Добричлия обжалва 10-та присъда за управление на автомобил без свидетелство за правоуправление

В 30-дневен срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата на 24-годишния Велин Кр. М. от Добрич срещу наложеното му от Районен съд – Добрич, ефективно наказание.

Добричлия обжалва 10-та присъда за управление на автомобил без свидетелство за правоуправление

На 02.11.2010 г. първоинстанционният съд е признал Велин М. за виновен за това, че на 29.05.2010 г. в гр. Добрич по бул. Русия е управлявал без съответното свидетелство за управление на МПС лек автомобил марка „Фолксваген” в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. Районният съд му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, което трябва да изтърпи при първоначален строг режим в закрит тип затворническо общежитие. По молба на подсъдимия и след като той е признал вината си, делото е разгледано и му е определено наказание по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът е отчел, че деянието е извършено при превес на отегчаващите отговорността на Велин М. обстоятелства – наличие на многобройни минали осъждания за същото по вид деяние, неприключили досъдебни производства и лоши характеристични данни.


 

Събраните по делото доказателства показват, че 24-годишният мъж е осъждан 9 пъти за същото деяние от районните съдилища във Варна, Добрич и Балчик и това е 10-то дело, което се води срещу него. В периода 2008 - 2009 г. са му наложени и 30 административни наказания по Закона за движение по пътищата. В момента той търпи наказание пробация за срок от три години, определено му с групиране на две присъди от 2007 г. и 2008 г.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи днес, че жалбата на Велин М.. е неоснователна и поиска въззивният съд да потвърди първоинстанционната присъда. Прокурорът се аргументира с високата степен на обществена опасност на личността на подсъдимия. Адвокатът на Велин М. заяви, че наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца е прекомерно и пледира на подзащитния му да бъде наложена пробация, независимо, че вече е търпял същото наказание. Защитникът твърди, че ефективното наказание в случая е несправедливо и не отговаря на целите на закона да превъзпита санкционираното лице.

 

Адвокатът посочи, че извършеното от Велин М. деяние не представлява висока обществена опасност. Пред въззивния съд подсъдимият представи свидетелство за управление за моторно-превозно средство, придобито миналата година. В последната си дума той помоли да му бъде наложено наказание пробация. Велин М. има основно образование, женен е, безработен.