшорни фирми на БВО...
Милен Панталеев, която е известен като един от учредителите на т.нар. Пернишки университет е собственик на акции в Global Management Ventires Inc. от септември 2003 г., сочели документите от "Офшорлийкс". Той казва пред "24 часа", че е само пълномощник на фирмата, регистрирана на Британските Вирджински острови.
Сред хората с офшорна фирма се оказва Делян Лилов, съсобственик на софтуерната фирма "Мусала софт"..." - в  „Труд".

 

Оставката на Димитър Йорданов от ДАНС,  предизвикана от скандала с „достойните прокурори" също е след темите на петъчните вестници.

 

„Зам.- шефът на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Йорданов е подал оставка заради изтеклите поверителни документи, разпространени от представили се за "достойни прокурори". Оставката му е приета, съобщи премиерът Марин Райков.
Преди дни анонимната група разпрати до някои медии автентични документи от разпитите на свидетелите по скандала с изборните бюлетини, открити в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Прокуратурата отрече да е допуснала изтичането на информация и посочи като възможен източник ДАНС. Райков нареди да се извърши разследване, което вече е приключило.
"Този случай създаде известни грапавини в комуникацията между дадени институции", каза днес премиерът. Райков се е срещнал няколко пъти с директора на ДАНС Константин Казаков, за да поиска от него становище по случилото се. "Не приех неговите доклади, които не бяха в съответствие със заключенията на прокуратурата", посочи премиерът.
След това Казаков се е запознал с написаното от държавното обвинение и установил, че "ДАНС не е в състояние да отхвърли възможността тези документи да са изтегли от тях". Малко по-късно ресорният зам.-шеф Димитър Йорданов подал оставка и Райков я приел.
Според Райков е очевидно е, че има проблем. "Проверката в ДАНС продължава, докато тя даде ясен резултат", заяви той и добави, че това може да отнеме "доста време" без да посочи конкретен срок..."  .- в. „Дневник".

 

„Къртицата" с пагон изяде главата на зам.-шефа на ДАНС Димитър Йорданов. Днес служебният премиер Марин Райков прие оставката на дясната ръка на Константин Казаков. Скандалът гръмна, след като на 14 май късно вечерта анонимка, подписана от "достойни прокурори", се появи на мейлите на различни редакции. Писмото дойде само няколко часа преди т.нар. прокурорско риалити - пресконференцията на Сотир Цацаров и заместниците му, на която бяха изнесени подробности по "Бюлетинигейт"...
Йорданов след разговор със служебния премиер се е съгласил "да поеме цялата морална отговорност" за този случай...
Това е становището не само на министър-председателя, но и на прокуратурата в резултат на извършената проверка. Имаме съгласието на Цацаров да споделя това становище. Според мен това е окончателната развръзка на този неприятен казус", каза още Марин Райков. А проверката в родното ФБР по случая продължавала до получаване на краен резултат..." - в. „Стандарт"..

 

Всекидневниците съобщават и за възобновяване на проверката срещу Цветан Цветанов заради скандала с лекарите от Горна Оряховица.

 

„Възобновена е проверката по случая "Горна Оряховица", при който в края на 2010г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов разгласи публично от парламентарната трибуна записани със СРС разговори между трима доктори и ги обвини за смъртта на бебе.
Прокуратурата сега проверява дали наблюдаващият прокурор е издал предварително разрешение за  оповестяване на класифицирана информация. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет.
Запознавайки се първоначално с материалите по делото Сотир Цацаров е установил, че решение на наблюдаващ прокурор за СРС е съществувало. Целта сега е да се разбере дали е имало разрешение от наблюдаващия прокурор за публичното прочитане на класифицирана информация.
На въпрос дали Цветанов е нарушил закона Цацаров отговори: "Вие нали не очаквате от мен да оповестя, че някой е нарушил закона. Не мога да кажа дали го е нарушил или не го е нарушил по простата причина, че не мога да раздавам присъди пред камерите. Това е не е моя работа, а и не е мой стил на поведение"... - в. „Дневник".

 

„След като обяви, че ще поиска имунитета и ще повдигне обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради незаконно подслушване в МВР, главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че може да му създаде неприятности и по друго дело. Става дума за случая с лекарите от Горна Оряховица, добил известност като "бебето от фризера". По това дело през 2010 г. бяха арестувани четирима медици от Горна Оряховица - Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров.
Тогавашният вицепремиер Цветанов ги обвини, че умишлено са умъртвили новородено, оставяйки го във фризер. Той дори си позволи да чете СРС-та от парламентарната трибуна, за да докаже тезата си, откъдето ги заклейми и унижи. Бившият МВР шеф заяви, че имал разрешение от прокурор, за да прочете записите. Тази информация бе потвърдена от зам. градския прокурор на София Божидар Джамбазов. След като извърши проверка, той заяви, че информацията е била декласифицирана по законовия път. Джамбазов допълни, че въпросните данни не са държавна тайна и няма проблем с разгласяването им.
Вчера обаче главният прокурор заяви, че при първоначалния преглед на делото такъв документ не е открит...
Делото срещу лекарите бе прекратено, след като три години от прокуратурата не им повдигнаха обвинения. Петорна експертиза установи, че детето е било мъртвородено. След това обаче прокуратурата поръча деветорна експертиза. При нея се появи друг проблем - дълго време един от авторите й отказваше да я подпише. В крайна сметка това заключение също оневини медиците, а самото разследване бе прекратено, след като правителството на ГЕРБ подаде оставка.
Така и не стана ясно официално защо лекарите от Горна Оряховица са били подслушвани. Предполага се, че разговорите за бебето са засечени при подслушване на шефа на болницата по повод на разследване за икономическо престъпление." - в. „Сега".