Ден на отворени врати в Районен съд – Балчик

Ден на отворени врати ще проведе Районен съд – Балчик днес. Той се посвещава на 133-та годишнина от създаването на мирови съд в град Балчик с Указ №465 от 15.08.1880 г. на Княз Александър І Батенберг.

Ден на отворени врати в Районен съд – Балчик

В Деня на отворени врати Районен съд – град Балчик кани от 10 до 16 ч. в Съдебна палата гражданите, които желаят да се запознаят с организацията на работата му. Те могат да посетят различните служби в институцията, да проучат предоставяните на потребителите съдебни услуги и да разгледат съдебните зали. Подробна информация как функционира съдът, какви дела са му подсъдни и каква е спецификата на гражданското и наказателното правосъдие, ще бъде предоставена чрез подготвени по повод инициативата листовка.



Ръководството на Районен съд – Балчик, обръща внимание, че съдиите и служителите нямат право да коментират конкретни дела!

Целта на Деня на отворени врати в Районен съд – Балчик, е да популяризира дейността на съда пред местната общественост и да направи по-достъпни за  гражданите предоставяните съдебни услуги.
      

Акцент в Деня на отворени врати на Районен съд – Балчик, ще бъде представяне на българската правосъдна система пред младите хора. Ученици от девети, десети и единадесети клас на Средното общообразователно училище „Христо Ботев”  в Балчик, са поканени на среща с председателя на Районен съд Ивелина Велчева и със наказателния съдия Галин Георгиев. Те ще ги запознаят със структурата на съдебната система на Република България, с видовете дела, които разглежда местният съд, с историята му, както и с възможностите за получаване на информация за работата на съда и за българското законодателство. Гостите ще разгледат Съдебна палата и ще проучат организацията за работа със съдебните дела, случайното разпределение на делата, дейността на съдебните канцеларии, как се ползва най-търсената съдебна услуга – получаване на свидетелство за съдимост и т. н.

„Намерението на съдиите и служителите от Районен съд – Балчик е с тази среща да провокираме у младежите размисъл за значението на закона и за ролята на правораздавателната система в отношенията между хората, за поведението ни като граждани и за разбирането ни за справедливост.”, коментира председателят на институцията Ивелина Велчева.