25 години зад решетките за Заека; Борисов за Цветанов : Това да му е за урок

Цветанов използвал СРС-тата за рекет и шантаж, пишат още вестниците в четвъртък

25 години зад решетките за Заека; Борисов за Цветанов : Това да му е за урок

24 часа



 

Вижте кои ще са заместник-министрите в кабинета "Орешарски"

Първите зам.-министри и областни управители ще бъдат обявени до края на седмицата. Това каза премиерът Пламен Орешарски, вместо да огласи първите имена, както се очакваше.

Слухът, че вече има назначени, плъзна сутринта из кулоарите на парламента, след като стана ясно, че соцлидерът Сергей Станишев е обявил пред Изпълнителното бюро първите 7 сигурни от БСП. Ясни са и част от зам.-министрите на ДПС.

Чавдар Георгиев се връща в екоминистерството от лявата квота. ДПС праща пак Светлана Дянкова като зам.-министър в социалното ведомство, а социалистите - Лазар Лазаров.

 

24 часа

 

Станишев: Аз не продадох партията, депутатите да спрат с личните амбиции

 

Не продадох партията. Това заявил пред червените депутати соцлидерът Сергей Станишев на извънредно заседание на групата вчера. Той с огорчение споделил, че вече чува и такива обвинения по повод преговорите с ДПС. "Разговорите с партньорите ни са принципни, а не сделка", категоричен бил лидерът на БСП.

Не осъзнавате каузата ни, скарал се на депутатите си Станишев. И призовал всеки да отчита ситуацията, в която се намират и БСП, и България. ГЕРБ все още не са изгонени от властта, защото макар министрите да са наши, средният ешелон е техен и продължава да прави каквото си знае, обяснил соцлидерът.

 

Труд

 

25 години зад решетките за Заека, убил Мирослава

 

25 години зад решетките отредиха съдиите от Пернишкия окръжен съд на Марио Любенов - Заека за убийството на Мирослава.

Общо 300 000 лв. е кръвнината, която 27-годишният Любенов трябва да плати на семейството на убитото на 17 години момиче от Перник.

Прокуратурата също поиска 25 години затвор за убийството ?.

В понеделник отговорност за убийството пое единственият подсъдим Марио Любенов - Заека. В резултат на това исканото от прокуратурата доживотно наказание беше редуцирано на 25 години. Пред магистратите мъжът мотивира неочакваното си решение с лошото си психическо и физическо състояние и с обществения интерес към процеса, който според него би повлиял за налагането на по-тежка присъда.

 

Труд

 

Борисов за Цветанов : Това да му е за урок

 

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов най-сетне се сдоби с обвинение след продължителен рейд из прокуратурите в София вчера. Той бе призован да се яви в 10 ч в спецпрокуратурата на столичната ул. "Черковна" №90. Четири минути след уречения час бившият МВР шеф пристигна в спецпрокуратурата с "Ауди" А8, шофьор и неколцина гардове...

 

Стандарт

 

Потопът удря под кръста

 

Потопът ни удря под кръста. Дъждът, който се очаква да продължи до края на седмицата, може да донесе куп болести. Чревни инфекции и дизентерия са сред най-честите последствия от замърсяванията при наводненията, предупреди главният здравен инспектор

д-р Ангел Кунчев.

Има опасност от хепатит, но вероятността е по-малка. Здравното министерство вече прати инструкции за действие до всички регионални инспекции в страната.

След наводнение хората трябва да дезинфекцират всички съдове и повърхности в къщите си, каза д-р Кунчев. Също така не бива да ядат храна, която е била намокрена, за да не се заразят. Добре е да изхвърлят дори консерви, ако бурканите са били под дъжда.

Дъждовното време влияе на хората с мигрена, обостря ставните заболявания и депресивните състояния, допълниха джипита.

 

Стандарт

Пуснаха Пилето от кафеза

 

Пилето излетя от кафеза след 10 години. Соченият от МВР за контрабандист Николай Методиев и 18-те му авери бяха оправдани вчера. Софийският градски съд ги обяви за невинни по обвинението за контрабанда на китайско карго през ГКПП Калотина, внесено през 2003 г. като строителни материали. Според прокуратурата Пилето и компания са ощетили държавата с 1,5 млн. долара и са получили печалба за над 3,5 млн. долара. Само преди два дни държавното обвинение поиска 6 години затвор за Николай Методиев. Съдът обаче ги оправда въпреки 269-те страници доказателства. Според адвокатите на подсъдимите митническите фактури, на които се гради обвинението, са с неясен произход. От тях не ставало ясно дали те са използвани на границата. Разноските по делото в случая остават за държавата. Оправдателната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

 

Монитор

 

Ревизия на лобистките закони на ГЕРБ

 

Работна група в парламента ще ревизира законите на ГЕРБ и ще ги изчисти от лобистките текстове, които обслужват определени икономически кръгове. Това съобщи вчера лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Според проучвания на неправителствена организация над 80 от законодателните текстове, предложени и приети от ГЕРБ в предишното Народно събрание, защитават определени монополни интереси. Затова ще бъде съставена парламентарна група, която да ги разгледа и изчисти", обясни соцлидерът. Според него трябва да има един цялостен антимонополен пакет от мерки, които да дават равен старт за бизнеса и условия за честна конкуренция.

Преса

 

Цветанов използвал СРС-тата за рекет и шантаж

 

Имам притеснения, че най-накрая прокуратурата може да извади Цветанов целия в бяло. Това заяви тази вечер в ефира на бТВ бившият вътрешен министър Румен Петков. Той бе категоричен, че Цветанов е използвал СРС-тата за рекет и шантаж. "По негово време всяка година се използваха по 13 000 СРС-та, а по времето на Тройната коалиция те бяха двойно по-малко", спомни си Петков и добави, че нерегламентирани СРС-та са били използвани при разследванията срещу Гриша Ганчев и неговия син Данаил, както и по отношение на червените депутати Кирил Добрев и Младен Червеняков.

От своя страна бившият директор на Национална служба „Сигурност" ген. Атанас Атанасов определи случващото се като театър. По думите му, това, което се разказва в обществото, че Цветанов правил нещо без да знае Борисов, е абсолютно невярно. "Всичко, което е вършил Цветан Цветанов е ставало със знанието на Бойко Борисов", смята Атанасов. Според него целта на изнасянето на записаната среща между тримата е била Кокинов да бъде отстранен.

 

Сега

 

Държавата ще спасява малките болници с бюджетни субсидии

 

Здравното министерство ще прави списък на болници, основно в малки населени места, които без подкрепата на държавата не биха могли да съществуват. Това обеща здравният министър Таня Андреева пред ТВ7.

"Надявам се, че тази година няма да бъде закрита нито една болница. Повечето от намиращите се в тежко състояние медицински заведения са в малките градове, там и без това е твърде затруднен достъпът на хората до медицинска дейност и те не могат да си позволят да плащат за лечение", обясни Андреева. Тя обяви, че държавата ще субсидира тези болници по определени критерии. В повечето случаи става въпрос за малки болници, които не могат да разгръщат големи дейности поради липса на кадри и апаратура.

 

Дума

 

Дигите у нас били стари и много опасни

 

Пренаселването на крайречните райони и строителство на неправилно оразмерени диги са сред предпоставките, многократно повишаващи опасността от наводнения. За това предупреди международната природозащитна организация WWF.

Според еколозите повечето диги в България са построени в средата на миналия век по начин, който изкуствено ограничава реките и намалява тяхната проводимост при високи води. Проблемът бил, че съоръженията се поставят прекалено близко до реката и стеснявали речното легло. Тези остарели концепции създавали условия за покачване на налягането на водата и наводнения.

От WWF смятат, че неправилният начин, по който се строят дигите, не бил спомен, останал в миналото. Пресен пример за подобен тип строителство е проектът за бетонна стена на река Луда Камчия. "Ако той бъде реализиран, освен че ще доведе до изсичането на много гори по поречието на реката, до унищожаване на ценни местообитания за животните, но и няма да осигури адекватна защита на местното население от наводнения", категорични са те.