БСП и ДПС се покаяха, протестите продължават, проверяват Цветанов и по случая с лекарите от Горна Оряховица...

Всекидневниците проследяват реакциите на властта по случая с Делян Пеевски след многохилядните протести в страната срещу назначаването му за шеф на ДАНС.

БСП и ДПС се покаяха, протестите продължават, проверяват Цветанов и по случая с лекарите от Горна Оряховица...

„БСП поиска "прошка от българския народ" заради казуса "Пеевски". Тя бе отправена от парламентарната трибуна от червения депутат Димчо Михалевски.
128 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" отмениха решението за избора на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Депутатите от ГЕРБ не бяха в парламента. Отсъстваше и самият Пеевски.
"Българският народ даде много ясен знак. Трябва да бъдем ясни, открити, критични към себе си и готови на саможертва. Ние не успяхме да понесем тази отговорност. Допуснахме непростима грешка", каза Михалевски. От думите му стана ясно, че левицата не трябвало да остава във властта на всяка цена. За прошка от хората помоли и зам.-председателят на столетницата Янаки Стоилов.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев стигна и по-далеч в извиненията и изнесе урок по богословие и на колегите си, и на избирателите. Той обясни, че фундаментът на християнството е прошката - идвала след покаянието, което вече било дадено след направената грешка.
И от БСП, и от ДПС обявиха, че са си извлекли поуки от казуса "Пеевски", като за пореден път признаха, че са подценили общественото мнение.
От парламентарната трибуна соцлидерът Сергей Станишев, чиято оставка бе поискана заради скандала около назначението на Пеевски, помоли за извинение съпартийците си.
"Аз искам да отправя лично извинение към парламентарната група на "Коалиция за България", към членовете и симпатизантите на БСП", каза Станишев. Той се обърна и към хората, които изразявали недоволството си от скандала, като звънели на червени депутати, и каза: "Аз нося отговорността."...
Междувременно казусът "Пеевски тели. "Няма да позволя да се твърди, че ДПС извива ръце. Това е проява на локална кърджалийска реторика", категоричен бе лидерът на ДПС. " се разрасна, тъй като стана ясно, че той е имал допуск до класифицирана информация, преди да бъде избран за шеф на ДАНС. В парламента премиерът Пламен Орешарски призна, че той е поискал това... Допускът е издаден на 11 юни, но не е ясно кога е поискан. Обикновено проучването на всеки кандидат за сертификат за класифицирана информация отнема между 2 и 3 месеца. При Пеевски вероятно процедурата е била много по-кратка..." - в. „Труд".


„БСП и ДПС стимулираха протестите с псевдокатарзис за гафа "Пеевски"
Делян Пеевски вече не е председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), но ще продължи да занимава цялата държава през следващите няколко месеца. Вчера мнозинството в парламента с видимо нежелание отмени решението си за скандалното назначение на Пеевски за шеф на ДАНС и не намери доблест да го отстрани и от Народното събрание. Отлагането на логичната развръзка рискува да взриви и бездруго разгорещените страсти в обществото и заплете сложен юридически казус.
Депутатите от ГЕРБ изцяло се дистанцираха от проблема, като бойкотираха заседанието. БСП и ДПС цинично прехвърлиха собствения си гаф в ръцете на Конституционния съд (КС), който ще решава може ли Пеевски да остане народен представител или не. По-късно и ГЕРБ обяви, че ще пита КС не е ли несъвместимост депутат да е и шеф на ДАНС. Ако съдим по досегашната практика на КС, решаването на това дело може да трае от един месец до година. Случаят се усложнява и от факта, че исковете са два. Очевидно управляващите разчитат, че до окончателното произнасяне протестите ще стихнат. През това време Пеевски остава в парламента без правомощия и заплата, както увери от негово име лидерът му Лютви Местан, но с имунитет. Дали ще е така обаче, зависи изцяло от добрата воля на Пеевски, тъй като няма законово основание да му бъдат наложени ограничения.
До заплетения казус се стигна поради добре премислени нарушения на процедурите. По неясни причини парламентът не гласува оставката на Пеевски като депутат, преди да го назначи в ДАНС. Така формално Пеевски запази правомощията си. Отделно от това се оказа, че той изобщо не е встъпвал в новата си длъжност като шеф на ДАНС, тъй като не е подписал заповедта за назначение, въпреки че положи клетва. Така се стигна до абсурда в продължение на 24 часа да имаме избран шеф на ДАНС, който никога не е бил такъв, и едновременно с това депутат, съвместяващ две несъвместими длъжности.
Според юристи в случая има и друг парадокс - парламентът не може да отмени назначаването на Пеевски, ако той сам не подаде оставка. В останалите случаи това прави съдът, и то само ако назначението е в нарушение на закона... прекрати предсрочно мандата му като шеф на ДАНС по негово искане, смята Грозев...
Лютви Местан обясни решението на партията си да сезира КС със загриженост за "конституционната екзактност" на крайното решение по казуса. И вчера БСП и ДПС продължиха да не виждат нищо укоримо в личността на Пеевски, въпреки че го нарекоха "грешка". Нещо повече - отново съзряха в протестите опит за реванш от страна на ГЕРБ..." - в. „Сега".

Новите назначения във властта също са сред темите на всекидневниците в четвъртък.

„ДПС взе най-важните комисии в НС, а Сидеров - борбата с корупцията
Изборът на Корнелия Нинова за шеф на социалната комисия е едно от изненадващите кадрови решения на БСП. 
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който тези дни е особено активен със среднощните си акции срещу протестиращите, бе възнаграден за лоялността си към управляващите с шефското място в   парламентарната комисия за борба с корупцията. В ресорите й влизат още случаите на конфликт на интереси и спазването на парламентарната етика. Така етичните въпроси в това Народно събрание попаднаха в ръцете на човек, който редовно сипе обиди към колеги и гости... 
ГЕРБ не излъчи свои представители. "Коалиция за България" подари на коалиционния си партньор ДПС общо 6 шефски кресла. Сред тях са ключовите комисии по отбрана, чийто председател става Янко Янков, и по енергетиката, която се оглавява от Рамадан Аталай. Начело на комисията по бюджет и финанси, през която минават всички бюджетни и данъчни закони, застава Йордан Цонев. Една от най-важните комисии - по правни въпроси, която ще бъде и водеща при разглеждането на промените в Изборния кодекс, също ще се ръководи от ценен кадър на ДПС - Христо Бисеров. В парламентарния "портфейл" на ДПС влезе и комисията по здравеопазване - неин председател става Нигяр Джафер, която е депутат за трети мандат и лекар по професия. Камен Костадинов - юрист и историк, е председателят на транспортната комисия.
За БСП остават шефските места на вътрешната комисия с председател Атанас Мерджанов и на комисията за контрол на службите за сигурност, която ще се ръководи от Димитър Дъбов. Начело на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове застава юристът Младен Червеняков. Сред изненадващите кадрови решения на социалистите е Корнелия Нинова - бивш зам.-министър на икономиката, която оглавява социалната комисия. Колегата й Петър Курумбашев, инженер по образование, ще се грижи за въпросите на околната среда и водите. Водачът на листата на социалистите в Благоевград Емил Костадинов поема ръководството на комисията по инвестиционно проектиране.
Другата изненада е юристът Янаки Стоилов, който през годините трупа опит в комисията по правни въпроси. Сега той ще ръководи комисията по външна политика. Димчо Михалевски от "Коалиция за България" поема регионалната комисия...
Не особено изненадващо звучат имената на Светла Бъчварова за шеф на земеделската комисия, Стефан Данаилов за председател на комисията по култура и Мая Манолова за шеф на новата комисия по взаимодействие с граждански организации и движения. Бившият зам.-председател на агенцията за защита на детето психологът Христо Монов поема шефското място в комисията по въпросите на децата, младежта и спорта." - в. „Сега".

„Кабинетът избра 11 нови областни управители
В Плевен постът ще заеме Илиян Йончев. Той е роден през 1976 г. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски" и здравен мениджмънт в Медицинския университет в Плевен...  Начело на областната управа в Бургас застава Павел Маринов. Роден е през 1964 г. Завършил е право във ВИ „Г. Димитров" (сега Академия на МВР). Председател е на УС на Института за регионални стратегии - Бургас... 
Николай Григоров става областен управител на Габрово. Роден е през 1967 г. Има магистратури по история и по стопанско управление от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий"...
Постът в област Ловеч ще бъде зает от Милко Недялков. Той е роден през 1956 г. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски"... 
Кръстьо Спасов е новият областен управител на Видин. В периода 2005-2009 г. е заемал същата длъжност. Роден е през 1947 г. и е завършил Висшия институт по архитектура и строителство в София, както и ВИНС - Варна.   
Областната управа в Кърджали ще бъде ръководена от Бисер Николов. Той е роден през 1970 г. Магистър е от УНСС... 
Венцислав Василев става областен управител на Враца. Той е роден през 1953 г. Завършил е топло и ядрена енергетика в ТУ - София... 
Постът в Добрич ще бъде поет от Недко Марчев. Той е роден през 1961 г. Завършил е зооинженерство във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина - Стара Загора... 
Корнелий Желязков поема областната управа в Сливен. Роден е през 1962 г. Завършил е УНСС със специалност икономика и организация на промишлеността...
Областен управител на Смолян става Димитър Кръстанов, настоящ общински съветник и бивш заместник-областен управител на Смолян.
В област София работата ще бъде ръководена от Росен Малинов, депутат в 42-ото Народно събрание. Бил е общински съветник в СОС от 1999 г..." - в. „Стандарт".

„Премиерът Пламен Орешарски назначи още петима зам.-министри.
Това са Людмила Елкова - заместник-министър на финансите, Добромир Симидчиев - заместник-министър на регионалното развитие, Иван Иванов - заместник-министър на вътрешните работи, Петър Киров - заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Атанаска Тенева - заместник-министър на образованието и науката..." - в. „Стандарт".

„Министър-председателят Пламен Орешарски уволни заместник-министъра на вътрешните работи Иван Иванов, съобщи току-що правителствената информационна служба.
По-рано днес той беше сред петимата новоназначени министри.
Проверка на "Капитал"  в информационната система ДАКСИ показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г..." - в. „Дневник".

Вестниците отразяват и поредния ден на протести в страната.

„ДАНСwithme 6 - така беше обявена днешната, шеста вечер на протестите, предизвикани от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.
Шестият ден на протеста срещу правителството премина без провокации и инциденти. Полицията не съобщи официални данни за броя на протестиращите. По мнение на участниците те са били по-малко от предишните дни. Тази вечер Националният фронт за спасение на България (НФСБ) организира шествие и концерт час и половина преди началото на шестия ден от протестите пред сградата на Народното събрание.
Плакатите, които хората носеха тази вечер, бяха много по-оригинални от предишните протести. Шествието мина по традиционния си маршрут - от площада пред Министерски съвет, пред сградата на Народното събрание, където хората не се спряха, към Орлов мост и после към НДК. Хората минаха и през централите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Както вече беше решено те избягваха ул. "Врабча", където е централата на партия "Атака".
Към 23 часа все още по улиците и в района на "Орлов мост" има много хора, но и започват да се разотиват. Снощи те останаха до полунощ, когато движението в района беше пуснато..." -  в. „Дневник".

„Хиляди хора отново се събраха за протест срещу правителството на площад „Независимост".
Тази вечер той съвпада по време с друг паралелен протест - този на Националния фронт за спасение на България на директора на СКАТ Валери Симеонов. Той е на площада пред Народното събрание. Предишните пет дни протестът преминаваше в шествие през парламента до Орлов мост и после през партийните централи...
22.30 - След като не успяха да стигнат до централата на „Атака" протестиращите стигнаха отново до Орлов мост. В сряда протестът приключи по подобен начин. Хората обаче продължават да се движат в отсечката между парламента и Орлов мост или да седят по паважа до късните часове на нощта.
Към този час няма данни за инциденти, съобщиха от полицията. МВР обаче така и не съобщи какъв е бил броят на включилите се в протеста. Според участници те са били над 10 000 души.
А ето част от надписите на плакатите:
"След плана "Борисов" и плана "Орешарски" идва планът "МаршALL", "Не съм платен, мразя ви безплатно", „Време е да преминем от ДЕМОкрация към пълната й версия", „Свобода или мафия", „Господа политици, предлагаме ви безплатен преглед - студентите по психология".
20.30 - Орлов мост вече е блокиран, опашката на шествието още е при Народното събрание.
22.00 - Хората минаха през централите на БСП и ДПС със скандирания „Оставка" и продължиха към площад „Независимост", а първите вече са в посока Народното събрание. Полицията отново отцепи достъпа по бул. „Дондуков", така че протестиращите не успяха да продължат в посока централата на „Атака".
21.30 - Част от протестиращите се спряха да освиркат централата на ГЕРБ. Началото на шествието вече се движи по бул. „Витоша". Районът около НДК още е блокиран.
21.00 - Протестиращите вече вървят в посока НДК, останалите още са на Орлов мост.
20.00 - Шествието потегли към Народното събрание и вероятно после по утвърдения вече маршрут - през Орлов мост и партийните централи. Към него продължават да се присъединяват нови хора.
Междувременно стана известно, че Волен Сидеров и симпатизанти на Атака отново са се барикадирали пред централата на партията. Има коли на жандармерията. Протестът отново е под надслов #ignorevolen...
Междувременно в социалните мрежи се разпространява новината, че официалната страница на Euronews във Фейсбук си е сменила корицата със снимка от снощния протест в София.
19.00 - Събират се все повече хора, които скандират „Оставка" и „Мафия". До фонтана на президентството отново деца рисуват с тебешири. Това е инициативата Участвай позитивно в протеста", организирана във Фейсбук.
18.30 - Хората започнаха да се събират с плакати и знамена. Малко по-късно през площада премина група кукери, хора с гайди и двама с черешово топче и се насочиха към Народното събрание.

Протестиращите във Варна са около 300, а в Пловдив - към 1000 души..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават също, че БСП-София иска извънреден конгрес на партията.

„Най-голямата организация на БСП, тази в София, се обърна срещу лидера на партията Сергей Станишев. С позиция на организация за политическата ситуация в държавата и в БСП, социалистите гласуваха, че е нужно извънредно заседание на конгреса, коeто да се произнесе за ръководството, както и по въпроса за председателя на партията.
След тричасово заседание на градския съвет на БСП в позицията беше записано: "Необходими са незабавни и прозрачни оздравителни процеси в партията като възстановяване на другарството, диалога и чуваемостта в БСП. Прекратяване на наложилата се напоследък практика важни управленски и кадрови решения да се вземат извън легитимните партийни органи. Решителни мерки за подобряване на организационното, политическото и кадрово състояние на БСП трябва да се вземат от заседание на 48-ия конгрес на БСП, който да се проведе в кратки срокове. Решенията на конгреса трябва да са основа за подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи. Конгресът трябва да се произнесе по въпроса за функциите на ръководните органи, както и по въпрoса за председателя на партията".
Хората около Станишев, който присъства на заседанието, но се присъедини час след началото му, настоявали последните три изречения да отпаднат. В крайна сметка това било подложено на гласуване, но със 17 гласа "за" и 23 "против" искането не било подкрепено. Според по-крайно настроените социалисти в БСП позицията е твърде мека и в нея не се споменава нищо за оставка на Станишев, за която някои настояват публично още от събота.
По време на дискусията преобладавали изказванията срещу Станишев..." - в. „Дневник".

„Решителни мерки за подобряване организационното, политическото и кадрово състояние на БСП трябва да се вземат от заседание на 48 конгрес на БСП, който да се проведе в кратки срокове. Това се посочва в позиция на Софийския градски съвет на БСП.
В позицията пише, че решенията на Конгреса трябва да са основа за подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи. Конгресът трябва да се произнесе и по въпроса за функционирането на ръководните органи, както и по въпроса за председателя на Партията.
В позицията се казва още „Решението на Народното събрание от 14.06.2013г. относно избирането на ръководител на ДАНС е тежка политическа грешка. То беше взето с неразбираеми за обществото мотиви, както и при непрозрачни и неясни механизми. Това решение постави на изпитание единството и консолидацията на парламентарната група на КБ. Предизвика напрежение в структурите на самата партия по оценката на взетото решение и неговите последствия. Нанесе се тежък удар по авторитета на правителството и този на министър председателя. Това отклони общественото внимание от позитивната реформаторска нагласа на правителството и насочи обществената енергия в погрешна посока, с което засили позициите на кръговете целящи крайна дестабилизация на политическата обстановка.", се посочва още в позицията..." - в. „24 часа".

„От Софийския градски съвет на БСП смятат, че от първостепенна важност е възстановяване на диалога на правителството и легитимно избраните институции с обществото. Въвеждане на прозрачност при механизмите на вземане на управленски и кадрови решения.
"Съзнавайки отговорността, която носи БСП и нейната парламентарна група, считаме, че основната задача е запазване на правителството с оглед националните интереси и запазване на социалния и етнически мир.
Национално-отговорното поведение изисква да се даде възможност на правителството да приключи успешно преговорите с ЕС относно следващия програмен период 2014 - 2020 и създаване на реална възможност за изпълнение на поетите пред обществото ангажименти като: въвеждане на прозрачност в работата на изпълнителната власт; сезаеми подобрения в секторите „Енергетика", „Здравеопазване", и „Образование"; установяване на благоприятна бизнес среда; възстановяване на диалога с българското общество с участието на извънпарламентарните партии и представителите на гражданския сектор; връщане на държавността и справедливостта.", се казва още в позицията на Софийски ГС на БСП." - в. „Труд".

Всекидневниците информират, че срещу Цветан Цветанов може да бъде заведено дело и заради скандала с лекарите от Горна Оряховица.

„Върховната касационна прокуратура отмени отказа за образуване на дело по прословутия скандал с "бебето във фризера" в болницата в Горна Оряховица, съобщи висш магистрат пред "24 часа" вчера. Документите по случая са изпратени на Софийската градска прокуратура, която започва проверка.
Скандалът избухна през декември 2010 г. и главно действащо лице в него бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Той прочете в парламента разговори между лекари, записани със СРС, и обвини четирима медици, че умишлено не са спасили недоносено бебе, родено от 17-годишна майка от Лясковец.
Сега Софийската градска прокуратура ще води разпити, за да изясни имало ли е разрешение на прокурор за публичното обявяване на СРС от парламентарната трибуна, превишил ли е Цветанов правата си и има ли изнасяне на класифицирана информация.
Според юристи, ако при проверката се съберат достатъчно данни за престъпление, ще се образува дело. За да бъде повдигнато обвинение на Цветанов обаче, главният прокурор трябва да поиска отново снемане на имунитета му..." - в. „24 часа".

„След като се отказа от имунитета си заради незаконното подслушване в МВР, бившият вътрешен министър Цветанов може да бъде принуден да декларира отказ за втори път. Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа да се разследва случаят от 2010 г., когато Цветанов чете от парламентарната трибуна записи с подслушани разговори на лекари от Горна Оряховица, съобщи "Правен свят". Оказва се, че той е имал разрешение само да посочи имената на участниците в разговора, а не да чете репликите им. Вместо това Цветанов обяви докторите за виновни в извършването на убийство и публично ги унижи.
Материалите по тази проверка ще бъдат изпратени в Софийската градска прокуратура с указание да се започне следствие за неправомерно изнасяне на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства (СРС). Единственият негов обект би бил Цветанов, като за целта трябва да бъде поискан имунитетът му. Тъй като, когато чете разговорите,Цветанов беше длъжностно лице, наказанието, което може да получи, е до 5 години затвор и до 5 хил. лв. глоба.
Цветанов прочете СРС-тата на 3 декември 2010 г., след като МВР бе арестувало четирима лекари от Горна Оряховица по подозрение, че умишлено са умъртвили новородено, оставяйки го във фризер. По това дело бяха задържани Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров...
През 2012 г. прокуратурата отказа да разследва случая, а зам. градският прокурор Божидар Джамбазов реши, че няма данни за престъпление.
Впоследствие решението му бе потвърдено от прокурора от Апелативната прокуратура Бранислав Славов.
Повече от 2 години прокуратурата не можа да приключи разследването на лекарите. Това стана едва след като кабинетът на ГЕРБ падна от власт и медиците бяха оневинени..." - в. „Сега".