6 000 учители в пенсия, 31 болници мамят здравната каса

Поне 4 пъти повече седмокласници са изкарали двойки на изпитите по български език и литература и по математика, пишат още вестниците в понеделник

6 000 учители в пенсия, 31 болници мамят здравната каса

24 часа



На петима депутати може да се иска имунитет

Срещу 5-има депутати се водят наказателни дела и това може да е повод на тях също да им бъде поискан имунитетът, както това се случи с Цветан Цветанов.

Днес се очаква главният прокурор да поиска имунитета и на депутата от ДПС Петър Ангелов. Проверките продължавали и е възможно да излязат и други имена, казва в интервю за в. "24 часа" изпълняващият длъжността градски прокурор на София Евгени Диков.

Трудността идва от това, че някои от делата са образувани срещу неизвестен извършител или срещу други лица и в хода на разследването се установяват доказателства за неправомерна дейност на депутат.

24 часа

Българче спечели олимпиада по турски език в Истанбул

Мартин Йорданов спечели първа награда в категорията "Песен" с изпълнението на "Дели Гьонлюм" на 11-ата олимпиада по турски език в Истанбул в петък.

За призовете в 19 категории се надпреварваха 2 хиляди ученици от 140 страни. Мартин ще пее пред 70-хилядна публика в присъствието на премиера Ердоган на 16 юни.

 Труд

31 болници мамят здравната каса

Тридесет и една болници са мамили здравната каса с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация.

Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 52 лечебни заведения на територията на 16 области през октомври, ноември и декември м.г.

Резултатите от нея са представени на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков през март т.г. Заради откритите нарушения инспекторите предлагат на прегрешилите болници да се наложат санкции минимум за 118 400 лв.

Труд

Енергетици се готвят за протест

Служители на доставчика на ток в Североизточна България - "Енерго про", обявиха, че са готови за протест, ако не бъде променен начинът, по който се определят цените на тока.

"Обявяваме се твърдо против ценовата ви политика, която в досегашния си вид нанася огромни загуби на електроразпределителните дружества, в които работим, и респективно върху нас и нашите клиенти", пише в писмо на 1174 енергетици адресирано до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Народното събрание, омбудсмана и икономическия министър Драгомир Стойнев.

Стандарт

6 000 учители в пенсия

Задава се сериозен глад за учители. 6000 преподаватели ще се пенсионират от края на тази година до 2015-а, алармира образователният министър Анелия Клисарова. Това е проблем за системата, особено при желанието да се мине на целодневно обучение, категорична е тя. Школата ще закъсат за даскали още догодина. Приоритет на образователния министър ще бъде засилването на учителския профил в университетите.  Трябва да има по-голяма държавна поръчка за студентите, които са избрали педагогиката за своя професия. Таксите за тях да са минимални или дори да отпаднат. Бъдещите учители трябва да бъдат стимулирани и с повече стипендии, коментира по ТВ7 Клисарова. Според нея в професиите, където има пренасищане, държавната поръчка трябва да бъде намалена.

Стандарт

Цветанов слушаше и под завивките

Всички министри от кабинета "Борисов" са били масово подслушвани от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а един от записите съдържал и секскомпромат. "Възможно е да има такъв и така определени политици или общественици са държани в зависимост", каза ексземеделският министър Мирослав Найденов в отговор на Сашо Диков по Нова телевизия. Бившият аграрен шеф в момента е със статут на защитен свидетел. "Политическото воайорство изби в невиждани размери", призна той. А всички министри са знаели, че ги слушат. Имало и скандали, до бой не се стигнало, но на няколко пъти лично Борисов потушавал разправиите. Бившият вицепремиер Симеон Дянков е бил непрекъснато подслушван, а имало и запис на министър, който дава интервю в хотел на журналистка, твърди Найденов. И допълни: "Цветанов знаеше детайли от ежедневието на този министър, които няма откъде да ги знае. Да се ровиш в личното пространство на хората, да се пъхаш под завивките им и след това да се забавляваш с това е абсурдно". Той обяви, че иска да е част от ГЕРБ на Борисов и не съжалява, че е изключен от ГЕРБ на Цветанов.

Монитор

Къртица в прокуратурата

Със собствен зам. главен прокурор за лична употреба се е уредил бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Пристигналата само преди няколко месеца от Шумен магистратка Ася Петрова се е развихрила здраво из Съдебната палата в опит да защити своя благодетел и особено близък приятел. Прокурори разказаха пред „Телеграф", че тя ги привиква и заплашва с думите: „Ако не сте с мен, Цветанов и ГЕРБ, тежко ви, като стана главен прокурор след 6 месеца. Всички ви ще уволня".

Повод за гнева на новоизлюпената зам. главна прокурорка е разследването срещу Цветан Цветанов за незаконните подслушвания. След като в края на миналата седмица имунитетът му най-после беше свален, в сряда предстои да му бъде повдигнато обвинение за СРС-тата.

Преса

С кола на посланика изведохме мишена на турските служби

В посолството в Анкара имаше двама колеги, които се занимаваха с комуникацията със София. Работата им беше много. На втората година при нормална ротация те се смениха с нов екип от София, но единият от новопристигналите не издържа и се наложи спешно да бъде изведен от Турция, за да не се стигне до по-големи проблеми. В букварите на шпионажа се посочва, че сред най-ценните за вербуване от чужда служба е комуникаторът (радист-шифровачът), защото всички материали и информации, събрани от разузнавачите „на терен", стигат до него за изпращане в Центъра. Докато изпратят от София нов човек в Анкара, остана един комуникатор Ст. Д. За него нямаше ден, нямаше нощ. Няколко месеца Ст. Д. издържаше мъжки на напрежението. Когато изпратиха от София още един колега, той чисто по човешки се поотпусна. Една неделя надвечер, тъкмо се канех да изляза малко, ми позвъни дежурният по посолство и ми каза, че се обадили по телефона някакви турци. Възмущавали се, че „български дипломат с колата си е бутнал тяхната кола, след което се е заключил и отказва да разговаря с тях". Стана ясно, че това е Ст. Д. Отидох на мястото на произшествието и заварих следната картинка: Ст. се беше заключил отвътре в служебната „Лада", беше подпрял глава на кормилото и „ни приема, ни предава". Наоколо - възмутени турци, които, като разбрали, че това е български дипломат, при това пиян, и е направил „катастрофа", се бяха наострили още повече. Поговорих с хората, казах им, че човекът е болен. „Ааа, не е болен, пиян е", отговарят. А аз им казвам: „Това е коварна болест. Прилича на напиване, но е от лекарствата." Турците са милозливи, веднага започнаха да му съчувстват. Показаха ми колата, пострадала от катастрофата. Казах на собствениците, че това са щети за 20 долара, но ако искат, съм готов да им дам 100 и „да приключим въпроса с почерпка с баклава". Както и стана.

Сега

Поне 4 пъти повече са двойките на изпитите за седмокласници

Поне 4 пъти повече седмокласници са изкарали двойки на изпитите по български език и литература и по математика. Слаби оценки по езика са получили 2178 ученици, показват предварителните резултати в 7 от общо 28 области (София, Варна, Пловдив, Разград, Стара Загора, Бургас, Велико Търново). За сравнение миналата година двойките по български език и литература в цялата страна бяха 581. Сривът е още по-драматичен в сравнение с 2011 г., когато "летвата" не са прескочили 375 седмокласници.

И по математика броят на слабите оценки се е увеличил поне 4 пъти. Общо 4407 ученици са получили слаби оценки в София, Варна, Разград, Стара Загора, Бургас и Велико Търново. Ако към тях се прибавят и около 1200 двойки от Пловдив (23% от явилите се около 5600 ученици), общият брой на слабите оценки от седемте региона достига около 5607, докато през 2012 г. общо за страната двойкаджиите са били 1314. Показателен е фактът, че през 2011 г. под минимума по математика са останали едва 193 ученици. Броят на слабите оценки и по двата предмета със сигурност ще е още по-голям, след като се добавят и резултатите от останалите области.

Дума

Кабинетът „Борисов" нямал стратегия за европарите

Кабинетът на Бойко Борисов не си е свършил работата за европарите, стана ясно вчера от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Приоритети за новия програмен период (2014-2020 г.) няма, защото правителството преди нас не си е свършило работата, категорична бе Златанова пред БНР. Според нея липсвали стратегически документи в секторите здравеопазване, образование, електронно правителство, облекчаване на бизнес климата.

Златанова допълни, че България е една от малкото страни, които ще получат пари в здравеопазването в рамките на следващия период, тъй като Европейската комисия е проявила разбиране. В последната година България изостава сериозно в усвояването на евросредствата. Златанова припомни, че рисковите проекти са на стойност 272 млн. евро, но уточни, че не е задължително да загубим всичките тези пари, а голяма част от тях.