Над 1000 на протестно шествие в столицата; Орешарски: Не сто дни, нямам даже десет

Зинаида Златанова подхваща калинките в правосъдието, пишат още всекидневниците в понеделник

Над 1000 на протестно шествие в столицата; Орешарски: Не сто дни, нямам даже десет

Протести.


„24 Часа":

Над 1000 на протестно шествие в столицата

Над 1000 души с искане за оставка на новото правителство и провеждане на предсрочни избори проведоха протестно шествие в София.
Протестиращите се събраха в 12 часа пред Народното събрание, но после решиха да поемат към Орлов мост.
След това те блокираха бул. „Васил Левски" и за кратко скандираха пред турското посолство „Долу ДПС", „Оставка", „България", „Червени боклуци".


Управление.

„Дума":

Орешарски: Не сто дни, нямам даже десет

Давам си сметка, че нямам нито 100 дни, нито дори 10 дни, готвим спешни мерки, които да доведат до подобряване на живота в България, заяви вчера министър-председателят Пламен Орешарски по БНР.
Първите мерки ще бъдат свързани с преглед на процедури, режими, идентифициране на най-тесните места, които влошават бизнес средата, на затрудненията пред хората по отношение на административните услуги и изпълнението на социалните програми. Решенията няма да бъдат взети прибързано, защото в такива случаи обикновено са грешни, подчерта премиерът.


Чистка.

„Труд":

Зинаида Златанова подхваща калинките в правосъдието

В назначенията на 70-80 от общо 270 служители в правосъдното министерство има нещо незаконно. Това е докладвала вицепремиерката и ресорна министърка Зинаида Златанова на министър-председателя Пламен Орешарски.
"Надявам се това министерство да е изключение, но едва ли", каза Орешарски пред БНР вчера. Още в предизборната си кампания новият премиер се закани да чисти т. нар. калинки (б.а. - хора без необходимото образование и квалификация) от държавната администрация.

 

Поклонение.

„Стандарт":

Партийни страсти под Околчица

Партийни страсти помрачиха деня на Ботев на паметния връх Околчица. Пет хиляди паднаха на колене точно в 12 часа на 2 юни, когато сирените завиха в памет на падналите в борбите за свободата на отечеството. Минути преди това председателят на парламента Михаил Миков също се поклони пред Войводата с кратко слово. "Ботев няма място, където е погребан, но той има своето лобно място, на което поколения българи са били, те са тук и ще бъдат, защото Ботев е България и България е Ботев", подчерта Миков. И явно увлечен от емоцията, той завърши речта си с "честит празник", без да съобрази, че в този ден се отдава почит на загиналите. Народът не подмина гафа и поляната пред опълченския кръст изригна в мощно "у-у-у".