Плевнелиев: Във времена на изпитания търсим упование в езика и културата

Папата благослови българския народ по случай 24 май, пишат още всекидневниците в събота

Плевнелиев: Във времена на изпитания търсим упование в езика и културата

Празник.


„Труд":

Плевнелиев: Във времена на изпитания търсим упование в езика и културата

На всички съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза. Като държавен глава вярвам, че модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, като се уповава на науката, образованието, изкуството и културата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.
Пред Националната библиотека в София държавният глава присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет, който беше отслужен от патриарх Неофит.
Президентът Росен Плевнелиев поднесе венец и се поклони пред паметника на светите братя Кирил и Методий.


Аудиенция.

„Труд":

Папата благослови българския народ по случай 24 май

Папа Франциск поздрави най-сърдечно българския народ по случай деня на писмеността и културата 24 май, заяви след срещата си със Светия отец във Ватикана служебният премиер Марин Райков. Двамата разговаряха около 25 минути. Райков подари на папата уникално копие на обкова на Черепишкото евангелие, а получи от него като дар бронзов нож за разрязване на пощенски пликове.
На срещата са били разгледани отношенията между България и Ватикана, както и икономическата криза в европейски мащаб.
България вече е предложила свой посланик във Ватикана, след като заемането на поста бе блокирано в продължение на повече от година. Райков обаче не пожела да съобщи името му, защото още няма агреман от Ватикана.

 

Откриване.

„24 Часа":

Бойко Борисов: Харесвам ли подземния музей? Та нали аз съм го правил

 

София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти след откриването на подземния музей на базиликата "Света София". Той разгледа експозицията, която представя историята на Сердика.
На въпрос дали харесва разкопките в базиликата, бившият премиер отговори: „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса". Попитан заслужават ли си парите, Борисов отвърна: „Заслужават си, защото, когато влязоха Ромпой, Барозу, шведският премиер Фредерик, датският премиер, още когато се строеше... Имам десетина броя посещения с делегации, преди да се открие. Всички, като отидоха в Брюксел след това, казаха: „Бойко, ние не ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност като държава. Не ви познаваме"..."

 

Арест.

„Новинар":

Задържаха касоразбивача Валентин Кирилов - Пуйката

 

На територията на Пернишка област тази нощ е бил задържан обявеният за общодържавно издирване Валентин Кирилов-Пуйката (35 г.), съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.
Акцията е проведена съвместно с ГДБОП.
Кирилов бе обявен за издирване заради обира на трезора в Кърджали на 4 януари. Тогава бяха разбити 32 касети, но полицията заловила на мястото организатора на грабежа - 37-годишния пловдивчанин Славчо Магеров.
Задържаният снощи Валентин Кирилов-Пуйката е предаден на ОД на МВР-Кърджали, предаде БТА.
Той е сред най-известните касоразбивачи.