Дядо Пънч пристига в Добрич за премиерата на „Принцесата и свинарят” в кукления театър

Дядо Пънч пристига в Добрич за премиерата на „Принцесата и свинарят” в кукления театър
Панчо Панчев
За трета премиера за 2013 г. се готви екипът на Държавния куклен театър „Дора Габе”

На 7 юни в 18 часа ще започне премиерното представление на „Принцесата и свинарят” от  писателя Панчо Панчев, известен на децата като дядо Пънч. Авторът  на 50 пиеси, поставяни на различни сцени у нас и в чужбина и на десетки книги за деца, през тази година чества 80-годишен юбилей, а този спектакъл е и подаръкът на ДКТ ”Дора Габе” – Добрич, за него. След поканата, отправена от директора на ДКТ ”Дора Габе” Петър Петков, Панчо Панчев пристига в Добрич, за да присъства на премиерата.
 
Приказната история се пресъздава с кукли - явайки, изработени от Адриана Анева. В творческия процес са ангажирани актьорите  Велма Кирова, Мирослава Демирева, Рени Николова, Румен Куртев и Димитър Ялнъзов. Музиката е на композитора Владимир Джамбазов. Режисьор на „Принцесата и свинарят” е Веселин Анев.
 
Това е седмото заглавие, което Анев поставя на добричка сцена. Специализирал марионетки в най-добрия марионетен театър в света – „Спейбъл и Хурвинек” в  Прага, Веселин Анев е  усвоил  перфектно воденето на кукли марионетки. Ангажиментите му в кукления театър в Добрич през май и юни са свързани не само с реализирането на новата постановка  - „Принцесата и свинарят”.
 
Анев провежда и своеобразен курс с актьорите за усвояване на техниката на кукли марионетки. Афишът на ДКТ ”Дора Габе” за 2013-а предвижда през септември малките зрители в Добрич да видят „Магия за  злато” по текст на талантливата писателка, родена в Добрич, Весела Богданова – Фламбурари.

„Магия за злато” ще бъде пресъздадена с кукли марионетки. И това не е случайно. Опитваме се да провокираме детското въображение с различни творчески решения, сподели директорът на ДКТ ”Дора Габе” Петър Петков.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+