Съдят шофьор, скочил на бой на закъсал водач на кръстовище в Добрич

Окръжен съд – Добрич назначи две нови експертизи по въззивно наказателно дело за причинена средна телесна повреда.

Съдят шофьор, скочил на бой на закъсал водач на кръстовище в Добрич
С присъда от 08.02.2012 г. Районен съд – Добрич е признал 38-годишния Тихомир М. М. за виновен в това, че на 20.03.2009 г. в Добрич, е причинила средна телесна повреда на 51-годишен добричлия. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. Подсъдимият е осъден също да заплати обезщетение на пострадалия за претърпените от него имуществени вреди в размер на 450 лв. и неимуществени вреди от деянието в размер на 500 лв.

Присъдата е влязла в сила, но делото е възобновено от Върховния касационен съд с указания да бъдат събрани нови доказателства и да се направи задълбочен анализ на събраните от първоинстанционния съд. ВКС отменя въззивно решение на Окръжен съд – Добрич и връща делото за ново разглеждане от друг състав.

Според обвинителния акт на 20.03.2009 г. подсъдимият Тихомир е управлявал собствения си автомобил марка „Фолксваген транспортер” по улица в Добрич. За да изчака зелена светлина на светофар и да извърши завой на ляво, той спрял колата на кръстовище. В същото време през кръстовището преминавала колона от автомобили, провеждащи автомобилно шествие. Пострадалият участвал в него със собствения си лек автомобил марка „Рено Еспейс”. Той навлязъл в кръстовището, но двигателят му изгаснал и автомобилът спрял като останал в средата на кръстовището.

Подсъдимият като видял зелен сигнал от светофарната уредба, потеглил, но пътят му бил препречен от спряното „Рено”. Подсъдимият спрял своята кола в непосредствена близост до автомобила на пострадалия. Двамата излезли и се срещнали между колите. Пострадалият се опитал да обясни на подсъдимия причината за спирането. Той не го изслушал, а се опитал с десния си крак да нанесе удар по тялото на пострадалия. Последният решил да се предпази като сложил ръцете си пред гърдите си. От нанесения удар с крак от подсъдимия по тялото на пострадалия, последният усетил болка в лявата си ръка, която се дължала на полученото изкълчване на палеца. С цел да отблъсне нападението на подсъдимия го блъснал по гърдите. Подсъдимият паднал на земята, при което се счупили, очилата, които носел. Счупването им нанесло рана на едното му око.

Днес Окръжен съд – Добрич допусна да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи какви увреждания и как са били причинени на подсъдимия, както и механизма на изкълчване на пръст на пострадалия. Съдебно-психиатрична експертиза ще изяснява дали подсъдимият е бил в състояние на физиологичен афект.

Съдът разпита явилите се по делото 4 свидетели и призова за следващото заседание неявили се двама.

Процесът ще продължи на 9 юли.