Искат групиране на наказанията на 27-годишен шабленец за смърт на пътя и кражби

Окръжен съд – Добрич разгледа предложение на Окръжна прокуратура за групиране на наказания, наложени по три присъди на 27-годишния Ангел Хр. Тодоров от Шабла.

Искат групиране на наказанията на 27-годишен шабленец за смърт на пътя и кражби

През септември 2012 г. Районен съд – Каварна го е наказал с 4 месеца лишаване от свобода заради извършена кражба. С присъда от 19.04.2013 г. Окръжен съд – Добрич го призна за виновен в това, че на 16.03.2012 г. по улица в Шабла, при управление на лек автомобил „Пежо”, е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на 57-годишен мъж от същия град, като след това избягал от местопроизшествието. За това деяние му бе наложено наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип при строг първоначален режим. Присъдата влезе в сила на 08.05.2013 г.


Държавното обвинение предлага Тодоров да изтърпи по-тежкото от двете наказания – 4 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг режим. Предвид интензивната му престъпна дейност, Окръжна прокуратура – Добрич иска това наказание да бъде увеличено с още 4 месеца лишаване от свобода.

Прокурорът посочи, че Тодоров вече е изтърпял постановеното му по трета присъда наказание 8 месеца лишаване от свобода, но е необходимо, то също да бъде групирано. През октомври 2010 г. той е бил осъден на 8 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за извършена от него кражба. След влизане в сила на втората присъда, той е излежал ефективно този срок, а в момента търпи наложеното му по нея наказание.
Адвокатът на Тодоров помоли съдът да групира наказанията по трите присъди, като определи подзащитният му да изтърпи най-тежкото – 4 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Защитникът и 27-годишният помолиха да не се увеличава размерът на окончателно определеното за изтърпяване.

Окръжен съд – Добрич ще се произнесе в законния 30-дневен срок.