Общината се отчете за проекта "Добрич – жива шевица от таланти"

Община град Добрич приключи реализацията на проект „Добрич – жива шевица от таланти“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“, който беше отчетен официално днес. В рамките на проекта бяха проведени две иновативни културни събития „Фестивал на талантите“.

Общината се отчете за проекта "Добрич – жива шевица от таланти"

Първият фестивал се проведе на 22 септември 2012 г. (виж тук). В центъра на град Добрич бяха разположени 7 артистични ателиета. На централната сцена талантите на града ни танцуваха и пяха в различни музикални жанрове; в АЕМО „Старият Добрич“ беше разположено ателието „Занаяти и приложни изкуства“, Площад „Свобода“ се превърна в ателие за изобразително изкуство, а една от атракциите беше 20 метровото платно, на което малки и големи споделиха в рисунка и текст своите послания за града ни. От ателието за „Скулптури от еко материали“ от сутринта полетяха белите лястовици на Добрич Там се изработваха парцалени кукли,  плашила от слама и апликации от царевична шума.



Една от най-големите атракции по време на първия формат на фестивала беше цветната добруджанска шевица, която оживя на площад „Демокрация“ с помощта на 24 000 цветя. А керамичните пана пък пресъздадоха същата шевица, само че с плочки, подредени от хората. Младите писатели твориха във вътрешния двор на Музея в Стария Добрич. В театралното ателие игра един от специалните гости на фестивала – актьорът Руслан Мъйнов, който беше и водещ. Лице на фестивала беше добричкия поп певец Миро. Първият фестивал завърши с концерт и фойерверки.


Второто издание на Фестивала на талантите се проведе в рамките на два дни. На 31 май в двора на СОУ „Димитър Талев“ беше фолклорната програма, а останалите атракции (за които можете да си припомните тук) се проведоха на 1 юни 2013 г.

Припомняме, че общата стойност на проекта е 498 926 лв., като 5% от него е общинското съфинансиране.

В рамките на проект „Добрич – жива шевица от таланти“ беше възстановен Розариума в парка с 40 000 лв. За закупуване на собствена озвучителна техника на общината са отишли 80 000 лв. Около 160 000 лв. струва цялата организация на двата фестивала, заедно с разходите за хонорари на гостите, модераторите и т.н. Останалите средства са отишли за промотиране на мероприятията и за новите пейки в центъра на града, съобщиха зам.-кметът Надежда Петкова и ръководителят на проекта Петя Пенчева.

Третото издание на фестивала ще се финансира изцяло с общински с редства и ще се проведе на 1-ви юни 2013 г.