Нов режим за партийното номадство, „престрелка” между Цветанов и Станишев в Брюксел

<p>Първите действия на 42-то Народно събрание са &nbsp;сред водещите теми на всекидневниците.</p>

Нов режим за партийното номадство, „престрелка” между Цветанов и Станишев в Брюксел

 


„Режимът срещу номадството, гласуван при предишния парламент, с който се забраняваше създаването на нови парламентарни групи, се разхлабва, стана ясно при обсъждането на промени в правилника на 42-рото НС. Група ще могат да правят 10 депутати, но не могат да се присъединяват към вече съществуващите ПГ. Освен това губят и държавната субсидия.
Шефът на временната комисия Мая Манолова обясни, че забраната за създаването на нови групи нарушава принципа на свободния мандат, заложен в конституцията. Затова се отменя. Заедно с колегата й Янаки Стоилов са внесли поправки в Закона за политическите партии, които отменят разпоредбата субсидията да следва депутата. От "Атака" са предложили същите промени с добавката тя да се отнеме за партиите извън парламента. Промяната парите от хазната да остават в партията, с чиято листа е избран напусналият народен представител, има всички шансове да получи подкрепата и на останалите партии, показва проверка на "Сега".
Поправката ще отмени финансовата мотивировка за напускането на ПГ, мотивира се Манолова. В предишния парламент независимите депутати можеха да декларират принадлежност към друга група и парите от партийната субсидия, които се полагат на всеки от тях, се прехвърляха към новата му формация. Именно по този начин ГЕРБ, които на изборите спечелиха 117 мандата, успяха да си гарантират собствено мнозинство и поглъщаха част от държавните средства на други партии." - в. „Сега".

„Неочаквано днес ДПС, БСП и "Атака" отвориха вратичка за преструктуриране на парламента. По предложение на зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров комисията, която подготвя новия правилник на Народното събрание, даде възможност да се създават нови парламентарни групи.
В миналия парламент ГЕРБ въведе забрана напуснали или отцепили се от парламентарни групи депутати да се присъединяват към друга или да създават нова такава. Забраната тогава беше разчетена като ход срещу политическото номадство, но пък бившите управляващи си осигуряваха мнозинство с "купени" депутати, тъй като държавната субсидия следва народния представител.
Още в предизборната кампания БСП обещаваше, че ще премахне този принцип, и днес Янаки Стоилов и Мая Манолова са внесли такава поправка в закона за политическите партии. В същото време тихомълком БСП подкрепи ненадейното предложение на Бисеров да отпадне изискването имената на парламентарните групи да съответстват на регистрацията им в ЦИК, както и забраната отцепниците да образуват нови парламентарни групи. Аргументът му - противоречи на конституционния принцип на "свободния мандат", според който депутатът представлява целия народ, а не само избирателите на партията си. Манолова го подкрепи, защото с премахването на финансовия стимул депутатите така или иначе нямало да имат интерес да напускат групите си. Представителите на "Атака" също гласуваха "за" промените, въпреки настояването на Павел Шопов, че партията заема твърда позиция срещу номадството.
Новите правила на практика дават възможност за създаване на фракция, която да подсили крехката парламентарна подкрепа за кабинета "Орешарски". В кулоарите на Народното събрание упорито се говори за евентуално разцепление в редиците на ГЕРБ, още повече след атаките срещу зам.-председателя Цветан Цветанов, който изгради структурите на партията. "Атака" също не е застрахована срещу разцепление, макар засега лидерът ? Волен Сидеров да показва, че държи депутатите си." - в. „Дневник".

„От кого, кога, в какъв състав и към коя дестинация по света и у нас е ползван правителственият авиоотряд в последния мандат.
Отговорите на тези въпроси ще търси анкетна комисия, която ще бъде създадена скоро в Народното събрание, научи "24 часа" от отлично осведомени. Ще се проучва също с каква цел са били нарядите и колко са излезли на бюджета. Периодът на проверката покрива изцяло времето, през което авиоотряд 28 бе на разпореждане на премиера Бойко Борисов - от август 2009 г. до март 2013 г.
Мотивите за нея са големият обществен интерес и зачестилите публикации по темата. Старт даде журналистът от bTV Константин Караджов, който поиска информация за полетите на авиоотряда, но получи отказ от Николай Боев - съветник на Борисов, а после и на служебния премиер Марин Райков. В отговора се твърди, че в Министерския съвет документи за авиоотряда няма.
Анкетната комисия ще проверява курсовете на всички въздухоплавателни средства на авиоотряд 28 - правителствения фалкон, еърбъс 319, два вертолета МИ-8, хеликоптер "Агуста" 109, пренасочен за временно ползване от полицията, и ТУ-154, който е бил ползван в част от мандата." - в. „24 часа".

Всекидневниците съобщават и за нов режим при прилагането на СРС, при който се въвежда заплащане.

„МВР и службите повече няма да могат да подслушват безплатно. А ще трябва да бъркат в собствените си бюджети за всяко специално разузнавателно средство, което са поръчали. Лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан внесоха в парламента поправки в закона за СРС, които дисциплинират ползването на "бръмбари". По официални данни през 2012 г. са разрешени и прилагани 12 177 СРС-та. Сумата, похарчена за искания от страна на МВР, надхвърля 100 млн. лева.
Експертите не са на едно мнение колко струва едно отделно СРС, но казват, че около 5000 лева месечно са харчени за подслушване. Малко над 1000 лева излизало проследяването. С новия закон до голяма степен се изпълняват препоръките на Брюксел - системата за контрол на СРС-тата да не се осъществява единствено от вътрешния министър и да е под негово пряко подчинение, а да има независим орган.
В поправката на закона се предлага СДОТО да излезе от МВР и да стане Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/. Шефът й ще се избира от парламента по предложение на премиера. Отделно се създава 5-членно Национално бюро за контрол на СРС-тата. Шефът и заместникът му също ще се избират от депутатите." - в. „Стандарт".

„Досегашната Специализирана дирекция оперативно-технически операции (СДОТО), която отговаря за прилагането на СРС, излиза от МВР и става държавна агенция (ДАТО) към Министерския съвет.
Такава промяна в Закона за СРС са внесли лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан заедно с депутати от двете партии.
Идеята на БСП и ДПС е агенцията да е първостепенен разпоредител с бюджетни средства.
Парите за прилагане на всяко СРС - подслушване, проследяване и др., ще са за сметка на бюджета на органа, който иска специалния способ за разследване, става ясно от проекта.
Финансовото обезпечение на СРС да идва от заявителя му е стара идея на Христо Бисеров от ДПС още от предишния парламент.
Целта е служби и прокуратура да не злоупотребяват с исканията за СРС и механизмът за ограничение да е именно ограниченият финансов ресурс. Как ще стават плащанията ще определи Министерският съвет." - в. „Труд".

Вестниците информират и за задочен сблъсък между Цветан Цветанов и Сергей Станишев в Брюксел.

„Евродепутати от ЕНП зоват да не се инвестира в България заради риск от потъване на парите в "нечисти ръце"
На срещата си с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов зам.-председателят на ЕНП Манфред Вернер изразил безпокойство за политическата ситуация у нас след смяната на властта.
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов потърси европейско рамо срещу уволненията в МВР и спецслужбите, предприети от новата власт. И използва случая да изсипе куп заплахи за сигурността не само на България, но и на целия ЕС, които ще произтекат от тях. Дори използва като плашило възраждането на Държавна сигурност, без да обясни как рокадите и изваждането на ГДБОП от МВР и преминаването й към ДАНС могат да повлияят за връщането на комунистическите тайни служби. Цветанов бе на двудневно посещение в Брюксел, където заяви, че поправките противоречат на стратегията за национална сигурност и директно нарече уволненията на ръководни кадри в МВР "необоснована политическа чистка". В понеделник министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отстрани шефа на СДВР Валери Йорданов и други петима шефове на областни дирекции.
"Тези хора са лицето на министерството в съответните областни дирекции. Те никога не са били съпричастни към политически каузи. Оценката, която съм дал за тях, е на база на професионалните им качества и се гордея, че съм работил с всички тези директори", коментира Цветанов.
"Цветан Цветанов, който провеждаше политика на назначаване на "калинки" с единствено качество - членство в ГЕРБ и декларация за политическа лоялност - изобщо няма моралното право да говори за чистки", коментира пак от Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев пред БНР. И напомни, че след като Цветанов стана министър, бяха сменени всички ръководители на регионалните дирекции на МВР.
Евродепутатите от ЕНП се заканиха да информират всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се у нас и да предизвикат европейски дебат във връзка със законодателните промени в областта на сигурността." - в. „Сега".

"Цветан Цветанов се държи като клеветник на България". Това заяви в интервю за БНР от Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.  Той пристигна в белгийската столица, където ще има лидерска среща с председателите на ЕНП и Европейските либерали.
"Това е редовна среща на лидерите на 4-те водещи европейски партии - ЕНП, социалистите, либералите и зелените, а основната тема са европейските избори", обясни още Станишев.
Същевременно в Брюксел заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази притесненията си от "чистките" в МВР, както и от планираните промени в сектор "Сигурност".
"Цветан Цветанов е и смешен, и нелеп, и се държи, както винаги, антинационално", заяви лидерът на ПЕС. И припомни, че самият Цветанов като министър е започнал с рокади като е сменил всичките 28 ръководители на регионалните дирекции на вътрешните работи." - в. „Стандарт".

Друга тема от печата в сряда е слабото представяне на четвъртокласниците, получени при външното оценяване.

„26% от четвъртокласниците не са овладели общообразователния минимум в достатъчна степен, която да гарантира успешно обучение в прогимназиалния етап. На практика тези ученици влизат в пети клас неграмотни и за тях ще се осигурява допълнително обучение и индивидуална работа с учителите, за да наваксат пропуските в учебния материал. Това показват резултатите от т.нар. външно оценяване за децата от началния курс. Тази година на изпитите се явиха 59 637 четвъртокласници.
Седмият випуск, който полага миниматури, е показал най-слабите постижения досега по български език и литература - 67.05%. За сравнение в първата година на провеждане на националните изпити процентът на верните отговори е 81%. Лек спад се наблюдава и по математика - само с един процентен пункт - 69.80% успеваемост спрямо 70.90% през 2012 г. Учениците са подобрили постиженията си по "Човекът и природата" (81.25% в сравнение с 80.20% през м.г.) и "Човекът и обществото" (74.20%, докато през 2012 г. процентът на верните отговори е бил 72.70%).
Както обикновено експертите на просветното министерство намериха положителен знак в лошите новини. Сривът в резултатите по български език и литература те обясниха с променения формат на изпита. За сменения формат постиженията са много добри, отчете Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН. Тази година за първи път учениците имаха въпроси със свободен отговор, тоест не избират един верен измежду няколко възможни, а трябва сами да формулират отговор.
По литература децата са срещнали най-големи затруднения при откриване на нравствените послания в творбата, тълкуване на поведението на литературните герои, както и ако трябва да аргументират личен избор или да докажат собствено мнение." - в. „Сега".

„На изпитите след четвърти клас най-слаби са резултатите по български език и литература. Националното външно оценяване показва още, че по математика децата се затрудняват от задачи, които изискват логическо мислене. Средният успех от изпитите е най-висок в Смолян и София, а най-слабо са се представили в Силистра, Добрич и Сливен. Това сочат данните от оценяването за 4-ти клас, представени от министъра на образованието Анелия Клисарова.
"Това не е оценка, която да стресира децата. Целта на министерството е да направим анализ къде са ни силните и слабите страни", каза Клисарова. Данните ще се използват както от образователното министерство за създаването на неговите политики, така и от директорите на училищата, които могат да взимат мерки на местно ниво, запознавайки се с резултатите.
Тази година четвъртокласниците положиха изпит за външно оценяване по четири предмета - български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата." - в. „Дневник".

„Резултатите по български език и и литература от миниматурата в 4-и клас са най-ниски от 7 г. насам. Това показа анализът, представен в министерството на образованието.
Най-много е затруднил четвъртокласниците въпросът "Защо вълкът поискал да изяде катерицата". Отговорили са едва 60,2%. 86,7% обаче са дали верен отговор на въпроса коя дума е синоним на весели - безгрижни, глупави или плашливи.
Най-високите постижения по български език има при задачи, зададени по познат начин и свързани с автоматизирани знания и умения, обясниха експертите. Трудности са срещнали обаче при откриване на нравствените послания в творбата, при тълкуването на поведението на героите, при аргументиране на личния избор и доказване на собственото мнение.
Изпита са държали 59 637 ученици от 1871 училища. С теста по български език и литература са се справили 67,05% от явилите се четвъртокласници.
По математика най-лесно е било на учениците при задачите, свързани с прилагане на алгоритми за смятане. По човека и обществото не са се затруднили при задачи от областта на гражданското общество, както и свързани с възпроизвеждане на ключови исторически и географски знания. По човека и природата пък лесни са били задачите с нагледни опори." - в. „24 часа".

В. „Труд" съобщава, че над 16 хиляди души са подписали петицията срещу пушенето в заведенията.

„Над 60 000 души са се включили към 16,20 ч. в петицията "Не на връщането на цигарения дим в заведенията". Това показва статистиката на сайта peticiq.com, организатор на подписката.
"Това е гражданска петиция срещу връщане на пушенето в заведенията! Уважаеми дами и господа, тук ще видите колко от вашите бъдещи избиратели,

НЕ ЖЕЛАЯТ връщане на тютюнопушенето в заведенията.
Моля не позволявайте тази грешка и не отстъпвайте от дадената дума!", пише в петицията.
Тя е адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, председателя на Народното събрание Михаил Миков, всички политици и партии, националния омбудсман Константин Пенчев, както и до всички медии в България цялата българска общественост.
"Нека всички, които искат заведения без цигарен дим, да го кажем и покажем с имената си в тази петиция! Нека не оставяме за пореден път интересите на няколко човека с власт и пари над тези на стотици хиляди българи!", призовава петицията.
Страницата с това заглавие във фейсбук е събрала около 2500 харесвания до момента."