Преглед на печата - 7 февруари

в." ТРУД"
"Футболист излезе от кома след 370 дни"
Дарин Тодоров (22), футболист на шуменския “Волов”, излезе след 370 дни от будна кома. Бившият нападател на юношите на “Левски” катастрофира на 17 януари м. г. на магистрала “Хемус”. “Първата му дума беше “Обичам те”. Досега не можехме да асимилираме, че е вярно, че се е събудил. Затова не сме го огласявали. Господ ми върна детето!”, вълнуваше се вчера майката Даниела. Дарин разбира всичко, което му се казва и сам говори - макар и по-тихо.

Преглед на печата - 7 февруари
"Откраднаха 9 картини на Златю Бояджиев"
Девет картини на Златю Бояджиев са задигнати от дома на сина му Георги в пловдивското село Марково. Три от платната са със заглавия „Мелник - Сватба", „Църковен ритуал" и „Златю и братовчедът Златю". Останалите били неизвестни пейзажи и портрети, непоказвани досега на изложби. Според наследниците на художника цената на изчезналите шедьоври достига 300 000 евро.



в."24 ЧАСА"
"Свинското падна до цената на 2-3 хляба"

Парадокс - цените на фуражите растат двойно, а свинското поевтинява.
Така е и у нас, и по-света. В същото време хлябът поскъпва. Днес можеш да купиш месо на промоция на цената на 2-3 хляба. Нещата ще се нормализират, коментират производители. Според едни се очаква рязко поскъпване на месото още през април. Тогава било вероятно у нас агнешкото да стане 12-13 лв. за килограм, а свинското да удари 10 лв. Други прогнозират, че цените плавно ще се вдигат. От бранша обясняват.
че за евтиното месо сега причините били европейският скандал с диоксина и свитото вътрешно потребление. Хлебопроизводителите пък смятат, че поскъпването е обективно.


в."СТАНДАРТ"
"Червена завера"

Първанов помпа БСП за изборите
Червена завера събра Сергей Станишев и Георги Първанов. След 10 години президентът за първи път стъпи на "Позитано" 20. Той бе специален гост на дискусия за 4 февруари, организирана от младежкото БСП и фондация "Институт Николай Добрев". Тя се проведе в партийното кафене, като бившият и настоящият лидер на социалистите седяха на една маса и демонстрираха подчертано приятелско отношение. Срещата не бе предварително огласена.
Първанов заяви, че винаги е бил за широко коалиционно управление. Присъстващи моментално разтълкуваха думите му като заявка за нов съюз, който ще играе срещу ГЕРБ на изборите.
"Спайдърмен сви 9 платна на Златю"
Апаши влязоха през покрива и свиха 9 платна на големия наш художник Златю Бояджиев. Картините са откраднати от къщата на сина му Георги в пловдивското село Марково. Бандитите действали ловко като Спайдърмен. Влезли с въжета през покрива и после през терасата на третия етаж.
"Залагаме на коне и хрътки"
Държавното тото ще може да организира залози за надбягвания с коне и кучета. Това предвижда новият закон за хазарта, качен на сайта на Министерството на финансите. Според проекта лотарията ще премине към тотализатора и вече ще бъде под шапката на спортното министерство.


в."НОВИНАР"
"На трето място в ЕС сме по укриване на данъци"

България е на трето място в Европейския съюз по укриване на данъци. Това сочи изследване на неправителствената организация KRLS-Network of Business Ethics. Според него делът на недекларираните доходи у нас е 39,8 %.
Начело на класацията е Италия, където размерът на укритите данъци е 54,5 %. Румъния се нарежда на второ място с 42,4% необявени доходи. Рекордьор по укриване на данъци на Ботуша е регионът Кампания, където не се плащат 64 на сто от налозите, а две трети от търговците не издават фискални бонове на клиентите си.


в."ДНЕВНИК"
"България може да загуби 120 млн. евро за селските райони"

Има голям риск тази година България да загуби между 80 и 120 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от междинната оценка за нейното изпълнение, изготвена от консултантската компания "Агротек" (Agrotec), с която "Дневник" разполага. Средствата са от бюджет 2009 на програмата, а срокът за неговото усвояване изтича в края на тази година.
Одиторите откриват фаворизирани сектори в усвояването на евросредства. По най-атрактивната мярка - модернизация на земеделски стопанства, такъв е зърнопроизводството. В същата мярка се открива и много висок процент на т.нар. безполезна подкрепа - евросредства за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят. Този вид проекти са получили 81 млн. евро, или 33.6% от средствата при средно между 10 и 20% в другите страни членки.


в."КЛАСА"
"Морска изпитна комисия ще "оценява" курсистите на съпругите си"

Компютърните тестове и телекомуникационният контрол засега остават само добро пожелание
Комисия, която в голямата си част е в тежък конфликт на интереси, ще изпитва от днес във Варна желаещите да повишават морската си квалификация, показа проверка на в. “Класа“ по сигнал. Поне трима от членовете й са замесени по един или друг начин в частно обучение, а същевременно подготвят изпитните въпроси и теми.
"Банките в Египет отвориха врати"
Банките в Египет работеха вчера за пръв път, след като бяха затворени една седмица заради протестите срещу президента Хосни Мубарак. Много жители се наредиха на опашки, за да изтеглят част от спестяванията си. В повече от 200 клона в страната те имаха възможност да теглят до 50 000 египетски лири (6000 евро) и 10 000 долара на ден. Централната банка осигури вчера 5 милиарда лири в брой във финансовата система на страната.


в."ДУМА"
"10 000 ще строят АЕЦ „Белене"

Близо 10 000 души ще бъдат ангажирани по строителството на площадката на АЕЦ "Белене" в пиковите моменти. Това стана ясно на семинар, организиран от "Атомстройекспорт", дъщерна компания на руската корпорация "Росатом", ангажирана с проекта. 30% от поръчките за изграждането на АЕЦ "Белене" ще бъдат възложени на български фирми, като през 2010 г. компанията е подписала договори с български подизпълнители, обяви зам.- началникът на строителното управление на АЕЦ-а в България Валерий Рябенко. Той каза, че при реализирането на проекта "Атомстройекспорт" акцентира върху локализирането на доставките, дейностите и услугите. Това означава, че стотици милиони ще се влеят в различни сектори на българската икономика по време на строежа. Така ще бъде дадена работа на десетки български фирми от най-различни браншове, посочи Рябенко.


в."СЕГА"
"България е в челната тройка на ЕС по укриване на данъци"

България е трета в Европейския съюз по укриване на данъци - това сочат данни, събрани от специализираните полицейски и данъчни органи на ЕС и обработени от международната мрежа за бизнес етика KRLS. По традиция Италия води черната ранглиста - там не се декларират 54.5% от подлежащите на облагане доходи и имущество. Следват Румъния с 42.4% укрити данъци и България - 39.8%.
Изнесените данни са близки до оценките, правени от български неправителствени организации, но надвишават 4 пъти оценките на официалната ни статистика.
Изненадващо гърците не са в предните редици, въпреки че съседите ни се славят като шампиони по заобикаляне на задълженията към хазната. Затова пък в челната петорка попадат Естония с 38.2% и Словакия с 35.4% доходи в сиво-черния сектор. Класацията се огласява всяка година от изданието на Асоциацията на италианските данъкоплатци "Контрибуенти".
"Броят на приетите в болница намалява за пръв път"
Фиксираните лимити, липсата на пари и ръстът на неосигурените дадоха резултат - за пръв път от години броят на отчетените към здравната каса хоспитализации намалява. 1 510 604 приети случая са отчели лечебниците от януари до ноември включително, сочат данните на НЗОК. Това значи, че за цялата година общо хоспитализациите са около 1 647 000.


в. "ПАРИ"
"Програмата за отбиване на номера 2010 - 2013г."

Правитялството не планира изтински реформи, а прогнозите му за икономиката звучат несериозно


в."ТЕЛЕГРАФ"
"Откраднаха 9 картини на Златю"

Девет картини на Златю Бояджиев за над 300 000 евро бяха откраднати от дома на сина му.
Кражбата се е случила дни след годишнината от смъртта на прочутия художник в къщата на Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково. Крадците са оставили само рамките на „Мелник - Сватба", „Църковен     ритуал"     и „Златю и братовчедът Златю". Цената на деветте платна не е под 300 000 евро, категорични са наследниците на художника.   


в."МОНИТОР"
"Откраднаха картини на Златю Бояджиев за €300 000"

Шедьоврите изчезнали от къщата на сина му
Сред задигнатите платна са „Мелник- Сватба” и „Църковен ритуал”
Дни след годишнината от смъртта на прочутия художник Златю Бояджиев от дома на сина му Георги Бояджиев-Бояджана в пловдивското село Марково били задигнати картини за над 300 000 евро. Крадците са оставили само рамките на „Мелник –Сватба”, „Църковен ритуал” и „Златю и братовчеда Златю”. От таванско помещение са откраднали пакетирани в кашони други шест картини. Сред тях са портрети на семейството на великия художник и пейзажи. Платната са безценни и нямат пазар в България. Тъй като не били за продан, не са и оценявани до момента от експерт, каза внукът на художника Златин Бояджиев. Той уточни, че наглата кражба вероятно е станала на 4 февруари.


в."ЗЕМЯ"
"Внасяме 60 на сто от млякото"

Една трета от животновъдните ферми фалираха през миналата година
Внасяме вече 60 на сто от млякото, заяви вчера Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Това е така, защото  една  трета  от фермите са фалирали през миналата година. Според стопаните тези данни красноречиво говорят, че у нас няма държавна политика за развитие на животновъдството, вместо то да се превърне в приоритетен отрасъл. От бранша искат да бъде подписано официално споразумение с правителството, в което да   се   гарантира   изпълнението на исканията им, свързани с промени в данъчната политика, в Търговския закон, оземляване на фермерите, възстановяване на акциза за  горивата.
"Стряскащи цени на храните"
Брашно, захар и олио продължават да вървят нагоре
Стряскащи са вече цените на храните, след като и през миналата седмица те отбелязаха нов скок, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени е   достигнал   най-високите си нива за последните месеци -1,845 пункта, отчитат експертите. Най-много е поскъпването при брашното, захарта и олиото и на едро те се търгуват за 0,99 лв. и 1,56 лв. килограмът и за 2,85 лева литърът. Житото също продължава да поскъпва.         


в."АТАКА"
"ВОЛЕН СИДЕРОВ: БЪЛГАРИЯ ДНЕС Е КОЛОНИЗИРАНА. ДА Я ВЪРНЕМ В НАШИ РЪЦЕ!"

"АТАКА ще води самостоятелна битка на местния вот." Това заяви Волен Сидеров в Бургас, където се проведе работна среща с актива. "Излизаме с наши кандидат-кметове и с наши общински листи, за да участваме реално в управлението", заяви националистът и припомни, че в момента АТАКА подкрепя ГЕРБ, но не участва в изпълнителната власт.
"Българите решиха да ги управлява ГЕРБ - аз не мога да се сърдя на собствения си народ. Въпреки подкрепата си за Борисов ние се различаваме от управляващите", отбеляза Сидеров. Той беше категоричен, че АТАКА е против страната ни да е колонизирана от чуждите инвеститори и призова да я върнем в наши ръце.
"Димитър Стоянов: Приемането ни в Шенген ще покаже, че в ЕС няма двойни стандарти"
Развитието на ситуацията с приемането на страната ни в Шенген показва, че солидарността в ЕС започва там, където свършват интересите на отделните страни. Възражението на Германия и Франция се дължи на вътрешнополитически проблеми, които водят до дискриминация. Само своевременното ни приемане в Споразумението за свободно движение ще докаже, че старите страни в ЕС не прилагат двойно стандарти.
"Защо убийството  на сестрите Граймс остана неразкрито"
Мистериозното, неразкрито go ден днешен убийство на сестрите Патриша и Барбара Граймс в Чикаго през 1957 г. поразително прилича на убийството на сестрите Белнейски. Както в българския случай, и в чикагския загадката е не толкова в самото убийство, а в уникалната неспособност на ФБР, местните детективи и патоанатоми да установят как, кога, къде са убити двете девойчета и какъв е бил мотивът на убийците.


в."РЕПУБЛИКА"
"В СОФИЯ ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ"

С поправките в Закона за общинската собственост  частните имоти стават плячка на държавата
Промените в Закона за общинската собственост, гласувани от парламента миналата седмица, дават възможност в София да започне масова национализация на частна собственост. Къща или земя, които пречат на пътя на метрото, нова канализация или проект за гробища, ще бъдат присвоявани от местната управа.
Кметството е разработило десетки проекти, които включват заграбването на стотици частни имоти. Багер ще минава през земите, дори и собствениците да не са съгласни. Така се стига до дела, които се водят с години. Последният пример е получено обезщетение от столичани, чиито земи са били отчуждени преди повече от 15 години.