Уникален етнофестивал се открива днес в Добрич

Днес в Добрич започва първия по рода си Етнофестивал „В света на Йовковите герои”, съобщи кметът Детелина Николова

Уникален етнофестивал се открива днес в Добрич
Той се организира от Община Добрич в рамките на проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” по Оперативна Програма „Регионално развитие”. Във фестивала ще участват близо 100 представители на етнорелигиозните общности и етнографски групи, сред които българи, арменци, татари, роми и турци от  Добрич, Варна, Шумен и Констанца. Специален гост на нашия фестивал ще бъде Саркиз Саркизов – почетен консул на Армения във Варна. Фестивалът ще протече в рамките на една седмица като всеки един от дните е посветен на определена етническа или етнографска група, описана от Йовков в негови разкази. Ще се представят типично облекло, култура, изкуства, занаяти, обичаи. Мястото ще бъде Етнографски комплекс „Стария Добрич”.
 
Целта е да се представи Добруджа като регион, разположен на кръстопът, където си дават среща множество култури. Добруджа, в която в хармония живеят арменци, българи, роми, турци така, както Йовков ги е видял и описал. Идеята е този фестивал да стане ежегоден и да привлича все повече участници. Добрич е една от малкото български общини, които инициират провеждането на фестивал, който ще събере на една сцена приятели с послание за толерантност и добросъседство, заяви още Детелина Николова.  
 
p5270020_600 
 
Мероприятията на феста започват днес от 16 часа с литературни работилници „Среща с Йовковия свят” в Къща-музей и Дом-паметник, както и в музея в градския парк. Ревю на традиционно народно облекло Ревю на традиционно народно облекло „Светът на българката”  на Група за автентичен фолклор при НЧ „Зора – 1894” г. Шабла с ръководител Жана Петрова ще се състои в Етнографска къща. Следва награждаване на участниците в конкурса за детски рисунки на тема „Гозби в глинени гърнета” и „Етносите на Добруджа”, организиран от Община град Добрич и Кулинарния фестивал на Добруджа „Празник на гърнетата” в АЕМО „Стария Добрич”, където ще бъде поднесена и Фолклорна програма с участието на ПФТС „Добруджа” с гл. худ. р-л Стоян Господинов, СОУ „Св. Климент Охридски” и МФТА при ФСГ „Васил Левски” с р-л Коста Георгиев
 
От 17 часа участниците във фестивала ще преминат по центъра в шествие от Стара къща до пл. Свобода. Официалното откриване на етнофеста е от 18 часа на естрадата на пл. Свобода.
 
През следващите дни ще бъдат представяни обичаите и културата на различните етноси, преплетени в творчеството на Йовков и намерили дом в Добруджа. Утре „В света на Сали Яшар” се представя бита и традициите на турци и татари в партньорство с най-новото читалище в Добрич – „Мевляна” – с председател Гюлхан Вейсел и секретар Гюрсел Кърнак. Арменската общност ще бъде представена на 29-ти май „В света на някогашния Добрич”, съобщи Оник Гюлиян – председател на сдружението на общността в Добрич. 30 май е отреден за ромите. Много любов и танци ще има „В света на Божура”, съобщи Юлиян Георгиев – председател на читалище „Романо дром”. На 31 май „В света на Албена”, ще бъде представено многообразието от обичаи на всички фолклорни области в страната, на всички българи, избрали равнината за свой дом. Няма друг регион с толкова пъстра етнографска картина, коментира гл. уредник в Регионалния исторически музей Лена Кирилова.
 
p5270022_600