1200 разрешителни тормозят бизнеса, обвиненият за убийството на Мирослава с неочаквани самопризнания, чудотворно изцеление в храм...

Наличието на 1200 разрешителни и лицензионни режима за бизнеса и изгледите за намаляване на бюрокрацията са сред водещите теми на вестниците във вторник.

1200 разрешителни тормозят бизнеса, обвиненият за убийството на Мирослава с неочаквани самопризнания, чудотворно изцеление в храм...

„Намаляването на разрешителните и лицензионните режими за бизнеса, както и промените в законодателството за обществените поръчки бяха двете теми на срещата между премиера Пламен Орешарски и председателите на четирите национално представителни работодателски организации -Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Орешарски съобщи, че до две седмици ще бъде сформирана работна група на ниво зам.-минстри и представители на бизнес съюзите, която ще работи за намаляването на всички около 1200 разрешителни и лицензионни режима за бизнеса. От всички тях 778 са процедури на централно ниво, а 420 са или доближаващи се до тях регулации, или общински режими. Премиерът каза, че няма да могат да бъдат премахвани европейски изисквания, но в тези случаи  администрацията ще трябва да ускори обработката на документите." - в. „Дневник".


„Намаляването на броя на регулаторните режими не ми е самоцел, не е важна бройката, а това те да станат по-лесни за прилагане от администрацията и за изпълнение на и от бизнеса", заяви Орешарски...
Според Българската търговско-промишлена палата кардиналното решение на проблема е въвеждане на електронното правителство. „Когато всички регулаторни режими се опосредят от електронното правителство, самата администрация ще бъде затруднена да извлича допълнителни неполагащи й се облаги. Така ще настъпи обстановка, в която много от режимите ще се окажат ненужни и ще отпаднат", поясни председателят на БТПП Цветан Симеонов.
„Ако държавата желае да провежда политика в определена област с държавни средства, това трябва да става с обществени поръчки, а не със създаване на административни звена", категоричен е Цветан Симеонов. По настояване на бизнеса Пламен Орешарски е обещал промени в закона за обществените поръчки и дори приемането на напълно нов закон, който да гарантира равнопоставеност на фирмите и разширяване на достъпа до обществени поръчки..." - в. „Стандарт".

„Крайната цел е намаляване на броя на административните режими и сваляне на разходите, които бизнесът отделя за такси към държавата и общините, обясни Пламен Орешарски. "Това ще позволи като цяло условията за бизнеса в България да станат по-добри и всички режими да бъдат по-леки за приложение и изпълнение", подчерта премиерът...
"Всички режими са вредни и ненужни и трябва да бъдат премахнати. От тази точка ще започнем работа, а тези, които съществуват заради ЕС или администрацията успее да докаже, че са целесъобразни, ще останат", коментира Васил Велев.
Най-тежките, които тормозят бизнеса, обаче са на общините. От тях са се оплакали бизнесмените на премиера и министрите. Проблем е и различната практика на всяка община както в определянето на размера на таксите, които събира, така и за документите, които иска за изваждането на разрешително. Заради това към работната група ще бъде привлечено и Националното сдружение на общините, за да участват и местните власти в дискусията от какви такси и разрешителни могат да се откажат.
Общините обаче не са склонни да преразглеждат по-голямата част от собствените си режими, защото таксите, които събират от бизнеса, са един от основните източници на собствени приходи за бюджетите им.
Бизнесът иска да се прехвърлят по-голяма част от регулаторните режими към браншовите организации...
Три от четирите работодателски организации са предали на премиера писмено своите виждания как да се подобрят условията за правене на бизнес. Единствено КРИБ не е направила предложения, защото вчера било само началото на диалога, каза шефът на организацията Огнян Донев..." - в. „24 часа".

„Поредно правителство пое ангажимента да ореже ненужните бюрократични спънки пред бизнеса у нас и да преразгледа размера на събираните от институциите такси...
Орешарски се срещна и с представители на синдикатите, но тонът на работодатели и синдикални организации по традиция се размина.
Намаляването на административната тежест за бизнеса е един от изричните ангажименти в програмата на Орешарски...
"Допускам, че всички режими, които са по европейски регулации, ще се запазят във вида, в който предвижда синхронизираното законодателство, но ще направим всичко възможно те да се изпълняват в много по кратки срокове", заяви Орешарски. Той не се нае да прогнозира каква част от режимите могат изцяло да отпаднат, но увери, че наред с облекчаването на процедурите, те ще станат и по-евтини. Да намали административната тежест и таксите за бизнеса обещаваше и кабинетът "Борисов". Усилията обаче се изчерпаха с формално отчитане на отделни мерки и нова методика за изчисление на таксите, която така и не се приложи от всички и в законовите срокове. За да не се случи същото, новата работна група, която ще извършва анализа на регулаторните режими, ще е към Министерския съвет, на ниво зам.-министри...
По-добра регламентация в ЗОП при ползването на подизпълнители поискаха и синдикатите. Според Пламен Димитров от КНСБ ключова за бизнес средата е и липсата на сигурност за цената на електроенергията. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" пък предупреди, че бизнесът не бива да се насърчава за сметка на работниците и някои теми като драстични промени в Кодекса на труда и въвеждане на възможност за по-дълго работно време са недопустими за синдикатите..." - в. „Сега".

Всекидневниците съобщават също за среща на президента Росен Плевнелиев със Сотир Цацаров и  проф. Лазар Груев по промените в закона за ДАНс.

„Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с главния прокурор Сотир Цацаров и с председателя на ВКС проф. Лазар Груев по повод приетите от Народното събрание промени в закона за ДАНС. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.
"Срещата е в съответствие с изразеното в петък желание на президента да чуе възможно най-много мнения по темата и да се запознае с аргументите на политиците и на практикуващите магистрати", се казва в съобщението.
Росен Плевнелиев ще свика и Правния съвет към президентската институция, информират от прессекретариата му. След това в конституционно установения 14-дневен срок държавният глава ще се произнесе по въпроса." - в. „Дневник".

„Срещата е в съответствие с изразеното в петък желание на държавния глава да чуе възможно най-много мнения по темата и да се запознае с аргументите на политиците и на практикуващите магистрати...
Пред обществото не стана ясно как е замислен Законът за ДАНС, какъв е генезисът на законопроекта и в крайна сметка - какви цели си поставя, защото да освободим полицията да работи за сигурността на гражданите и техните имущества не е сериозно.
Това коментира Румен Петков от БСП, министър на вътрешните работи в периода от 2005 до 2008 г.
"Беше подценен и пренебрегнат общественият и професионалният дебат. От някои медийни изявления на редица експерти, които в това число и БСП е ползвала, пролича, че има сериозни резерви, а и че самите те не са участвали. Гражданите и имуществото им са обекти на организираната престъпност", добави Петков.
Той заяви, че не е станало ясно и какво диктува да бъдат събрани в едно взаимно несъвместими служби..." - в. „Труд".

Развръзката по делото за убийството на 17-годишната Мирослава Николова също е сред широко отразените теми.

„Марио Любенов - Заека е направил самопризнание, че е участвал в отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова. Това е станало в началото днешното първо заседание по делото.
"Нямам физичезки и психически сили да се влача по инстанции 10 години. Затова реших да призная фактите и доказателствата по делото. Решението ми е заради медийния интерес, който ще ви притисне за по-тежка присъда", обърна се Любенов към съдебния състав. И добави че има множество примери, че повечето медийни дела са с максимални присъди...
Заека е обвинен за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление. Освен това той отговаря за съучастие в престъплението с друго лице...
Случаят се превърна в особено скандален заради действията на МВР по разследването, самоубийството на другия заподозрян Стойчо Стоев-Чочо, който показа къде се намира трупът и сочи Заека като убиец.
Според обвинението Заека и Чочо са планирали отвличането пет месеца предварително. Идеята им е била направо да убият Мирослава, а не да я държат в плен, докато чакат парите. Целта им са били средствата на Борислав Чолев - годеник на сестрата на момичето - Елеонора, който година по-рано получава голямо наследство, припомня бТВ.
Окръжният прокурор на миньорския град поиска доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода...
На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.
Пернишният съд ще обяви в сряда решението си по делото." - в. „Стандарт".

„Само преди десетина дни при явяването си по друго дело, по което е обвиняем за палежи, Любенов твърдеше, че не познава Мирослава.
Разследването на убийството отне на прокуратурата повече от година. Делото стана широко известно със скандалните изказвания на бившия премиер Бойко Борисов. Когато бе открито тялото на убитото момиче, той нареди специално обученото куче да бъде наградено с телешки "пържолки" и поиска от почерненото семейство да се извини за критиките си към полицаите, които два месеца не можаха да открият Мирослава и обясняваха, че най-вероятно е избягала в чужбина.
Според държавното обвинение момичето е било отвлечено за откуп на 7 ноември 2011 г. Още същата вечер то е удушено от Любенов и неговия съучастник Стойчо Стоев-Чочо. Въпреки че близките подават сигнал за отвличането още на 7 ноември, тялото на Мирослава бе открито чак в началото на януари 2012 г. МВР разкри престъплението, след като Стоев направи пълни самопризнания след провал на детектор на лъжата и посочи Любенов като свой съучастник, както и мястото, където двамата заровили трупа - край село Планиница. След това служители на ГДБОП сътвориха непростим гаф. По време на обиск в апартамента на Чочо той се самоуби със собствения си пистолет. Така прокуратурата остана само с един обвиняем.
Впоследствие се оказа, че Заека е диагностициран с шизофрения и не бе ясно дали може да му бъде търсена наказателна отговорност. След няколко експертизи изводът на лекарите бе, че той разбира действията си и може да носи отговорност за тях..."  - в. „Сега".

„Пълните самопризнания за убийството на Мирослава са взети под натиск. Такива съмнения изразиха и двете страни по процеса, който започна в пернишкия окръжен съд, съобщава "Дарик".
Адвокат Диана Ангелова, която защитава единствения обвиняем за убийството - Марио Любенов, обясни, че недоумява как Любенов е взел решението да признае вина, която през цялото време е отричал.
По думите й някой има интерес процесът да не бъде разгърнат докрай и да приключи по „удобен" начин.
Единственият обвиняем за убийството на Мирослава, който през всички месеци на разследването категорично твърдеше, че не познава момичето и не е участвал в подготовката на отвличането и убийството й, е признал вината си, само защото не вярва в независимия съдебен процес.
Така Любенов е аргументирал неочакваното си решение няколко дни преди началото на процеса. Напълно възможно е някой да е оказвал системен натиск върху Марио, заяви адвокатът му Диана Ангелова. Разследването на престъплението е белязано с пропуски и неясноти от самото начало, коментира още адвокат Ангелова.
Майката на убитата Мирослава Емилия Николова също смята, че решението на Любенов прикрива чужди интереси, в замяна на по-лека присъда: „При една доживотна присъда няма начин да не си каже каква е историята. Може би някой да му е платил, признава се за виновен, ще му дадат някаква минимална присъда, след това ще излезе и ще си живее животеца". - в. „Труд".

В. „24 часа" съобщава за жена в инвалидна количка,  проходила след молитва в храм:
"Откакто се помня, съм в инвалидна количка. И крачка не съм направила от нея. Цял живот обикалям по болници. Оперирана съм 7 пъти. И все не можех да се изправя. Но имах надежда, че този момент ще дойде.
И чудото се случи в неделя. Отец Стоян Божурин ме благослови и ме попита: "Вярваш ли, чедо, че днес ще проходиш?" Отговорих: "Да!" Тогава свещеникът се приближи до мен и ми каза: "Сега стани и ходи!"
Така 30-годишната Ваня Величкова с вълнение разказва как е направила първите си стъпки онзи ден в храм "Света Троица" в Стамболийски. Младата жена и вчера се изправи на крака. Целият град говори за чудото, което се случило в църквата.
Хората непрекъснато ме питат какво стана. Отговарям им - чудо, плаче майката на Ваня Виолета Ангелова. Тя си знае какво е прекарала през тези 30 г., откакто е родила дъщеря си... Присъстващите не вярваха на очите си. Един през друг се стичаха към нея да я поздравяват. Майка  още не е на себе си..."