Карапелитската булка-беглец остава под домашен арест

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 30-годишната Янка Ат. М. от с. Карапелит, община Добричка, мярка за неотклонение домашен арест.

Карапелитската булка-беглец остава под домашен арест

Припомняме, че тя е разследвана по обвинение за това, че е измамила турски гражданин с обещание за женитба и с това му причинила имотна вреда в големи размери на стойност 141 719 EUR. (Още по темата виж тук и тук.)




На 14.03.2013 г. Районен съд – Добрич, е наложил на Янка  мярка за неотклонение задържане под стража, която Окръжен съд измени на 22.03.2013 г. в домашен арест. Сега тя обжалва пред въззивния съд отказа на първоинстанционния съд да измени в по-лека мярката й за неотклонение.


Адвокатът й представи днес доказателства, че семейството на Янка е ангажирано с отглеждане на трайни насаждения. Защитникът пледира, че тя стриктно изпълнява мярката за неотклонение домашен арест, но така не може да се труди и да осигури препитание на децата си, нито да се грижи пълноценно за тях. Обърнато бе внимание, че 30-годишната е дала обяснения по делото, срещу нея не се водят други наказателни производства и има добри характеристични данни. Адвокатът помоли дай бъде определена мярка за неотклонение подписка. 


Прокурорът по делото коментира искането като неоснователно. Той заяви, че от събраните материали се налага изводът, че тя е участвала в особено тежка измама. Според него, представеният договор за отглеждане на трайни насаждения не обосновава ангажимента на семейството й. Той поиска съдът да потвърди определението на първоинстанционния съд, включително с дадения 2-месечен срок, в който обвиняемата няма право отново да обжалва мярката за процесуална принуда.


Окръжен съд, след като взе предвид събраните по делото и представените в съдебното заседание доказателства, както и становищата и възраженията на страните, счете жалбата неоснователна и потвърди постановената на Янка мярка.


Актът на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.