Добруджанско аграрно и бизнес училище посрещна участници от 5 страни по екопроект

Oт 27.05.2013 г. до 30.05.2013 г., в сградата на Висше училище Международен колеж се проведе 4-дневен международен младежки обмен на тема „Предаване на екологична отговорност в междукултурна среда: Комуникационни техники за мобилизиране на младежки дейности за борба с промяната в климата”.

Добруджанско аграрно и бизнес училище посрещна участници от 5 страни по екопроект

Проектът е финансиран от Европейската Комисия и събитието е второто от този тип в рамките на проекта, като първото беше през месец февруари тази година в Найроби, Кения.


Освен организаторът на проекта – Добруджанско Аграрно и Бизнес Училище – в организацията на симулационна игра на тема „Международни преговори за климатичните промени” се включиха и неправителствени  организации от пет държави-партньори – Италия, Полша, Кения, Танзания и Непал. Играта  се проведе на 28.05.2013 г., като в нея участваха и младежи от местни училища и организации. Тя завърши с изготвянето на постери, които бяха включени в изложение, представено на 29.05.2013 г. 

 

Изложбата бе посетена от ученици от гимназиите в град Добрич, младежите от Български Червен Кръст и дечицата от ЦДГ „Слънчице“. Малчуганите пяха песнички, рецитираха стихотворения и показаха добри знания по темата за опазването на околната среда. Участниците в проекта от Танзания изтанцуваха специално за всички посетители традиционен за тяхната страна танц облечени в характерни облекла.

 

dscn9000_600
 


Участниците в проекта, както и младите хора от страната, които се включиха в мероприятието имаха възможност да чуят и дискутират презентации за климатичните промени, да участват в уъркшоп за това как да приготвим обяд без да оставим отпадъци след като го консумираме, да разгледат редица образователни видео-материали, свързани с глобалното затопляне.


Събитието завърши с плажно парти, където бяха раздадени листовки на минувачите, като идеята е колкото може повече хора да бъдат провокирани да направят своя принос към борбата срещу глобалното затопляне. Едно от колоритните събития бе включването на алармите на стари будилници или на мобилните телефони на младежите в 11:55 ч. с цел „последно предупреждение” за поемане на инициатива от всеки един от нас спрямо променящия се климат.


Крайната цел на мероприятието бе да се създадат контакти между млади хора от различни страни, които да покажат, че обединението в името на обща кауза е възможно, както и че борбата срещу климатичните промени е възможна само с общи усилия. В този смисъл, организаторите се надяват да се осъществят трайни партньортва между участниците в проекта, които да са им полезни в дългосрочен план и чрез които да продължат да се разпространяват добри практики.

 

dscn9020_600