Време разделно в ГЕРБ, Пламен Орешарски: Протестите ме амбицират още повече

Преглед на печата: Три ченгета "пропели" за подслушването; Яворов написал „Задоченици" и „Баджанаци"

Време разделно в ГЕРБ, Пламен Орешарски: Протестите ме амбицират още повече

24 часа
Скандал и с депутатските жилища. ГЕРБ: Взеха хубавите. БСП: Лъжат. ДПС: Ремонтирайте

Списъците с безплатните ведомствени жилища за депутатите са вече готови. Предстои всеки момент ключовете да им бъдат раздадени. Още преди да са се нанесли обаче, сред народните представители възникна недоволство, съобщи БТВ.

В най-новия блок на НС в квартал „Мотописта" много от жилищата са раздадени на народни представители. Общо парламентът разполага със 179 ведомствени квартири - в кварталите Красно Село, Витоша, Изток, Овча купел. Ремонтирани са основно преди 3 години за 350 000 лева.

Труд
Пламен Орешарски пред "Труд": Протестите ме амбицират още повече

Сряда следобед. Току-що е завършило първото заседание на кабинета "Орешарски". Разговаряме с министър-председателя малко след като е заявил пред медиите: "Никога ситуацията в страната не е била толкова зле". От избирането на правителството е минала точно една седмица. То още не е започнало същинската си работа, а вече бе свидетел на първите улични протести.
 

Труд
Три ченгета "пропели" за подслушването

Трима служители на СДОТО са "пропели" в полза на обвинението по делото за незаконното подслушване, научи вчера "Труд" от разследващия екип. Показанията на ченгетата се пазят в тайна.

От прокуратурата отказват да съобщят и кога точно ще бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за това, че е допуснал безконтролното слухтене. Предполага се, че това ще стане в сряда.

Стандарт
Време разделно в ГЕРБ

Време разделно настана в ГЕРБ. Втори висш кадър на бившата управляваща партия вдигна бунт срещу зам.-шефа й Цветан Цветанов. Ексгубернаторът на Стара Загора Недялко Недялков обяви, че повече няма да работи за ГЕРБ. Това стана ден след като зам. областният управител на Пловдив и досегашен шеф на ГЕРБерите в район Източен Георги Игнатов напусна с кърваво писмо.

"Когато Бойко Борисов за пръв път каза, че ГЕРБ е на Цветан Цветанов, помислих, че се шегува. Но после все повече се убеждавах в тази истина", обяви Недялков на изпроводяк. И декларира, че засега остава в партията, но няма да помага с нищо.

"Романтичният период свърши, останаха интересчиите, нагаждачите, доносниците, хора, които разчитат на черния ПР", заяви огорчен Недялков.

Монитор
Яворов написал „Задоченици" и „Баджанаци"

„Яворов написал стихотворенията „Арменци", „Евреи", „Задоченици"  и „Баджанаци". Това са част от бисерите, които са сътворили тазгодишните зрелостници на матурата по български език. Ден след като излязоха оценките от съдбоносните изпити, в интернет масово започнаха да се разпространяват бисери от писанията на зрелостниците. На задача номер 41 на матурата тази година се падна темата „Изгубената родина" върху стихотворението „Заточеници" на Пейо Яворов. Експерти коментираха, че 40% от абитуриентите изобщо не са работили задача 41. Оценките на випуск 2013 били съизмерими с миналогодишните, казаха още експертите по предварителни данни. Средният успех на миналогодишните абитуриенти беше добър 4,18. Сред разпространените откъси от ученически съчинения има фрапиращи цитати. Те определили стихотворението като интерпретативно съчинение с „дълбок и тежък аспект".

Сега
ДПС минира опита на Орешарски да избегне нови скандални назначения

Сложното задкулисно маневриране на БСП и ДПС за постовете във втория ешелон на властта доведе до парадокс. От една страна, премиерът Пламен Орешарски е решил да се презастрахова срещу назначаването на чиновници с фалшиви дипломи и е поискал детайлно проучване на всички кандидати. От друга страна, удовлетворяването на интересите на участниците в програмното правителство ще вкара във властта спорни и компрометирани фигури.