Съдят баща и син за побой и потрошен Мерцедес

Окръжен съд – Добрич измени наложената на 41-годишния Росен Ас. Н. мярка за неотклонение задържане под стража в домашен арест и потвърди задържането под стража на 22-годишния му син Асен Р. Ас.

Съдят баща и син за побой и потрошен Мерцедес

Двамата са разследвани за това, че на 18.04.2013 г. в  Добрич, в съучастие по между си и с трето лице на 42 години, са причинили средна телесна повреда на добричлия, изразяваща се в счупване на лакътна кост на лява ръка. Тримата, както и други, неустановени по делото лица, са повредили лек автомобил „Мерцедес”, собственост на пострадалия.

Росен и Асен са били привлечени като обвиняеми по досъдебното производство на 20.04.2013 г. и Районен съд – Добрич им е наложил най-строгата мярка за неотклонение. На 29.05.2013 г. първоинстанционният съд е отказал да уважи молбите им за изменение на мярката за  неотклонение в по-лека.



Тримата адвокати на Росен и Асен заявиха днес пред въззивния съд, че  доказателствата по делото са събрани и това е основание за изменение на мярката за неотклонение в по-лека. Независимо от тежестта на престъплението, за което са привлечени да отговарят, нямало опасност двамата да се укрият или да извършат ново деяние. Те имат постоянен адрес и доброволно са се явили пред разследващия полицай. Адвокатите твърдят, че подзащитните им са отишли да изгладят конфликтна ситуация и Асен се намесил в нея, за да защити баща си.


Представителят на Окръжна прокуратура пледира да бъде потвърдена мярката, тъй като по делото не са представени доказателства за промяна в обстоятелствата, наложили задържането им под стража. Прокурорът изтъкна, че те са извършили тежко умишлено престъпление против личността. Държавният обвинител оспори защитната версия, че Асен се е притекъл в защита на баща си и посочи, че срещу него се води и друго наказателно престъпление за подобно престъпление.

Окръжен съд, като прецени представените по делото доказателства и заявените от страните становища, измени в домашен арест мярката за неотклонение, взета спрямо Росен. Съдът взе предвид, че срещу Асен е внесен обвинителен акт за подобно деяние, както и факта, че е напуснал страната след деянието, и намери за реална опасността той да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. С този аргумент Окръжен съд – Добрич потвърди ареста на 22-годишния и постановения от Районен съд двумесечен срок, в който няма право отново да иска изменение на мярката за неотклонение.

Определенията на Окръжен съд – Добрич по двете дела са окончателни.